Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 1 NIKKOR 10-30mm 1:3,5-5,6 VR

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Spolu s fotoaparátem Nikon 1 V1 jsme otestovali základní setový objektiv 10-30mm 1:3,5-5,6 VR. Nabízí optickou stabilizaci, 3× optický zoom a skládací konstrukci, díky které je opravdu velmi skladný. Má i kovový bajonet.
Objektiv 1 NIKKOR 10-30mm 1:3,5-5,6 VR je základním sklem pro nový CSC systém Nikon 1. Jedná se o příjemně malý skládací objektiv, jehož vysunutím rovnou zapnete i fotoaparát. Možná by nebylo na škodu, kdyby šel vysunout bez nutnosti mačkat pojistku podobně jako u konkurenčních objektivů. Velkou pochvalu si zaslouží kovový bajonet, to je věc v této cenové kategorii nevídaná. Zoomovací kroužek je poněkud volnější, ale pro video je chod naprosto bezproblémový a výborně tak doplňuje skvělé videoschopnosti systému Nikon 1.





Objektiv je schopen velmi rychlého ostření, rozhodně patří k nejrychlejším na trhu. Chválím také ostřící vzdálenosti, které zaručují nadprůměrné možnosti focení makra. Zvětšení 1:1 sice nedosáhnete, ale co se týče základních setových objektivů, patří rozhodně k těm nejlepším. Najdete zde ale i pár nedostatků. Světelnost má podprůměrný průběh, bokeh je poněkud nervózní. Stabilizace je slušná, zkreslení a vinětace jsou minimální problémy (snad jen vinětace u nejširšího ohniska na nejnižší cloně je patrná), trochu horší je to s chromatickou aberací. V JPEGu je docela slušně odstraněna, RAWy na ní trochu trpí, ale opět to není výraznější problém. Vadit vám bude spíše v bokehu.

Větší problémy jsou při focení v protisvětle. Odlesky se většinou dají snadno někam schovat nebo lehkou překompozicí úplně eliminovat, ale je nutné si dávat pozor na slabší dynamický rozsah čipu ve světlech, kdy pak fotoaparát spolu s objektivem nezvládne hezky vykreslit např. tenké větve stromů a zvýrazní se i aberace. Největším nedostatkem objektivu je ale obecně neostrá kresba v rozích na širších ohniscích, která se nedá nějak výrazněji zlepšit ani přicloněním. Pokud do toho přimícháte focení v protisvětle na širokém ohnisku, máte na problémy zaděláno (v rozích se sloučí neostrost, aberace a horší schopnost čipu vykreslit přesvětlené plochy - částečně lze pomoci podexpozicí). Středová ostrost objektivu je naopak velmi dobrá a na většině ohnisek nadprůměrná.

Výslední hodnocení objektivu tak bude spíše průměrné. Nedělá si moc ostudu, ale mohlo to dopadnout i lépe. Zejména ta široká ohniska v protisvětle by si zasloužila lepší výsledky. Nikon musím pochválit za docela příznivou cenu objektivu, nicméně je lepší si jej koupit přímo v setu (např. duálním).
 
 

Plusy

 
+ Malé rozměry a dobrá skladnost
+ Nadprůměrné makro
+ Kovový bajonet
+ Velmi rychlé ostření
 
 

Minusy

 
- Nepřesvědčivé výsledky v protisvětle
- Rohová neostrost u širších ohnisek
- Nervóznější bokeh

 
Za zapůjčení objektivu Nikon 1 NIKKOR 10-30mm 1:3,5-5,6 VR děkujeme Nikonu.
 
 
Cena v době testování: cca 4.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.