Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Gigabyte Aero 16 BSF: velké zlepšení a RTX 4070 k tomu

25.4.2023, Milan Šurkala, recenze
Gigabyte Aero 16 BSF: velké zlepšení a RTX 4070 k tomu
Nedávno jsme otestovali notebook Gigabyte Aero 16 XE5 a nyní se podíváme na jeho aktualizovanou verzi BSF. Stále má 4K displej OLED, získal ale výkonnější grafiku GeForce RTX 4070 a opravil skoro všechny výtky, které jsme měli.
Gigabyte Aero 16 BSF rozhodně není notebookem, u kterého bychom předpokládali vysokou výdrž. Máme zde 88Wh akumulátor (předchůdce měl větší 99Wh baterii), přičemž je tu procesor s podobným 14jádrovým procesorem Intel, který má 45W PBP a 115W MTP. Grafická karta GeForce RTX 4070 při využití Dynamic Boostu může jít až na 115 W, což je o 10 W více, než měla dovoleno předchozí verze notebooku s RTX 3070 Ti. Dynamic Boost říká, že si GPU může od CPU "půjčit" až 25 W, pokud je nepotřebuje.
 
Gigabyte Control Center
klikněte pro zvětšení
 
Než se podíváme na samotné teploty, bylo by dobré si říci, jak vlastně člověk dané teploty vnímá. Do teploty těla (cca 37 °C) vnímáte povrch jako lehce vlažný. Jako teplý pak vnímáte povrch při 38 °C, nepříjemně teplý začíná být od 39 °C. To je ještě snesitelné, ale nadšeni z toho asi nebudete. 40 °C a více je pro práci hodně nepříjemné.
 
Výkon notebooku, ale i chlazení, to vše hodně záleží na zvoleném výkonnostním profilu. Je tu v tom poněkud nepořádek, protože tu máte profily pro výkon i ventilátory (mohou být ovládány pomocí AI), můžete si separátně natavit profily pro ventilátory a ještě se do toho míchá samotný Windows. GCC přebírá kontrolu nad vším a má hlavní slovo. Přesto v jednom nastavení najdete jen profily Windows (Nastavení > Systém > Napájení a baterie), ale v dalším (Ovládací panely > Hardware a zvuk > Možnosti napájení) už je Rovnováha a pak tři výkonnostní profily Gigabytu. Docela guláš.
 
Režimy Meeting Mode a Power Saving Silence Mode se snaží udržet notebook co nejtišší a dokonce i při připojení do sítě dokáže občas běžet pasivně. Na baterii to dokáže častěji a řekl bych, že při psaní této recenze to zvládl tak zhruba polovinu času. Když se spustí ventilátory, běží na 2200 otáček. Počítejte ale s omezeným výkonem (na práci ve Windows naprosto dostatečné). Zatímco první [Meeting Mode] běží na rovnovážný profil Balanced, druhý využívá profil Power Saver, nicméně benchmarky ukázaly téměř totožný výkon. Při připojení k síti nastaví klidně i High Performance.
 
Takovou střední oblastí je Gaming Mode. Někdy všechny tyto režimy využívají výkonnostní profil Balanced, někdy High Performance, rozdíl ve výkonu tam ale není. Ať tak či onak, nabídne podstatně vyšší výkon a otáčky ventilátoru než předchozí dva. Dále je tu Creator Mode, podle benchmarků s trochu větším výkonem pro aplikace, ale menším ve hrách, kde naopak podává lepší výsledky Gaming Mode. Teprve Turbo Mode běží vždy s profilem High Performance, ale CPU výkon má stejný jako Creator Mode. Otáčky ventilátoru ale nepustí pod 6000, takže je to pořádný hukot. Tak a nyní pojďme na teploty a spotřeby.
 
Jako první tu máme situaci při provozu na baterku v relativním klidu, tedy např. psaní této recenze. To znamená Power Saving Silence Mode (Eco režim ventilátoru), otevřený Edge (přehrávání hudby ve Spotify) a občas otevřené Zoner Photo Studio, IrfanView nebo Photoshop, ve kterém jsem dělal níže uvedený obrázek teplot, byla také připojena drátová myš. Poněvadž se systém snaží udržovat notebook v pasivním chodu, není vyloženě studený, ale pracuje se na něm velmi dobře.
 
Gigabyte Aero 16 BSF teploty baterie
 
Pod zápěstím máte jen velmi vlažný povrch, zejména touchpad je až chladivý (teploty jsou zaokrouhleny na půl stupně). Pokud se teplota CPU dostane na 53 °C, větráčky se roztočí na minimální otáčky. Je to téměř neslyšné, musel jsem mít hudbu puštěnou dost potichu, abych přes ni byl schopen bez větších potíží poznat, kdy se vůbec točí a kdy ne. Většinou se tak procesor pohybuje mezi 51 a 53 °C.
 
Gigabyte Control Center Dashboard
klikněte pro zvětšení
 
Pokud ale nevyžadujete občasný pasivní režim a spustíte manuálně ventilátory na režim Normal (jinak vše při starém), notebook se stane opravdu už chladným. Ventilátor pak jede v podstatě pořád, ale při běžné práci se pořád povaluje někde kolem 2000-2200 otáček, což není mnoho. Rozdílem jsou ale dosažené teploty.
 
