Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix HS20EXR: důstojný nástupce

11.7.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes vám jistě opět uděláme radost toužebně očekávanou recenzí Fujifilmu FinePix HS20EXR. Tento ultrazoom je jeden z mála na trhu s manuálním 30× zoomem, najdeme zde i 16MPx snímač a EXR režimy. Bude dobrý i v praxi?

Autofokus, ostření


Fotoaparát nabízí autofokus i manuální ostření. O manuálním ostření jsem mluvil již v předchozí kapitole, takže jen ve zkratce. Vazba je elektronická, rychlá, ale nemáte žádnou informaci o tom, zda ostříte dopředu nebo dozadu. Náhled obrazu se zvětšuje, což manuální ostření trochu usnadňuje. Nerozumím však tomu, proč se po každém vstupu do režimu prohlížení manuálně zaostřená vzdálenost restartuje. V podstatě tak nemáte šanci zjistit, zda vámi vyfocená fotografie byla zaostřená správně (resp. zjistíte to, ale protože se zaostření změní, je vám tato informace k ničemu).

Autofokus nabízí spoustu režimů. Předně je zde jednorázový autofokus a pak jeho průběžná varianta. Ta přeostřuje pomalu, ale spolehlivě. Jednorázový autofokus může ostřit na prostředek, pak je zde poměrně zvláštní automatický výběr, dále uživatelská polohovatelnost ostřícího bodu (výtečná věc při ostření na stativu) a docela slušné ostření se sledováním. Detekce tváří má přijatelnou úspěšnost a rychlost.





Standardní a makro režim se v ostřících vzdálenostech liší zejména na ohniscích kolem 70 až 170 milimetrů. Zatímco makro zde ostří stále kolem 2,5 až 5 centimetrů (a přináší tak makro s přepočteným zvětšením nad 1,0×, normální ostření zde vyžaduje 7 až 12 cm). Na nejdelším ohnisku lze ostřit z 1,6 metru a dosáhnout tak solidního 0,4× přepočteného zvětšení.





Rychlost ostření je na nejširším ohnisku velmi dobrá, a to i za horšího světla. Bohužel s delšími ohnisky rychlost strmě klesá, navíc displej je celou dobu rozostřený a až pak najednou ukáže ostrý obraz. Je to poněkud matoucí.


Makro režim


Supermakro režim nabízí možnost snímat v podstatě od přední čočky objektivu. Bohužel díky velmi širokému ohnisku si toho makra moc neužijete.



expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 250, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Byl jsem sice opravdu hodně blízko, ale využitelnost takového makra je dosti omezená (budete si stínit objektivem).



expoziční čas 1/105 s, clona F4,5, citlivost ISO 1600, ohnisko 126 mm, klikněte pro zvětšení



Mnohem zajímavější je focení s ohnisky kolem 100-130 milimetrů ze vzdálenosti zhruba 4 centimetrů. Pak už dosáhnete velmi slušného zvětšení i příjemnější kompozice. Velmi mě překvapila i míra šumu při ISO 1600. Jasová složka je velmi silná, nicméně pokud stáhnete odšumování, má docela rovnoměrný charakter, žádné patlání a barevná složka šumu je velmi dobře potlačena.


Nastavení expozice, automatika


Fujifilm FinePix HS20EXR nabízí plnou nabídku expozičních režimů, tedy automatiku, prioritu clony, času a plně manuální režim. Musíte si dávat pozor na to, že na rozdíl od jiných fotoaparátu se jednotlivé volby z daných režimů nepředávají dál. Čas nastavený v prioritě času tedy není aktivován v manuálním režimu. Někomu to může vyhovovat, někdy to naopak velmi nepříjemně překvapí, když třeba režim P nevyhovuje clonou, navolíte tedy prioritu clony a najednou máte úplně jiné ISO a podobně. Jednoduše, každý režim si zachovává své vlastní nastavení, což může být často matoucí.

