Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakt nebo smartphone? Co za 4500 Kč fotí lépe?

25.1.2017, Milan Šurkala, recenze
Kompakty se dnes už moc neprodávají a mohou za to i stále lepší fotoaparáty v telefonech. Proto se dnes podíváme, jaké jsou mezi oběma koncepcemi rozdíly. Co umí kompakt Nikon Coolpix A300 a telefon Xiaomi Mi4C za 4500 Kč? Bude smartphone lepší nebo ne?

Makro a hloubka ostrosti


Dále se podíváme na schopnosti makra a možnosti mazání pozadí. To obvykle není nejlepší stránkou ani u kompaktů, ani u smartphonů.


Průběh ostřících vzdáleností


Tahle disciplína ale hodně záleží na konkrétním objektivu. Můžeme najít jak výborné, tak i velmi špatné fotoaparáty na makro a totéž platí i pro smartphony. V tomto případě vidíte, že makro režim v kompaktu je přeci jen lepší (cca 3-4 centimetry versus 7 cm u telefonu)


Průběh zvětšení objektivu


Totéž je dobře vidět na grafu zvětšení. U kompaktu Coolpix A300 můžete jít až na 1,1× přepočtené zvětšení, Xiaomi Mi 4C končí na 0,5× zvětšení. Problém je navíc v tom, že u smartphonu musíte fotit při širokém úhlu záběru, kvůli čemuž se hůře komponuje.


Makro Nikon Coolpix A300 1

kompakt Nikon Coolpix A300, klikněte pro zvětšení



Makro Xiaomi Mi4C 1

smartphone Xiaomi Mi 4C, klikněte pro zvětšení



I když je výsledek ze smartphonu dosti pěkný, přeci jen je vidět mnohem lepší makro u kompaktu.


Makro Nikon Coolpix A300 2

kompakt Nikon Coolpix A300, klikněte pro zvětšení



Makro Xiaomi Mi4C 2

smartphone Xiaomi Mi 4C, klikněte pro zvětšení



I zde jde vidět lepší makro z kompaktu. Umí totiž ostřit z kratších vzdáleností s delší ohniskovou vzdáleností. Zvětšení je tedy lepší a navzdory znatelně horší světelnosti dokáže výrazněji mazat pozadí. Nicméně pokud jde o stejný úhel záběru, pak to pozadí paradoxně lépe rozmaže smartphone.


Rychlost


Když se podíváte na tabulku s rychlostmi, je vidět, že kompakt od Nikonu v tomto případě telefonu nemůže naprosto konkurovat. Co se týče prvního snímku, to se těžko porovnává, protože vše závisí na tom, jak rychle odemknete telefon (u Mi 4C to jde udělat rychlým poklepáním na displej). Ostření závisí na tom, zda to necháte na předostření (pak je to řádově rychlejší než kompakt) nebo opravdu vynutíte opětovné zaostření a pak je to naopak o polovinu pomalejší než v případě kompaktu A300.

 
Nikon Coolpix A300
Xiaomi Mi 4C
První snímek
3,4 sekundy
1,05 sekundy (z odemčeného telefonu)
2,2 sekundy (ze zamčeného telefonu s vypnutým displejem)
Snímek bez namáčknutí
od 0,6 až 0,7 sekundy
0,1 až 1,3 sekundy
Prodleva mezi snímky
4,1 sekundy
0,35 sekundy
Sekvenční snímání
0,5 fps
12,55 fps

U dalších disciplín je nicméně vítězství mobilního telefonu drtivé. Prodleva mezi snímky je o jeden desítkový řád jinde, sekvenční snímání je u telefonu 25krát rychlejší. Holt rychlejší CMOS snímač i procesor se musí někde projevit.


Videosekvence


Pokud se bavíme o videosekvencích, jde o další disciplínu, kde se při cenách pod 5 tisíc korun projeví architektura senzorů. Zatímco u telefonů najdete výhradně CMOS senzory, levné kompakty této cenové kategorie jsou obvykle vybaveny CCD senzory. A to se projevuje na kvalitě videosekvencí.

Xiaomi Mi 4C tak umí natáčet Full HD videosekvence s rozlišením 1920×1080 pixelů při 30 snímcích za sekundu, což samo o sobě není vůbec výjimečné a čekal bych i 60 fps. K dispozici máte i zpomalené videosekvence s rozlišením 1280×720 pixelů při 120 fps. Naproti tomu Coolpix A300 kvůli CCD snímači zvládne maximálně jen HD video. Tedy rozlišení 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu.



Srovnání kvality videa z obou přístrojů.

Pokud srovnáme tyto dva přístroje, pak se od sebe ve videu opravdu dost liší. Telefon nemá optickou stabilizaci, ale zase má podstatně svižnější autofokus. Při přeostřování ale obraz hodně pulzuje. Coolpix A300 naproti tomu dává mnohem stabilnější obraz, ale autofokusu se opravdu moc nechce. Navíc nemá dotykovou obrazovku, takže není možné si vybrat bod, na který chcete ostřit. Za horšího světla jsou nicméně výsledky z obou docela špatné.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.