Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Minolta MC Rokkor-PF 50mm F1.7 (MC/MD)

10.9.2015, Milan Šurkala, recenze
Do testu oblíbených starých světelných padesátek jsme dnes vzali levnou Minoltu MC Rokkor-PF 50mm F1.7. Ta nabídne velmi dobrou světelnost F1,7 při poměrně slušné ceně a může tak být tím pravým pro váš CSC fotoaparát.

Autofokus, ostření


Minolta MC Rokkor-PF 50mm F1.7 má jen manuální ostření, což u starého objektivu nijak nepřekvapí. Ostřící kroužek má rozumný chod, od půl metru do nekonečna je to zhruba 170°. Tedy ani moc rychlý, ale ani moc pomalý převod. Chod kroužku je krásně hladký s rozumně nastaveným odporem.

Výrobce hovoří o tom, že objektiv může ostřit od 50 cm od roviny senzoru. V testu jsem naměřil 48 centimetrů, což odpovídalo 39 centimetrům od závitu pro filtry. Naměřil jsem přibližně 0,205× přepočtené zvětšení (cca 0,135× reálné). Na makro fotografie tedy objektiv rozhodně není vhodný, a to ani na menším APS-C senzoru. Tradičně jsem zkusil makro předsádku Raynox DCR-150, která má 4,8 dioptrie. To už lze fotit 23 cm od roviny senzoru, resp. 12 cm od přední čočky předsádky. V takovém případě už na APS-C čipu dosáhnete 0,6× přepočteného zvětšení. Na méně náročné makro se to dá použít.


Focení makra


Zde se podívejme, co výše uvedená čísla zvětšení znamenají v praxi.


Minolta MC Rokkor-PF 50mm F1.7 makro kleště

expoziční čas 1/50 s, clona F1,7, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (77) mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zvětšení na nějaké solidní makro skutečně nestačí. Pokud objektiv úplně odcloníte, připravte se na mléčnou a méně kontrastní kresbu s trochou chromatické aberace v bokehu.


Minolta MC Rokkor-PF 50mm F1.7 makro

expoziční čas 1/250 s, clona cca F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (77) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zhruba takto vám objektiv dovolí fotit s APS-C čipem při minimální ostřící vzdálenosti. V zaostřené ploše je po přiclonění kresba velmi dobrá, bokeh je vzhledem k charakteru scény docela příjemný. Jen to zvětšení je malé.


Minolta MC Rokkor-PF 50mm F1.7 makro Raynox DCR-150

expoziční čas 1/90 s, clona cca F9, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (77) mm, makro předsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení



S makro předsádkou Raynox DCR-150 je zvětšení hned o něčem jiném. Ještě to není makro objektiv, ale na fotografie mnoha detailů už se to dá použít. Snížená ostrost je zde způsobena spíše delším expozičním časem (chtělo to vyšší ISO a více zmrazit pohyb).


Světelnost a clona


Se světelností a clonou budeme rychle hotovi. Světelnost dosahuje výborné hodnoty F1,7. Bohužel další krok šestilamelové irisové clony je až F2,8, nic mezi tím. Poté už objektiv využívá rozumné 1/2EV kroky až do maximální hodnoty F16. Clona má výrazný šestiúhelníkový tvar.


Bokeh


Díky výborné světelnosti by objektiv měl výrazně mazat pozadí.


Minolta MC Rokkor-PF 50mm F1.7 bokeh plně otevřená clona

expoziční čas 1/4 s, clona F1,7, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (77) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Hloubka ostrosti je skutečně velmi malá. V zaostřené ploše jsou poněkud mléčné detaily. Bokeh je velmi jemný, odlesky sice nejsou plné, ale stále dostatečně dobré na vytvoření příjemně vypadajícího bokehu.


Minolta MC Rokkor-PF 50mm F1.7 bokeh clona F4

expoziční čas 1,3 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (77) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



S přicloněním jsou odlesky mnohem plnější, ale mají výrazný šestiúhelníkový tvar. V ostatních plochách je bokeh i nadále jemný. Ostrost v zaostřené ploše hodně potěší, objektiv zde kreslí opravdu nádherně.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.