Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak pracuje nejmenší ultrazoom?

26.5.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Nový Lumix TZ1 od Panasonicu je připraven pro méně náročné digitální fotografy, kteří se přesto chtějí pokusit o lehce špionážní fotografie. To jim jistě dosytosti zajistí až desetinásobný optický zoom, navíc opticky stabilizovaný. Jinak je novinka jednoduchý expoziční automat, takže práci s ním zvládne po pár minutách i technický analfabet. To ovšem neznamená, že by se s TZ1 nedaly pořídit velmi kvalitní fotografie...
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Na první dvojici snímků si můžete názorně prohlédnout, jak silné až vskutku špionážní je desetinásobné optické přiblížení. Pozitivní je, že kvalita kresby neklesá ani na nejdelším ohnisku a ani od středu snímků ke krajům. Chromatická aberace i vinětace byla minimální.

Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv

Aberace (zvětšení 3:1)

Vinětace


Citlivost

Je asi dobře, že se výrobce nenechal zlákat módním trendem a nezabudoval do tohoto modelu třeba osmimegapixelový snímač, protože i u toho šestimegapixelového, který využívá jen pět milionů obrazových buněk, jsou snímky již od hodnoty 200 ISO mírně zašuměné. Dvě nejvyšší hodnoty (400 a 800 ISO) tak používejte jen výjimečně, protože snímky pořízené při těchto hodnotách ISO jsou postižené již výrazněji šumem. Čtveřice výřezů byla vyrobena z fotografií pořízených v maximálním rozlišení.

Výřezy z 5 Mpix snímků



Teplota bílé

Automatika kalibrovala bílou vcelku spolehlivě, pouze nás zarazilo, že chybí v Menu standardně přednastavená hodnota pro zářivkové osvětlení.
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Auto Denní světlo
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Oblačno Žárovka