Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

nama5: švýcarský nůž na RAW ze Slovenska

14.10.2011, Michal Srna, recenze
Nástroj pro zpracování RAW s cílem rozčeřit klidné vody i v profesionálních kruzích. To vše za lidovou cenu. S těmito slovy nám byl poskytnut nama5 RAW processor nabízející příjemné uživatelské rozhraní a základní funkce pro úpravu. Jak obstál v našem testu?
Po důkladném představení softwaru nama5 RAW processor a lidí, kteří jej mají na svědomí, přejdeme k praktičtější části recenze. Podíváme se na možnosti nastavení, které aplikace nabízí, a popíšeme si, jak nama5 zvládá správu a vyhledávání RAW souborů ve vašem PC.


Ovládněte všechna jádra procesoru


U nama5 RAW processor byste marně hledali desítky možných nastavení a customizace vlastní aplikace, tento software razí spíše cestu jednoduchosti a efektivity. Po kliknutí na logo nama5 v levém horním rohu máte možnost nastavit celkem tři věci. Jednou z nich je konfigurace využití více jader procesoru a musím uznat, že lépe zpracovanou konfiguraci využití jader procesoru jsem ještě nikde neviděl.

Nastavení vícevláknových operací se řídí dle počtu jader vašeho CPU. Mile mě překvapilo, že si autoři nama5 dali práci s rozdělením konfigurace využití různých jader pro různé operace. Můžete nastavit, jaké jádro má využívat jaká operace, na výběr je z procházení složek, vytváření náhledů RAW souborů, otevírání vlastních snímků, tvorba náhledu při zpracovávání RAW souboru, zoom funkce a nakonec vlákna starající se o export RAW souborů po úpravách do výsledného obrazového formátu.

Procházení složek může mít na starost například jádro č. 1, vytváření náhledů bude na jádře č. 2 atd. Výjimkou jsou vlákna starající se o export fotografií, kde lze zaškrtnout všechna jádra a aplikace poté využije váš procesor na 100 %. Je to logické - operace exportu je vždy výpočetně nejnáročnější, a proto je snahou využít co nejvíce jader. Pokud byste však potřebovali nějaká jádra nechat volná pro jiné potřeby, máte tu možnost.




Okno pro přiřazení jednotlivých jader CPU k jednotlivým vláknům


Jelikož CPU, na kterém byl software testován, disponovalo 4 jádry, vyzkoušel jsem, jestli opravdu správa využití jednotlivých jader funguje, jak má. Na následujících screenshotech je ukázka využití jader procesoru při operaci exportu výsledných snímků při různých nastaveních počtu jader, které má aplikace k dispozici.

Prováděl jsem export 18 RAW fotografií do 16bit TIFF bez jakýchkoliv úprav. V případě zaškrtnutí všech 4 jader v sekci "Exporting threads" aplikace opravdu plně využívala všechna jádra, viz screenshot a export by dokončen za 1 minutu a 30 sekund.




Využití jader CPU při exportu 18 RAW souborů a povolení využívat všechna 4 jádra


V případě nastavení spřažení vláken pro export pouze na jádro č. 3 byl export 18 RAW souborů dokončen za 3 minuty a 23 sekund a podle správce úloh bylo využíváno dle očekávání dané jádro č. 3.




Využití jader CPU při exportu 18 RAW souborů a povolení využívat pouze jádro č. 3


Rozdělení operací do více vláken má u takovéhoto softwaru zajisté své opodstatnění a jelikož je implementováno na výbornou, dokáže výrazně zkrátit čas potřebný pro export snímků. Otázkou je, zdali obyčejný uživatel ocení možnosti nastavení jednotlivých jader, které aplikace nabízí.

V základu je vše nakonfigurováno tak, aby různé operace zatěžovaly různá jádra a export využil všechna. Kdo chce však mít nad využitím jader kontrolu, bude u této aplikace nad míru spokojen. Tak podrobné nastavení nenabízí častokrát ani o mnoho profesionálnější a dražší aplikace pro vyvolávání RAW.


Dual monitor? Není problém!


Druhou položku v oblasti nastavení aplikace je konfigurace více monitorů. V případě, že vlastníte 2 monitory a chcete je oba využít pro práci s tímto softwarem, můžete zde nastavit, co se má na jakém zobrazit. Na jednom monitoru je možné mít náhled upravované fotografie a druhý monitor může sloužit jako ovládací, kde provádíte jednotlivé operace během procesu vyvolávání RAW souboru.




Nastavení zobrazení na dvou monitorech: vyberte si, kde chcete zobrazit náhled a kde ovládací prvky


Pro srovnání jsem připravil screenshoty aplikace během úprav RAW souboru v případě, že je nakonfigurována pouze na jeden monitor a poté přepnuta na využití obou monitorů. Oba monitory měly rozlišení 1680 x 1050 px.




Okno aplikace během zpracovávání RAW snímku a konfigurace na jeden monitor, klikněte pro zvětšení




Okno aplikace během zpracovávání RAW snímku a konfigurace na dva monitory, klikněte pro zvětšení


Rozvržení v případě využití dvou monitorů je přehledné a všechna možná nastavení pro úpravu snímků máte jak na dlani. Jediné, co bych práci s okny vytknul, je nemožnost měnit velikost okna aplikace. Po spuštění běží aplikace maximalizovaná do celé oblasti monitoru a je možné ji pouze minimalizovat do lišty.