Měření expozice může být zónové, bodové a průměrové, samotné měření je víceméně spolehlivé. Jako u všech fotoaparátů, i zde se občas najdou situace, kdy je dobré expozici lehce korigovat (od -2 EV do +2 EV). Dobré je, že korekce expozice funguje i v EXR režimech (v plné automatice nikoli). Citlivosti lze nastavit od ISO 100 do ISO 3200 v plném rozlišení (pak je k dispozici i RAW), ISO 6400 může být do 8 megapixelů (RAW již nelze vyfotit) a ISO 12800 pak do 4 megapixelů. Chválím Fujifilm také za automatické režimy AUTO ISO 400 až AUTO ISO 3200, kdy si vlastně můžete vybrat strop, přes který automatika nepůjde. Můžete tak ovlivňovat maximální možnou míru šumu u snímků focených automatikou.





Časy mohou být nastaveny od 1/4000 sekundy do 30 sekund, v některých režimech ale s omezením (P do 1 sekund, S do 4 sekund, jiné automatické režimy většinou do 1/4 sekundy). Světelnost objektivu má velmi dobrou hodnotu F2,8 na širokém ohnisku a přiměřených F5,6 na nejdelším (s ohledem na ohnisko). Průběh světelnost patří k těm horším, kolem 350mm ohniska ale světelnost náhle padne na F4,5. Zde si užijete i překvapivě malé hloubky ostrosti. Maximální clona je téměř ve všech režimech F8, manuální režim pak nabídne i F11. Zde už ale musíte počítat s opravdu hodně vysokou difrakcí. Fotoaparát nabízí i expoziční bracketing pro tři snímky s rozdíly expozic do 1 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy najdete na hlavním ovládacím kolečku
 



  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice, časy od 1/4000 s do 30 sekund, clona od světelnosti objektivu až do F11. Citlivost lze nastavit od ISO 100 do ISO 12800. Při nastavení se zobrazuje graf pod(pře)expozice, nicméně náhled na displeji nikdy nereflektuje nastavenou expozici (ani po namáčknutí).
  • A (Priorita clony) - Clonu lze nastavit od světelnosti objektivu do F8. Čas je dopočítán automatikou (do 4 sekund, max. 2 sekundy při ISO 1600, 1 sekundy při ISO 3200 a 6400 a 1/4 sekundy při ISO 12800), citlivost může být ruční nebo automatická (viz. sekce Nastavení expozice, automatika).
  • S (Priorita času) - Čas můžete nastavit od 1/4000 s do 4 sekund, clona se dopočítá automaticky (max. F8), citlivost je opět ruční nebo automatická (viz režim A). Podobně jako v režimu A, i zde můžete využít korekci expozice od -2 EV do +2 EV, obraz na displeji se adekvátně tomu přizpůsobuje.
  • P (Program AE) - Automatické nastavení času (do 1 sekundy) i clony, citlivost a korekce expozice viz předchozí případy.
  • EXR - EXR režimy, automatický výběr (na můj vkus by mohl častěji volit EXR DR režim). EXR HR fotí klasicky do 16MPx, EXR DR rozšiřuje dynamický rozsah v rozlišení 8 megapixelů, EXR SN pak snižuje šum při 8 megapixelech.
  • Automatika
  • Adv. - Pokročilé režimy - Kontr. ostr. s automaticky více rozmazávaným pozadím (ze dvou snímků), Pro Tm. scény pak čtyřikrát vyfotí jeden snímek, složí jej dohromady, což sníží šum.
  • SP1, SP2 - Vybrané scénické režimy
  • Panorama - Úhel lze zvolit v rozmezí 120°, 180° a 360°. Můžete také zvolit jakýkoli ze všech čtyř směrů.
 


expoziční čas 1/480 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Panoramata mají střední rozlišení (zde 1624 pixelů na výšku), což není moc. Můžete si všimnout překladu i zopakovaného odlesku objektivu. Na většinu panoramat ale fotoaparát stačí docela dobře.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.