Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak dopadla Alpha 100 v praxi?

29.8.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Společnost Sony se již sice několik let pohybuje v dynamickém světě digitální fotografie, ovšem až teprve nyní pronikla do královské kategorie pravých (DSLR) digitálních zrcadlovek. Tento vstup přišel až po letošním pohlcení fotografické divize společnosti Konica Minolta a rovnou si můžeme prozradit, že nová A100 navazuje v tom nejlepším na digitální zrcadlovky KM a přidává například nadupanější snímač anebo protiprachový systém, který začínají postupně nabízet všichni výrobci zrcadlovek (viz nově i Canon).
Kapitoly článku:
Na horní straně modelu najdete dvě základní otočná kolečka - prvním vybíráte jednotlivé expoziční režimy (Auto, P, A, S a M) a některou z šesti přednastavených scén, druhé je potom určeno k nastavování více funkcí, než tomu bylo například u modelu 5D. Můžete tedy kromě kalibrace teploty bílé nastavit měření expozice, režim blesku, citlivost, nebo parametry dynamického rozsahu. Manipulace je jednoduchá – stisknete horní tlačítko "Fn" po najetí příslušné funkce a pak už jen otáčíte pomocným kolečkem na horní straně. Poté rovnou můžete bez potvrzování fotografovat. Je to rychlé a velmi praktické, že nemusíte neustále něco lovit v Menu.



Na pravém gripu je umístěno tlačítko sekvenčního snímání/samospouště a na domáčknutí jemně reagující spoušť a také již zmíněné multifunkční kolečko, pomocí něhož nastavujete kromě výše zmíněných funkcí také hodnoty času a clony (v manuálním režimu). Většinu zadní strany zabírá 2,5-palcový LCD zobrazovač, který supluje i funkci běžného stavového displeje, který bývá na horní straně. Po Dynaxech zůstala příjemná vychytávka, kdy model pozná, jestli fotografujete na "šířku" nebo na "výšku" a podle toho se zobrazuje i text horizontálně nebo vertikálně. V řadě tlačítek umístěných zleva vedle zobrazovače jsou tlačítka určená pro vyvolání Menu, nastavení displeje, mazání snímků a vstup do režimu prohlížení pořízených fotografií. Těsně nad displejem jsou senzory, jež automaticky vypnou displej, pokud se přiblížíte okem k hledáčku a jas displeje vás proto nebude nepříjemně ozařovat. Je zde také trochu nenápadně umístěný přepínač vypnutí/zapnutí modelu, který byste asi spíše hledali na horní straně.

Vpravo od displeje je umístěn čtyřpolohový ovladač s potvrzováním uprostřed, přepínač stabilizace obrazu a konektor drátové spouště. Najdete zde ještě tlačítka +/- (nastavení korekce expozice) a AEL, určené pro aretaci automatické expozice. Na pravém boku je umístěn přepínač mezi automatickým a manuálním ostřením a pod gumovou krytkou schovaná zdířka pro napájení. Do opačného boku můžete zasunout CF kartu a pod plastovou krytkou je také velmi prakticky schováno kombinované USB/AV rozhraní. Na spodní straně je prostor pro akumulátor, který je zajištěn záklopkou proti náhodnému vysunutí a kovový závit pro stativ.