Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P100: nejrychlejší ultrazoom

5.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Naším testem prošel i nový ultrazoom Nikon Coolpix P100. Staví na základech svého předchůdce, přinesl však i několik novinek v podobě 26× optického zoomu a 10MPx CMOS BSI snímače. Nechybí ani výklopný displej a rychlé sekvenční snímání. Jak si povede v praxi?

Měření rychlosti


Nikon Coolpix P100 mě velmi potěšil svou rychlostí. Práce s fotoaparátem je velmi rychlá, zejména co se týče zoomování a odezvy na tlačítka. Pokud potřebujete rychle spustit přístroj, hodně zoomovat, zkoušet jiné záběry a podobně, je tento fotoaparát jeden z nejlepších kompaktů, které lze na trhu nalézt. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,25 sekundy (Startovací čas přístroje je dobrý.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,3 až 0,35 sekundy (Ostření na nejširším ohnisku je opravdu bleskurychlé na úrovni zrcadlovek.)
  • Snímek bez namáčknutí střední ohniska - 0,45 sekundy (I na středních ohniscích je ostření velmi rychlé.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,65 sekundy (Pokud je dostatek světla, je ostření na nejdelším ohnisku až překvapivě rychlé, takové hodnoty nejsou v kategorii ultrazoomů běžné.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 1,6 sekundy (Na kompakt dosti příjemný čas.)
  • Čas snímek-snímek s korekcí zkreslení - 1,75 sekundy (Oproti starším kompaktům Nikon už korekce zkreslení zpomaluje fotoaparát jen minimálně, takže je to konečně použitelná věc. Navíc roztažením obrazu v rozích zmizí ty pixely, které vinětovaly.)
  • Čas snímek-snímek s D-Lighting - 1,8 sekundy (Ani prosvětlování stínů se na výkonu moc neprojeví a fotoaparát je dosti rychlý.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,2 až 3,2 sekundy (Blesk se chvilku nabíjí, navíc fotoaparát nemá moc rád, když spoušť stisknete dříve, než se blesk nabije.)
  • Přezoomování pomalé - 3,4 sekundy
  • Přezoomování rychlé - 1,3 sekundy (Zoomování se znatelněji vychýlenou páčkou je opravdu neskutečně rychlé.)
  • Sekvenční snímání R - 7,15 fps (0,7 sekundy na 6 snímků. Sekvenční snímání v plném rozlišení patří k těm nejrychlejším.)
  • Sekvenční snímání L - 2,55 fps (7,1 sekundy na 19 snímků, rovněž solidní rychlost v plném rozlišení.)
  • Mozaika - 30 fps (Vyfotí 16 snímků za 0,5 sekundy a složí je do 4×4 políček, pochopitelně s velmi vysokými citlivostmi. Rozlišení výsledného snímku je 5 megapixelů.)
  • Sériové snímání sportu 120 fps - ukládání 13 sekund (60 snímků s rozlišením 1,3 MPx.)
  • Sériové snímání sportu 60 fps - ukládání 7 sekund (25 snímků s rozlišením 2 MPx.)

Jak sami vidíte, tyto časy jsou na ultrazoom (resp. kompakt) opravdu velmi dobré a v praxi se skutečně s fotoaparátem dá dosti rychle fotit. Pochopitelně to není jak u zrcadlovky, ale ve srovnání s konkurencí Coolpix P100 opravdu září.


expoziční čas 1/250 s, clona F3,5, citlivost ISO 1570, ohnisko 66 mm, režim Mozaika, klikněte pro zvětšení

Pokud u režimu Mozaika fotoaparátu dopřejete dostatek světla, dá se na snímek koukat. V horších světelných podmínkách ale hraje spoustou barevného šumu (ostatně při citlivosti ISO 3200 ani nelze čekat něco jiného).


expoziční čas 1/250 s, clona F4,5, citlivost ISO 222, ohnisko 183 mm, režim Sériové snímání sportu 60 fps, klikněte pro zvětšení

Vzhledem k 2MPx rozlišení a nízké citlivosti mě zarazila poměrně nízká kvalita snímku. Opět se mi nelíbí protivné doostřování obrazu.


expoziční čas 1/250 s, clona F4, citlivost ISO 188, ohnisko 116 mm, režim Sériové snímání sportu 120 fps, klikněte pro zvětšení

I zde bych čekal podstatně lepší kvalitu obrazu. Chápu, že je zde použito sekvenční snímání se 120 snímky za sekundu a není čas tolik zpracovávat obraz, ale určitě šlo tolik nedoostřovat.


