Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nenápadný upgrade sedmdesátky

23.9.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Společnost Nikon se rozhodla pouze kosmeticky vylepšit svou veleúspěšnou digitální zrcadlovku D70 a tento vskutku decentní upgrade označila jako D70s. Kromě stejného snímače a prakticky podobného funkčního vybavení se uživatel dočká především většího LCD displeje, což u zrcadlovky není právě nejpodstatnější, a například konektoru pro připojení kabelové spouště. Je ovšem otázkou, jestli několik drobných vylepšení bude dostatečným důvodem pro nákup novinky, především také v souvislosti s tím, že původní D70-ka má nyní daleko nižší cenu.
Kapitoly článku:
Protože se model D70s liší od předcházející sedmdesátky prakticky jenom minimálně (rozměry a hmotnost jsou identické) a také ovládání je velmi podobné, tak si ho jenom stručně připomeneme a upozorníme vás na drobné změny. Na horní straně najdete na páčce umístěné okolo spouště zapínání/vypínání modelu. Pod ním je tlačítko způsobu ostření a korekce expozice. Určitě nepřehlédněte ani malý monochromatický displej (který si můžete pomocí vedle umístěného tlačítka podsvítit), na kterém se dozvíte například kolik fotografií můžete ještě nafotografovat. Toto info zůstává na displeji dokonce i v případě vypnutí modelu.



Pojďme se podívat na další ovládací prvky: na základním kolečku najdete režimy s prioritou času a clony, plný manuál, automatický režim a šestici přednastavených programů. Na zadní straně kromě již dvoupalcového barevného LCD displeje, je umístěno několik dalších tlačítek určených postupně k prohlížení snímků, k aktivaci Menu, nastavení citlivosti, teploty bílé a rozlišení snímku. Na těle modelu objevíte i dvě pomocná ovládací kolečka - jedno je na zadní straně vpravo nahoře, druhé na přední straně pod spouští. Práce s nimi je jednoduchá: stlačíte a podržíte například tlačítko WB a zároveň otáčíte kolečkem, dokud se vám na malém horním displeji neobjeví požadovaná přednastavená hodnota. V levém horním rohu na zadní straně jsou tlačítka ovládající sekvenční režimy a expoziční bracketing. Na zadní straně je opět slot pro paměťovou kartu s pojistkou, kterou musíte zatlačit, abyste kartu vysunuli ven.



Na levém boku jsou tlačítka blesku a přepínač mezi autofocusem a manuálním ostřením. Také jsou zde pod gumovými krytkami schované USB a video konektory a zdířka napájení. Nově se nad nimi objevuje konektor pro připojení kabelové spouště. Prostor pro akumulátor potom najdete jako obvykle na spodní straně. Co se týká Menu, tak to sice prošlo jistou barevnou úpravou, ovšem jeho struktura i způsob procházení zůstal prakticky stejný jako u D70.