Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Malý ultrazoom Olympus SP-500

30.12.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Pokud přemýšlíte nad nákupem malé kompaktní EVFky, která umí až desetinásobně opticky přiblížit vybraný objekt (a patří tedy mezi ultrazoomy), pak určitě nepřehlédněte novinku od Olympusu - model SP-500 UltraZoom. Ta díky CCD snímači patří do šestimegapixelové kategorie a navíc je velice dobře funkčně vybavena (nabízí například RAW formát nebo reálný histogram). Jediné, co jsme u tohoto malého černého krasavce postrádali, byla stabilizace obrazu.
Kapitoly článku:
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Firemní objektiv modelu SP-500 nabízí až 10-násobné optické přiblížení - díky němu si přiblížíte i skutečně velmi vzdálené objekty. Bohužel fotopřístroj nedisponuje stabilizací obrazu, což právě například při snímání na nejdelším ohnisku budete velmi postrádat. Relativně výrazná je soudkovitost při širokoúhlém snímání. Vinětaci jsme na snímcích prakticky nezaznamenali a chromatická aberace nebyla téměř vůbec pozorovatelná i při několikanásobném zvětšení.
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv

Aberace

Vinětace

Citlivost

Tato novinka od Olympusu má sice rozsah citlivosti snímače pouze od 80 do 400 ISO, na druhou stranu i maximální čtyřstovka se dá relativně bez obav ze šumu použít. Hodnotu 200 ISO můžeme doporučit i pro vytváření zvětšenin. Naší testovací tabulku jsme pořídili s výřezy z šestimegapixelových fotografií, navíc jsme nepoužili redukci šumu, jejíž aktivaci si můžete nechat v záloze, pokud by se vám přeci jenom hladina šumu zdála příliš vysoká.
Výřezy z 6 Mpix snímků




Ilustrační fotografie


Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Akce
Noční snímek
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Makro
Blesk - cca 1 m
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Lidé (exteriér)
Lidé (interiér)