Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 18mm f/2R

6.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Dalším objektivem pro systém Fujifilm XF je Fujinon XF 18mm f/2R. Přináší přepočtenou 27 milimetrovou ohniskovou vzdálenost a velmi dobrou světelnost F2,0. Netradičně tu najdete i clonový kroužek.

Autofokus, ostření


Objektiv umožňuje manuální a automatické ostření. Automatické zaostřování je poměrně rychlé (o trochu svižnější ve srovnání s 35mm objektivem), v běžných podmínkách vyfotíte snímek za cca 0,3 až 0,35 sekundy a přeostření celého rozsahu je záležitost na cca 0,4 sekundy. Na můj vkus ostření zbytečně projíždí rozsah několikrát tam a zpět, s lepšími algoritmy si umím představit jedno z nejrychlejších ostření na trhu.

U manuálního ostření máte k dispozici ostřící kroužek. Vazba na ostřící motorek je trochu gumová, resp. ostřící motorek moc nestíhá. Při otáčení kroužkem se tak zaostření vždy trochu posune, škubne objektivem. Plynulé otáčení tedy nemění ostřící vzdálenost plynule, ale pomocí jasných skoků, což nepomáhá ani dojmu, ani rychlosti.


Focení makra


Minimální ostřící vzdálenost činí 12 centimetrů od přední čočky, což je zhruba 17 cm od čipu. Naměřil jsem 0,235× přepočtené zvětšení (reálné zhruba 0,155×). Na makro není objektiv opravdu nejvhodnější, a to zejména kvůli hodně širokému úhlu záběru.




expoziční 1/45 s, clona F2, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv je vybaven 7lamelovou clonu, která je elektronicky ovládána pomocí clonového kroužku. Světelnost má velmi pěknou hodnotu F2, nejvyšší možné přiclonění je pak na F16. Kroky kroužku jsou po 1/3 EV, nechybí ani možnost automatiky.


Bokeh


V této kapitolce se podíváme na kvalitu bokehu.




expoziční čas 1/6 s, clona F2, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Dobrá světelnost F2 dokáže i při relativně krátké ohniskové vzdálenosti 18 milimetrů vykouzlit překvapivě krásný jemný bokeh. Odlesky jsou plné a bez výrazných hran.




expoziční čas 1,3 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění se situace moc nezhoršuje. I nadále je bokeh z těch jemnějších.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.