Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 1 NIKKOR 10-30mm 1:3,5-5,6 VR

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Spolu s fotoaparátem Nikon 1 V1 jsme otestovali základní setový objektiv 10-30mm 1:3,5-5,6 VR. Nabízí optickou stabilizaci, 3× optický zoom a skládací konstrukci, díky které je opravdu velmi skladný. Má i kovový bajonet.

Autofokus, ostření


Díky fázovému ostření Nikonu 1 V1 dokáže ostřit opravdu hodně rychle. Zaostření je v podstatě okamžité a trochu delší je jen za horšího světla, když se aktivuje pomalejší kontrastní ostření.





Ostřící vzdálenosti jsou opravdu krátké, od přední čočky je to 6 až 11 centimetrů dle ohniska (od čipu pak 14 až 18 centimetrů). V praxi to znamená až 0,63× virtuální zvětšení, což řadí tento objektiv k velmi dobrým i pro focení méně náročného makra. V této kategorii jde o jeden z těch nejlepších objektivů.





Makro režim


Na následujícím snímku je dobře vidět, že makro sice nedosahuje 1:1 zvětšení, ale pro focení detailů je objektiv docela vhodný. Díky krátké snímací vzdálenosti můžete počítat s rozmazávajícím se pozadím, ačkoli reálné ohnisko objektivu není zrovna nejdelší.




expoziční čas 1/30 s, clona F5,6, citlivost ISO 720, ohnisko 30 (81) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Objektiv má typickou světelnost jakou najdete i u jiných setových objektivů konkurence. Jde tedy o hodnoty F3,5 na širokém a F5,6 na nejdelším ohnisku. Bohužel průběh světelnosti patří k těm horším. Rozdíly sice nejsou příliš velké, ale prakticky v celém ohniskovém rozsahu je veškerá konkurence o chlup lepší. Maximální hodnota clony je F16. Může se to zdát málo (konkurence má většinou F22), ale je nutno si uvědomit, že je zde použit jen 1" čip a při daném rozlišení se difrakce objevuje mnohem dříve než u větších čipů s menší pixelovou hustotou. Clona je irisová, 7lamelová.





Bokeh


V této kapitole se podíváme na kvalitu bokehu, byť kvůli poměrně krátkým ohniskům a nepříliš dobré světelnosti si toho rozmazaného pozadí až tolik neužijete.




expoziční čas 2,5 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (74) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Při plně otevřené cloně je bokeh poněkud nepravidelný, odlesky mají zvláštní kráterovitý tvar. Okraj je velmi výrazný a prostředek je opět o něco světlejší. Docela nepříjemným překvapením jsou přepaly na snímku. Můžete si stáhnout RAW.




expoziční čas 4 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (74) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



S přicloněním se zvýrazňuje zvláštní tvar odlesků, které jsou mnohem výraznější po obvodu i uprostřed.


Stabilizace


10-30mm objektiv nabízí optickou stabilizaci VR. Tu je možno vypnout nebo zapnout ve dvou režimech. Normální režim slouží pro běžné focení, aktivní režim pak je schopen stabilizovat i takové focení jako je např. při chůzi nebo při jízdě autem. K testu bylo zvoleno 81mm ohnisko na vzdálenost zhruba 2 metrů s expozičním časem 1/8 sekundy.



bez stabilizace



s normální stabilizací



s aktivní stabilizací



se stativem



Účinek stabilizace v obou režimech je očividně velmi slušný (u prvních dvou snímků je nastaveno vyšší doostřování). Stativ dokáže dosáhnout trochu výraznějších linií než stabilizace a je tak i nadále nezastupitelný. Každopádně stabilizace zde dokáže hodně.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.