Gigabyte Aero 16 BSF teploty
 
Zatížení stejné, ale spodní část klesne o dalšího půl stupně a z mírně vlažného se dostáváme už na chladný notebook (teplotou nepoznáte, zda je zapnutý nebo ne), také klávesnice je chladná. Dokonce i horní část, která byla v předchozím případě už docela teplá, zde nepřekoná 37 °C. Sotva byste řekli, že je to nahoře vlažné. Samotný procesor se pak obvykle pohybuje mezi 44 a 48 °C.
 
Nyní zkusíme připojit adaptér a podívat se, jak se budou teploty měnit při různém zatížení notebooku. Když píšu tento článek, tedy opět v relativním klidu, mám displej nastavený na 50% jas, spotřeba notebooku se pohybuje někde mezi 14 až 22 watty (při přehrávání hudby se to drží spíše horní části rozsahu). Notebook si sám nastavil režim ventilátorů Normal a výkon na Gigabyte High Performance.
 
Gigabyte Aero 16 BSF - adaptér, nízká zátěž
 
Je zajímavé, že při provozu notebooku připojeného k elektrické síti byly teploty stejné, někdy dokonce ještě o chloupek nižší než u baterie. Už nepřechází na pasivní chlazení a pomalu otáčející se ventilátory ho bez problémů uchladí na takové teploty, až máte pocit, že je notebook vypnutý. Běžná teplota CPU je někde mezi 43 až 45 °C.
 
Další zkouška proběhla při práci ve Photoshopu, na kterou je notebook jako dělaný. AI Boost automaticky nastaví režim Creator Mode a Gigabyte High Performance. Spotřeba celého notebooku se pohybuje zpravidla někde kolem 30-60 W, většinou spíše u spodní hranice. Pouze pokud využijete akcelerované výpočty pomocí AI (např. nové AI odšumování v Camera Raw), dostanete se chvilkově se spotřebou někam ke 110-115 W.
 
Gigabyte Aero 16 BSF teploty ve Photoshopu
 
S teplotami pořád nejsou žádné problémy. Spodek se vejde pod 36 °C, lehce nad touto hranicí se pohybuje i klávesnice. Teprve horní strana se blíží ke 38 °C, a to ještě spíše tehdy, když hodně využíváte akceleraci pomocí GPU. Jedou-li především algoritmy využívající CPU (a tedy spotřeby se motají nikoli okolo 110 W, ale spíše někde okolo třetiny), pak jsou obvyklejší spíše hodnoty bližší k 37 °C než k 38 °C. Samotné CPU má obvykle 50-53 °C, jen výjimečně se podívá nad 55 °C. Ventilátory jsou nastaveny na režim Power, nicméně většinou se točí okolo 2400 rpm, jen při větším využití GPU se podívají k 3000 rpm, kdy je začne být trochu slyšet.
 
Dostáváme se k další kreativní činnosti, stříhání videa. Zde se hlučnost i teploty liší podle toho, co v danou dobu děláte, jinak je to při střihu, o dost jinak to může být při kódování videa a vytváření výsledného souboru, což hodně zatíží CPU i GPU.
 
Gigabyte Aero 16 BSF teplota DaVinci Resolve
 
U videa se už horní strana začne dost zahřívat, ale tam obvykle nemáte důvod sahat. Klávesnice je pořád nanejvýš vlažná, spodek pod dlaněmi je nadále spíše chladný. Pokud jde o spotřebu, ta se hodně liší. Ze začátku se např. v DaVinci Resolve při kódování videa pohybuje přes 150 W, postupně padá a většinou je při generování videa spíše někde nad 120 W. Tady se už ventilátory mohou dostat ke zhruba 4000 otáčkám za minutu a dost je uslyšíte. Při střihu videa je spotřeba nízká a platí spíše hodnoty naměřené ve Photoshopu.
 
Při hraní her se už notebook zapotí docela dost. Jeho spotřeba se pak dostane zhruba k hodnotám lehce přes 150 W, což už vyžaduje vyšší otáčky chladičů (obvykle 4400) a zvýšenou hlučnost. Samotné CPU se dokáže dostat i na 80-90 °C, v případě GPU je obvyklá teplota spíše někde kolem 80-87 °C.
 
Gigabyte Aero 16 BSF - Teploty Fortnite
 
Pokud jde o teploty těla notebooku, tak vrch je hodně teplý a tam už mi nestačily schopnosti teploměru. Velmi dobré je to ale v oblasti dlaní, kde je notebook stále docela chladný (na touchpadu), mírně vlažný (pravá dlaň) až vlažný (levá dlaň). V oblasti dlaní to tak jsou o 2,5 až 4 °C nižší hodnoty než u předchůdce. Paráda.
 
V prostřední části na klávesnicí došlo také k výraznému posunu. Vpravo je klávesnice jen mírně vlažná až studená (-2 °C proti XE5), uprostřed je už ale velmi teplá a tam k jsem obvykle naměřil hodnoty okolo 41,5 °C až skoro 43 °C. Pod klávesami WASD došlo ke snížení teploty o 3 °C, a tak se z takřka pečících kláves pro ovládání pohybu staly klávesy sice stále hodně teplé, ale přece jen už přijatelně ovladatelné. Za snížení teplot dostává Gigabyte jedničku.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.