Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 18-55mm f/3,5-5,6G AF-S DX VR

1.8.2011, Milan Šurkala, recenze
Spolu se zrcadlovkou Nikon D3100 jsme otestovali i základní setový objektiv Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6G AF-S DX VR s optickou stabilizací VR. Pojďte se spolu s námi podívat, jaké má tento objektiv optické výkony.

Autofokus, ostření


Objektiv nabízí jak autofokus, tak i manuální ostření. K tomu je určen přepínač, nějaké manuální doostřování po autofokusu tu ale nenajdete. Ostří se předním členem, který je poměrně citlivý, takže i s malým otočením znatelně změníte zaostřenou vzdálenost. Přesné doostřování je tak trochu komplikovanější, ale dá se to zvládnout. Autofokus je velmi tichý (jde o ultrazvukový ostřící motor), rychlost je slušná, ale mohlo by to být i o trochu lepší.





Objektiv ostří od cca 12 centimetrů od přední čočky, pokud to změříte od čipu, pak je to cca 25 cm. Maximální přepočtené zvětšení činí 0,55×. Na makro je tedy průměrný, detaily větších předmětů se s ním dají nafotit docela dobře. S makropředsádkou Raynox DCR-150 (4,8 dioptrie) se pak dostanete na 0,84× přepočtené zvětšení.





Makro režim


Kleště jsem fotil za velmi špatného počasí při nedostatku světla. Proto byla zvolena velmi vysoká citlivost ISO 2800. Jak sami vidíte, makro není zázračné, pro nenáročné použití se to ale dá.



expoziční čas 1/60 s, clona F5,6, citlivost ISO 2800, ohnisko 55 (82,5) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Hraniční hodnoty světelnosti jsou typické pro tuto třídu objektivů, tedy F3,5 na nejširším ohnisku a F5,6 na nejdelším ohnisku. Průběh světelnosti je o něco horší než u Canonu, je však srovnatelný s objektivem Sony. Maximální hodnota clony je F22 na širokém a F36 na nejdelším ohnisku, clona je 7lamelová.





Bokeh


Podíváme se, jak je na tom objektiv s bokehem na plně otevřené cloně i po přiclonění. Clona je sedmilamelová.



expoziční čas 2 s, clona F5,3, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (82,5) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Při plně otevřené cloně je bokeh docela dobrý, ale přesto mám menší výhrady. Některé odlesky jsou trochu šišaté a mohly by mít trochu slabší a plynulejší okraje. K dispozici je i RAW snímek.



expoziční čas 3 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (82,5) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění získávají odlesky mírný sedmiúhelníkový tvar, okraje se zesilňují.


Stabilizace


Objektiv disponuje optickou stabilizací, která má podle výrobce 3EV účinek. Test proběhl při čase 1/10 sekundy s 82mm ohniskem (přepočteným) na vzdálenost cca 2 metrů.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Účinek stabilizace je slušný, ale nečekejte zázraky. Stativ je pochopitelně nezastupitelný.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.