Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P500: univerzální dalekohled

8.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se podíváme na rekordní fotoaparát. Je jím Nikon Coolpix P500, který přináší rekordně široké ohnisko 22,5 mm a rovněž rekordní 36× optický zoom. Jak dokáže tyto vlastnosti ukázat v praxi, na to se dnes podíváme.
Nový ultrazoom Nikon Coolpix P500 je dalším příkladem postupného vzestupu Nikonu, nicméně před sebou má stále ještě velký kus cesty. Objektiv je zajímavým kompromisem mezi nereálnými požadavky marketingového oddělení a umem inženýrů. Objektiv totiž začíná na ultra širokoúhlých 22,5 milimetrech a je tak druhým nejširokoúhlejším ultrazoomem na trhu (tím prvním je Fujifilm HS20EXR, byť ve specifikacích má 24mm ohnisko). Jako první přišel s 36× optickým zoomem. Daní za tyto hodnoty je výrazně horší světelnost na ohniscích do 100 mm prakticky proti veškeré konkurenci (v průměru o 1/2 EV), pak už se to trochu srovnává, ale téměř do 600mm ohniska je to bohužel nejméně světelný ultrazoom na trhu.

Krokem zpátky je i horší makro na širších ohniscích (doslova brutální makro na cca 90mm ohnisku předchůdců tak vzalo za své). Na druhou stranu musím pochválit lze telemakro, které je opravdu vynikající a asi nejlepší ve třídě. Rychlost ostření je na širších ohniscích dobrá, na delších to chce ale opravdu velmi výrazné linie, aby byl AF dostatečně rychlý. V běžných podmínkách je ostření v poslední třetině ohniskového rozsahu občas i několikasekundovou záležitostí. Zhruba do toho 500mm ohniska ale není větší problém. Úspěšnost ostření nicméně také není žádná sláva (při 9bodové automatice je to o něco lepší).

Proti předchůdcům byla výrazně zlepšena kvalita obrazu právě na delších ohniscích. To neznamená, že by kvalita obrazu byla nějak zvlášť dobrá, ale přeci jen je o něco ostřejší, aberace slabší. Zde vidím překvapivý pokrok vpřed. Zkreslení je minimální, vinětace rovněž, problémem je jen chromatická aberace. Chválím velmi účinnou stabilizaci obrazu.

Potěšila mě slušná ergonomie držení přístroje, grip je na svou třídu velmi slušný. Už tradičně mi tu chybí quick menu a jak už je bohužel u nových Nikonů s inovovaným procesorem EXPEED C2 zvykem, pověstná rychlost Nikonů někam zmizela. Fotoaparát není pomalý, ale už zdaleka nemáte ten typický pocit, že fotoaparát ví ještě dřív než vy, které tlačítko chcete zmáčknout. Staré Nikony takové byly, ty nové jsou překvapivě lenivější. EVF hledáček je o něco větší než u konkurence, má i trochu větší rozlišení, a tak je přeci jen o něco lépe využitelný. LCD displej má krásně ostrý obraz a musím ocenit i možnost polohovatelnosti.





Možnosti nastavení expozice jsou přijatelné, ale uvítal bych však nejen kratší, ale i delší časy. Stejně tak může být limitem nejnižší ISO 160 a velmi matoucí jsou různé maximální hodnoty časů v závislosti na použitém režimu, citlivosti a kdo ví čem ještě. Chválím možnost nastavení maximální citlivosti pro automatiku i maximálního možného času. Měření expozice je o něco spolehlivější než u předchůdců, ale mírnou zápornou korekci bych vám i tak doporučil.

Docela slušný je systém záznamu až 360° panoramat, překlady jsou ale občas vidět. Je zde sice Full HD video, ale stejně jako u P100, i zde by autofokus mohl být trochu pokročilejší (rychlejší a přesnější), dynamická stabilizace by také neuškodila. Nicméně i zde je to o něco lepší než u minulých modelů. Dobré jsou zpomalené videosekvence a rychlost sekvenčního snímání. Jako velké negativum považuji nabíjení ve fotoaparátu, a to z toho důvodu, že je neuvěřitelně pomalé (nic proti samotnému nabíjení ve fotoaparátu, jen externí nabíječka by byla jistě výrazně rychlejší). Připravte se na to, že nabití baterie vám zabere minimálně neuvěřitelných 5 hodin!

Co se týče kvality obrazu, i zde je to lepší než u předchůdce, a to ať ze strany objektivu, tak ze strany zpracování obrazu. Fotoaparát už tak silně neodšumuje ani nedoostřuje (nicméně i tak by obojí mohlo být ještě znatelně slabší), do citlivosti ISO 400 včetně nevidím vážnější problémy.

Nikon Coolpix P500 tedy neurazí, ale ani nenadchne. Proti starším modelům přináší lepší kvalitu obrazu (zejména na delších ohniscích), na druhou stranu ztratil svou rychlost, legendární pro fotoaparáty značky Nikon. Bohužel, ani čtvrtý pokus o ultrazoom vyšší třídy Nikonu nevyšel natolik, aby se srovnal s těmi nejlepšími, ale podobně jako u modelu P90, i tentokrát se zařadil aspoň do průměru. Koupí P500 sice neuděláte osudovou chybu, ale jsou tu i lepší volby a budete se muset naučit žít s jeho neduhy. Fotoaparát mohu doporučit zejména pro telemakro.


Výborný rozsah ohnisek
Špatná světelnost a její průběh (s výjimkou nejdelších ohnisek)
Skvělé telemakro
Pomalé ostření na delších ohniscích
Velmi účinná stabilizace obrazu
Dlouhá doba nabíjení baterie
Slušná ergonomie držení
Spíše jen průměrné Full HD video
Nadprůměrný LCD displej, o něco lepší EVF hledáček než u konkurence
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 10 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix P500 děkujeme Nikonu.

Fotoaparát Nikon Coolpix P500 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.