Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-P NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR

20.4.2017, Milan Šurkala, recenze
Společnost Nikon nedávno představila nový setový objektiv AF-P NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR. Přináší novou optickou konstrukci a krokový ostřící motorek, který znatelně vylepšuje ostření v live view a zejména u videosekvencí.
Máme tu další nový setový objektiv Nikonu, který se snaží jít s dobou. Přinesl skládací konstrukci šetřící místo a krokový motorek vhodnější pro video a live view. Jak jsme viděli, skládací konstrukce má v tomto případě i neduhy, neboť pojistku je nutno mačkat i při odjišťování a nikoli jen při skládání objektivu jako u většiny jiných objektivů, které se mohou skládat. Zbytečně to zdržuje. Ostření je velmi rychlé a tiché (u videa v podstatě neslyšné), nicméně v live view stále musíte počítat s necelou sekundou na zaostření. Patrně je na vině také pomalejší vyčítání pixelů ze snímače, ale to jsou jen dohady.


Nikkor AF-P 18-55mm VR hodnocení


Na poměry setových objektivů nabídne vcelku dobré zvětšení, nicméně při snímání makra je kresba velmi mléčná a nepomáhá ani clonění. Při snímání na trochu větší vzdálenosti ale objektiv kreslí uprostřed dosti pěkně, směrem k rohům pak výraznost kresby trochu klesá. Většinou ale nelze hovořit o vyložené neostrosti, spíše jen o nevýrazné ostrosti. Největším trápením objektiv je chromatická aberace, kterou ale fotoaparáty Nikonu (např. D3400) dost slušně potlačují. Zajímavostí je také poměrně jemný bokeh. Stabilizace pak nabídne solidní účinek. Ve většině případů objektiv nemá ani problémy s protisvětlem. Počítejte s tím, že na těle není ani přepínač stabilizace ani ostření. Vše je nutné přepínat v menu fotoaparátu.

Ve výsledku jde o docela dobrý setový objektiv. Nečekejte od něj superkvalitní výkony, ale svou úlohu splní. Zrcadlovky v JPEGu většinu jeho vad korigují, a tak je pro toto běžné použití překvapivě dobrý.


Objektiv je vhodný pro:


1. Základní potřeby focení i natáčení videa


Plusy


+ Velmi rychlé a tiché ostření
+ Překvapivě dobré výsledky v protisvětle

+ Malé rozměry
+ Poměrně jemný bokeh


Minusy


- Výrazná chromatická aberace (v RAWu)
- Nutnost mačkat pojistku při startu
- Slabší kresba u makra (mléčná kresba i po přiclonění)
- Plastový bajonet
 
 
Za zapůjčení objektivu AF-P NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR děkujeme Nikonu.
 

Cena v době testování: cca 6500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.