Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kodak EasyShare Z740 Zoom

27.7.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
S digitálním fotoaparátem Kodak EasyShare Z740 Zoom společnost Kodak dokazuje, že ultrazoomový model, tedy typ s velmi velkým optickým přiblížením, nemusí mít jen podobu předraženého a funkcemi narvaného aparátu v ceně někde na půli cesty mezi 10 a 20 tisíci. Jako všechno na světě má ale i Kodak Z740 některé mouchy...
Kapitoly článku:
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Kodak EasyShare Z740 je vybaven snímacím prvkem typu CCD s celkovým rozlišením 5,36 Mpix a lze s ním pořizovat snímky v rozlišeních 5,0 Mpix (2576 x 1932), 4,4 Mpix (3:2), 4,0 Mpix a 1,8 Mpix. Pořízené snímky se ukládají jako JPEGy (EXIF 2.21).

Video digitál umí i se zvukem při rozlišení 640 x 480 a 13 fps nebo v 320 x 240 pixelech při 20 fps. Délka záznamu je omezena časem 80 minut a samozřejmě kapacitou karty.

Úložný prostor

Aparát má v záloze 32 MB interní paměti, jako externího paměťového média využívá SD/MMC karet.




Optika a Autofokus

Použitá optika (samé sklo) má rozsah ohniskových vzdáleností 38 - 380 mm (již po přepočtu na 35 mm formát), nabízí tedy pěkný 10x optický zoom při světelnosti F2,88 - 3,7. Makro začíná asi od 3 cm.

Pro ostření v horších světelných podmínkách používá autofokus poměrně silného zeleného přisvícení, které na kratší vzdálenosti (2 m) i v horším světle (včetně úplné tmy) funguje poměrně spolehlivě, byť s ním ostření trvá trochu déle, nežli za jasného světla (běžně pod 0,5 s, za horšího světla cca pod 1 vteřinu, za velmi špatného světla i několik vteřin).

Závěrka a Expozice

Rychlost závěrky se pohybuje od 1/8 - 1/1700 s v automatickém snímacím módu a od 8 - 1/1000 s v režimu manuálním. Vlastní expozici lze kompenzovat v rozsahu 2,0 EV na obě strany a po 1/2 EV krocích.

Vyvážení bílé, Barevné Efekty a Citlivost ISO

Kromě slušné automatiky lze pro bílou použít presety Auto, Daylight, Tungsten, Fluorescent a Open shade. Barevné podání fotografii je možno ovlivnit nastavením na některý z režimů Color, Low color, Natural color, Black and White nebo Sepia. Rozsah citlivostí ISO činí 80 - 160 v automatickém módu, v pokročilejších manuálních si uživatel může ISO nastavit sám. Kodak sice na svých stránkách tvrdí, že aparát podporuje ISO až 800, ovšem to se mi nepodařilo v žádném z pracovních módů nastavit, tedy ISO maximálně 400.




Pracovní režimy a Blesk

Kromě obligátní automatiky nechybí ani režim programový, priorita clony, priorita času a plný manuál, kdy uživatel nastavuje obojí hodnoty, tedy clonu i čas. Kodak má v záloze i velké množství režimů scénických, jmenovitě jde o Children, Party, Beach, Flower, Fireworks, Snow, Backlight, Close-up, Night portrait, Landscape, Night landscape, Museum/Manner, Text, Self portrait, Portrait a Sport.

Jako trochu matoucí možná působí fakt, že operační módy P/A/S/M jsou sdruženy pod jediné nastavení, ale věc je velmi jednoduchá - mezi zmíněnými režimy přepínáte nahoru/dolu joystickem, stejně jako u ostatních parametrů (více si povíme v ovládací sekci níže).

Vestavěný výklopný blesk (Auto, Red-eye reduction, On/Off) se automaticky aktivuje při zapínání aparátu (měl by být vázaný na čidlo umístěné pospolu s přisvěcovací LEDkou), pokud jej nepotřebujete, stačí jej kdykoliv zaklapnout a poté v případě potřeby zvláštním přepínačem napravo od blesku (bráno z čelního pohledu) vyklopit.

Jako vždy přikládáme fotografii bleskem z asi 1 m:




Displej a Hledáček

S ohledem na typ fotoaparátu je jak displej, tak i hledáček tvořen LCD panelem, ten vnější má úhlopříčku 1,8" (4,6 cm) a platí pro něj totéž co pro většinu dnešních displejeů - má o desetinku vteřiny pomalejší odezvu a dá se slušně přečíst i na jasném slunci. Interní hledáček nabízí rozlišení 201 kPix.




Menu a Ovládání

Stalo se pravidlem, že ovládací menu většiny digitálů je ikonkově-textové a ani Kodak není výjimkou, ovladačem procházíte nabídku, stisknutím a následným výběrem se pak mění volby.

Co se ovládání v průběhu expozice týče, pak funguje tak, že se na displeji pohybujete zleva doprava po "povolených" hodnotách a nahora/dolu je ovládacím joystickem měníte. Dostupné parametry se samozřejmě liší dle operačního režimu, nejvíce jich pochopitelně můžeme změnit v případě plného manuálu.




Prohlížecí režim

Zvětšit lze prohlížené fotografie až 8x, kromě toho aparát nabízí ještě celou řadu pokročilých funkcí typu slideshow, automatická rotace, zamčení obrázku, zařazování fotek do alba oblíbených, sdílení obrázků speciálním tlačítkem atd.

Fyzické parametry a Komunikace

Kodak Z740 má rozměry 97,6 x 77,5 x 72 mm a bez baterií váží 287 g. Se světem komunikuje s pomocí portů USB a A/V out.

Časy a Výdrž

Aparát nabíhá cca 2,5 s. Co se týče výdrže, pak Kodak předvedl velmi slušný výkon, na dvojici obstarožních 1300 NiMH akumulátorů zvládl celkem 120 fotek, z toho 90 s bleskem.