Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak dopadla Alpha 100 v praxi?

29.8.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Společnost Sony se již sice několik let pohybuje v dynamickém světě digitální fotografie, ovšem až teprve nyní pronikla do královské kategorie pravých (DSLR) digitálních zrcadlovek. Tento vstup přišel až po letošním pohlcení fotografické divize společnosti Konica Minolta a rovnou si můžeme prozradit, že nová A100 navazuje v tom nejlepším na digitální zrcadlovky KM a přidává například nadupanější snímač anebo protiprachový systém, který začínají postupně nabízet všichni výrobci zrcadlovek (viz nově i Canon).
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Při fotografování jsme používali setový objektiv 18-70/F3,5-5,6. Protože jde o nejlevnější kombinaci, za jakou můžete pořídit tento zajímavý přístroj s objektivem, tak musíte počítat s několika drobnými obrazovými problémy. Kromě nepřehlédnutelné aberace, jsme si všimli při širokoúhlém snímání mírné soudkovitosti. Kresba snímků směrem od středu ke krajům byla naopak rovnoměrně ostrá. Vinětace se vyskytovala v míře minimální. Stabilizace obrazu fungovala velmi dobře (pochopitelně pouze do určité délky expozice).



Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv



Rozdíl při použití stabilizace (první snímek) a bez je při času 1/320 sekundy patrný.


Aberace (zvětšení 3:1)

Vinětace


Citlivost

Vzhledem k tomu, že se jedná o pravou (DSLR) zrcadlovku, tak nejenom, že není nijak zázračný rozsah citlivosti snímače (maximálně 1600 ISO), ale především nás zarazilo, že mírné šumové problémy má model jjiž při 400 ISO a hodnoty 800 a 1600 ISO jsou vzhledem k nepřehlédnutelné zrnitosti spíše do počtu. Všechny výřezy byly vyrobeny z fotografií pořízených v maximálním rozlišení (ve formátu JPEG).

Výřezy z 10 Mpix snímků (1:1)





ISO 1600