Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 1 NIKKOR 30-110mm 1:3,8-5,6 VR

9.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Druhým objektivem pro Nikon 1, který projde naším testem, je 1 NIKKOR 30-110 mm 1:3,8-5,6 VR. Jde o telezoom vhodně doplňující základní 10-30mm objektiv. I zde najdete optickou stabilizaci obrazu a 40,5mm závit na filtry.
Objektiv 1 NIKKOR 30-110 mm 1:3,8-5,6 VR je překvapivě malý telezoom. Může za to jeho skládací konstrukce. I přesto, že má velmi tuhý chod zoomovacího kroužku, je překvapivě vhodný pro natáčení videa. Ostření je velmi rychlé a nabízí i přijatelné telemakro. Průběh světelnosti patří ve své kategorii jednoznačně k těm lepším, přestože se hraniční hodnoty nijak zvlášť nevymykají zaběhaným standardům. Stabilizace je účinná, ale má jednu nepříjemnou vlastnost. Při zmáčknutí spouště obraz někdy poskočí a až pak se stabilizuje. Výsledný snímek je tak sice ostrý, ale kompozičně posunutý ve srovnání s vaším předchozím záměrem.





Opticky je na tom objektiv slušně. Zejména uprostřed kreslí opravdu hezky, ostře a detailně, rohová ostrost je ale občas u některých ohnisek poněkud slabší a na nižších clonách počítejte s vinětací. Potěší absence chromatické aberace, ta je opravdu mírná až žádná a v podstatě vás nebude trápit. Stinnou stránkou jsou ale světelné závoje v protisvětle v úhlech, na které nestačí sluneční clona.

Tento objektiv je určitě solidním sklem pro systém Nikon 1. Přestože má i slabší stránky, nepovažuji je za nějak zásadní. Myslím, že by ve výbavě majitelů tohoto systému neměl chybět. Pokud si jej nepořídíte v duálním kitu, potěší vás docela nízká cena objektivu ve srovnání s konkurenčními objektivy pro jiné CSC systémy.
 
 

Plusy

 
+ Malé rozměry a hmotnost
+ Absence chromatické aberace a zkreslení
+ Velmi rychlé ostření

 

Minusy

 
- Přeskakující stabilizace (jinak ale velmi účinná)
- Světelné závoje v protisvětle
- Občas neostré rohy

 
Za zapůjčení objektivu Nikon 1 NIKKOR 30-110mm 1:3,8-5,6 VR děkujeme Nikonu.
 
 
Cena v době testování: cca 5.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.