Optický a digitální zoom


Optický zoom je chloubou tohoto fotoaparátu. Objektiv totiž nabízí velký 26× optický zoom s rozsahem od velmi širokoúhlých 26 milimetrů po maximálních 678 mm.


expoziční čas 1/212 s, clona F5, citlivost ISO 160, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Úhel záběru je opravdu dosti široký. Překvapí poměrně dobrá ostrost i v rozích. Není sice ideální, ale vzhledem k enormnímu rozsahu zoomu jsem čekal mnohem horší výsledky. Zejména na stromech lze vidět silnější odšumování. Překvapivě zde není chromatická aberace, lze si však všimnout digitální doostřování (především vpravo nahoře linie střechy školky).


expoziční čas 1/162 s, clona F5, citlivost ISO 160, ohnisko 678 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejdelším ohnisku je vidět chromatická aberace na panáčkovi na značce, kde je aplikováno také zbytečně silné doostřování. Obecně je patrná malá ostrost obrazu, odšumování si vybírá daň na slabých detailech.


expoziční čas 1/254 s, clona F5, citlivost ISO 160, ohnisko 678 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Digitální zoom pracuje poměrně dobře, pochopitelně žádné další detaily nevykouzlí, takže obraz je neostrý.


expoziční čas 1/1700 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Nikon Coolpix P100 potěší širokým úhlem obrazu, ale nepotěší trochu chladným laděním snímku a především hodně silným jasovým šumem. Když si vezmete, že je to nejnižší citlivost, kterou fotoaparát podporuje, opravdu není nad čím jásat. Silné odšumování rozpatlává některé plochy, zejména stromy, zbytečné doostřování opět dělá nepěkné tmavé kontury (viz linie stromů v pozadí).


expoziční čas 1/485 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 678 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejdelším ohnisku je patrná chromatická aberace, silné odšumování včetně hodně ustřelených pixelů, ostrost je slabá. Každopádně je nutno uznat, že přiblížení je skutečně skvělé.


expoziční čas 1/330 s, clona F5,6, citlivost ISO 160, ohnisko 678 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Na digitálně zvětšeném obrázku lze ještě více vidět optické chyby v podobě chromatické aberace a nevhodné doostřování obrazu. Digitální zoom bych raději nepoužíval, neboť už maximální optický zoom není právě nejkvalitnější.


Protisvětlo


V protisvětle se ukážou vlastnosti čipu i objektivu, tedy dynamický rozsah, schopnost zaznamenat stíny i světla, chromatická aberace nebo třeba odlesky.


expoziční čas 1/351 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 26 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Pokud se mezi slunce a objektiv dostanou větvičky, začne hodně veselá hra různobarevných odlesků. Objektiv na ně docela dost trpí a pokud zapnete D-Lighting, prosvětlování stínů je ještě více zvýrazní. Na čisté obloze problém s odlesky není tak výrazný.


expoziční čas 1/347 s, clona F5,6, citlivost ISO 160, ohnisko 26 mm, D-Lighting, klikněte pro zvětšení

Jak je vidět, D-Lighting snímek dost prosvětlí, ale ještě více zvýrazní odlesky objektivu. V obou případech je kresba poměrně slabá.


expoziční čas 1/1351 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisko 26 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Bez funkce D-Lighting dokázal fotoaparát celkem dobře nastavit expozici, ani s odlesky to není tak hrozné jako v předchozím případě. Každopádně kresba je slabá.


expoziční čas 1/1350 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisko 26 mm, D-Lighting, klikněte pro zvětšení

D-Lighting snímek příjemně prosvětlil, barvy a kresba jsou však stále docela slabé.


expoziční čas 1/457 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Na snímku je vidět spousta ustřelených pixelů a kresba je opět poněkud neostrá. Mraky se přepalují. Podíváme se nyní, jak si s tímto problémem poradí HDR režim, který je fotoaparátem podporován. Ten patrně vyfotí dva snímky s různou expozicí, které složí dohromady. Uloží se dva snímky, jeden s D-Lightingem a druhý HDR.


expoziční čas 1/457 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisko 26 mm, HDR, klikněte pro zvětšení

Obloha sice opravdu není přepálená, ale kvalita snímku je tak nízká, že režim HDR v podstatě nemá žádné využití. Předně, prosvětlené části jsou kresebně nepřesvědčivé, také barvy jsou velmi slabé. Ještě se podíváme na chromatickou aberaci.


ohnisko 26 mm, clona F2,8


ohnisko 26 mm, clona F4


ohnisko 26 mm, clona F5,6


ohnisko 26 mm, clona F8

Na nejširším ohnisku aberace není příliš patrná, kresba je ale slabá a větvičky se ztrácejí. Na nejvyšší cloně je patrná difrakce.


ohnisko 58 mm, clona F3,5


ohnisko 58 mm, clona F4


ohnisko 58 mm, clona F5,6


ohnisko 58 mm, clona F8

Na ohnisku 58 mm se opět tenké větvičky ztrácejí, aberace jako taková není plošně příliš výrazná. Velmi dobře jde vidět příliš silné doostřování.


ohnisko 117 mm, clona F4


ohnisko 117 mm, clona F5,6


ohnisko 117 mm, clona F8

Od ohnisek přes 100 milimetrů se už chromatická aberace začíná objevovat trochu více, s vyššími clonami ale trochu klesá.


ohnisko 678 mm, clona F5


ohnisko 678 mm, clona F5,6


ohnisko 678 mm, clona F8

Na nejdelším ohnisku je chromatická aberace velmi výrazným problémem, vyšší clony ji snižují jen minimálně.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.