Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P300: nenápadný šikula

3.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na zoubek novému kompaktu Nikonu, modelu Coolpix P300. Ten přináší 12MPx CMOS BSI čip s podporou mnoha zajímavých technologií jako HDR, Full HD video. Zajímavý je i objektiv se světelností F1,8! Jaký bude?
Rozhodně musím přiznat, že Nikon Coolpix P300 byl pro mě příjemným překvapením. Zatímco se v posledních letech Nikonu v kompaktech moc nedařilo, s modelem Coolpix P7000 se karta obrátila a Coolpix P300 je dalším kompaktem tohoto výrobce, který lze považovat za povedený. Určitě nelze tvrdit, že je bezchybný, ale většinu lidí potěší. Je příjemně maličký, lehký, blesk je manuálně výklopný, nabízí plně manuální režim expozice i prioritní režimy, a to s irisovou clonou. K tomu rychlé a pohodlné ovládání kolečky. Výborný je i LCD displej s velmi vysokým rozlišením.

Objektiv začíná na velmi širokoúhlých 24 milimetrech, kde potěší vysoce nadprůměrnou světelností F1,8. Když se k tomu připočítá velmi slušná stabilizace a multiexpoziční režim, nemusíte se tolik bát fotit i v noci z ruky (samozřejmě je to o kompromisech, jaká kvalita vám stačí, ale na kompakt je to slušné). Na delších ohniscích světelnost klesá, ale stále patří k tomu lepšímu. Makro i telemakro určitě není k zahození, zde už Nikon tradičně kraluje. Horší je to s úspěšností ostření, tam má P300 podobně jako P7000 docela potíže. Objektiv má jen jeden velmi výrazný problém a tím je vysoká chromatická aberace. Fotoaparát ji odstraňuje, nicméně na spoustě fotografií lze vidět rozsáhlé světlé lehce fialovošedé kontury hran.





Ve srovnání se staršími Nikony se už naštěstí nedočkáte tolika přepalů, spíše vám naopak budou snímky připadat poněkud tmavší. Možnosti nastavení expozice jsou dostatečné, limitem je trochu vysoké počáteční ISO 160. Panoramata lze fotit velmi snadno (skládají se automaticky), nicméně jejich rozlišení a kvalita příliš nenadchne. Velmi dobře hodnotím výdrž fotoaparátu, která při testu dosahovala dvojnásobku toho, co uvádí výrobce.

Fotoaparát nabízí Full HD video, je ale poněkud složitější z něj dostat slušné výsledky. Přeostřování je poněkud lenivé (ostří rychle a přesně, ale musí se rozhodnout přeostřit a v tom je ten problém, často se mu nechce), dynamická stabilizace zde bohužel není. Nicméně na videosekvence s méně proměnným ostřením stačí velmi dobře. Zajímavé jsou i zpomalené videosekvence, nicméně ty je možno natáčet maximálně při 120 fps.

Kvalita obrazu je další disciplínou, kde P300 provedl proti starším Nikonům velmi výrazný krok vpřed. Přehnaně agresivní doostřování je minulostí. Coolpix P300 sice stále docela dost odšumuje a doostřuje, ale snímky jsou i přesto docela slušné. Šum je nízký, odšumování poněkud silnější (patlání je vidět hlavně na trávě), běžné detaily jsou ale na kompakt značně nadprůměrné. Odšumování pak dělá problém jen v lehkém třepání linií.

Rychlost přístroje je slušná. Ostření patří k těm průměrným, sekvenční snímání je vynikající. Problémem jsou multiexpoziční režimy s neuvěřitelně dlouhými časy zpracování, někdy i přes 10 sekund. To platí i např. pro HDR, které je dobře využitelné jen na nejslabším nastavením ze tří (silnější nastavení produkují nehezké zašuměné a nereálné obrázky).

Ve výsledku se tak Nikon Coolpix P300 přiblížil k tomu, aby získal naše ocenění TREFA, nicméně si myslím, že by to chtělo ještě trochu zapracovat. Pokud se mě ale zeptáte, zda vám Nikon Coolpix P300 doporučím, s klidným srdcem mohu říci "ano". Tento fotoaparát se Nikonu povedl a... Nikone, jen tak dále!


Malé rozměry, hmotnost
Občas silné odšumování (zejména v trávě)
Solidní kvalita obrazu (s výjimkou patlání trávy)
Dlouhé časy zpracování HDR
Výborná světelnost F1,8 na nejširším ohnisku
Jen průměrné Full HD video (trochu lenivý AF)
Slušná stabilizace obrazu
Ikona Odkaz na databázi
Plně manuální režim včetně irisové clony
Ikona Odkaz na databázi
Solidní výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Nadprůměrné LCD
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 7 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix P300 děkujeme Nikonu.

Fotoaparát Nikon Coolpix P300 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.