Při konfiguraci nastavení monitorů mi chybí možnost zvolit vlastní ICC profil pro jednotlivé monitory, který mám vytvořený kalibrační sondou. Color Management však autoři slíbili, uvidíme jak jej tedy implementují.


Klávesové zkratky kam se podíváš


Klávesové zkratky lze zobrazit po kliknutí na položku "Show shortcuts". Zobrazí se vám náhled celé klávesnice, kde přehledně vidíte, jaké klávesy jsou přiřazeny jakým funkcím a po kliknutí na barevně zvýrazněnou klávesu se vám vypíše, k čemu daná klávesa slouží. Rozvržení jednotlivých zkratek je logické a dobře připravené.

Problém vidím pouze v tom, že není možné nijak předem nadefinované zkratky editovat a měnit podle vlastních potřeb. Musíte si bohužel zvyknout na to, jak zkratky rozvrhli autoři a pokud jste na některé operace zvyklí z jiných softwarů používat konkrétní klávesu, nezbude vám nic jiného, než se přizpůsobit daném rozložení.




Rozložení klávesových zkratek lze přehledně zobrazit, bohužel není možné zkratky editovat


Nad editací klávesových zkratek by autoři měli zapracovat, jelikož obdobné softwary v dané cenové relaci tuto možnost automaticky nabízí (viz Zoner Photo Studio).


Browse, aneb vyhledáváme a prohlížíme RAW soubory


Nyní se podíváme na možnosti procházení a správy RAW souborů ve vašem PC. Před samotným zpracováváním RAW je nutné tyto soubory lokalizovat, k čemuž slouží záložka "Browse".




Sekce "Browse" nabízí jednoduché možnosti vyhledávání a správy RAW souborů ve vašem PC


Na levé straně se zobrazí stromový seznam, ze kterého lze vybírat složky s RAW soubory. Opět dodávám - software vám zobrazí pouze podporované RAW soubory, pokud složky obsahují např. JPEG, náhledy na tyto soubory se vůbec nezobrazí.

Kliknutím pravým tlačítkem na libovolnou složku je možné ji přidat do oblíbených, což po dalším spuštění značně usnadní jejich lokalizaci. Stačí poté nahoře rozbalit roletové menu "Favorite folders" a tam budete mít cesty k takto označeným složkám. Jednoduché, ale zcela efektivní. Autoři by ještě měli implementovat možnost, že po spuštění softwaru bude zachováno umístění, ve kterém jste se nacházeli naposled. Je však možné přes volbu "Set this folder as start-up folder" nastavit složku jako hlavní, ve které se budete nacházet po dalším spuštění.




Nabídka po kliknutí pravého tlačítka na konkrétní adresář ze stromu složek


V nabídce po kliknutí pravým tlačítkem je ještě možné danou složku přejmenovat či vytvořit novou podsložku. Zcela nepochopitelně chybí možnost složku smazat. Lze také libovolnou složku nastavit jako výstupní, do které se budou ukládat exportované vyvolané fotografie a to pro různé 3 režimy exportu nebo danou složku otevřít v průzkumníku.

Jakmile máte vybránu složku s RAW soubory, můžete využít hoření menu k seřazení obsahu. Kritéria třídění jsou: název souboru, datum, hodnocení, ISO, clona, expoziční čas a ohnisková vzdálenost. Hodnocení lze provádět udělením 1-3 hvězdiček každé fotografii, která se v okně zobrazuje jako malý náhled.




Náhledy RAW souborů i s nejdůležitějšími EXIF daty


Líbí se mi generované náhledy RAW souborů, jež pod fotografií zobrazují nejdůležitější EXIF informace (ISO, clona, čas, ohnisko), ale nikde zde nenaleznete možnost zobrazit plná EXIF data. To je možné až v sekci "Develop" při vyvolávání dané fotografie, v prohlížecí části softwaru by tato volba na škodu rozhodně nebyla.

Nad náhledem fotografie lze pomocí malých ikonek provádět rotaci snímku, ohodnocení, případně jej označit ke smazání. V tom případě náhled souboru zmizí a přesune se do kategorie s označenými soubory ke smazání, kde lze poté soubory permanentně vymazat z disku nebo naopak vrátit zpět.




Virtuální koš v nama5, kam se přesouvají náhledy na soubory označené ke smazání


"Browse" sekce však neslouží pouze k prohlížení souborů, ale můžete je odtud již přímo hromadně exportovat do výsledného obrazového formátu. Stačí vybrat soubory, které chcete odeslat k exportu a pravým tlačítkem na ně kliknout. Zde můžete zvolit přímý export do vámi v základu nastaveného formátu nebo vybrat jeden ze tří možných předem nadefinovaných režimů pro export.




Označením několika souborů lze provést ihned export z RAW do JPEG či TIFF


V další kapitole se zaměříme již na samotné vyvolávání RAW fotografií a popis jednotlivých funkcí, které nama5: RAW processor program nabízí.