Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P5100: trpělivý profesionál

31.1.2008, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Nikon P5100 je jedním z nových pokročilých kompaktů s rozlišením 12 Mpix. a CCD snímačem úhlopříčky 1/1,72“. V hořčíkovém těle se ukrývá stabilizovaný objektiv s 3,5x rozsahem. Nikon vyniká širokou funkční výbavou, mohutným gripem a sáňkami pro externí blesk.

Nastavení nejdůležitějších funkcí, menu


Nikon P5100 je vybaven přímými vstupy k nejfrekventovanějším funkcím na čtyřsměrném ovladači: režimy blesku (vypnutý, zapnutý, zapnutý s korekcí červených očí, noční portrét pro dlouhé časy závěrky a synchronizace na 2. lamelu závěrky), korekce expozice (v rozsahu +- 2 EV), režimy ostření (makro AF, běžný AF, zaostřeno na nekonečno FixFocus) a režimy samospouště (vypnuto, 10 sekund, 3 sekundy).



Jednu z dalších potřebných funkcí lze skrýt pod volitelné tlačítko Fn, já jsem zde zvolil změnu citlivosti ISO. Na výběr je i volba rozlišení, komprese, vyvážení bílé, režim AF polí, sériové snímání a další. Bohužel pod tlačítko Fn lze navolit jen jednu ze zmíněných funkcí a pro všechny ostatní je tudíž potřeba se ponořit do menu, v některých případech i velmi hluboko. Celkově však lze ovládání označit za velmi dobré, rychlé a intuitivní.



Nabídka menu obsahuje jen fotografická nastavení seřazená podle důležitosti. Nastavení fotoaparátu se realizují přes volbu SETUP na hlavním kruhovém voliči.


Zobrazení LCD


V režimu fotografování je na výběr ze čtyř režimů zobrazení LCD:
  • zcela bez informací jen s ikonou expozičního programu
  • základní s informacemi (ikona expozičního programu, clonové číslo, expoziční čas, rozlišení, komprese, počet snímků, které lze uložit na paměťovou kartu, aktivovaná stabilizace, citlivost, samospoušť, režim ostření a nastavená korekce)


  • LCD s mřížkou a základními informacemi (ikona expozičního režimu, clonové číslo, expoziční čas a citlivost ISO)
  • vypnutý LCD (při použití LCD; v optickém hledáčku se nezobrazují žádné informace)




V režimu přehrávání jsou k dispozici tři náhledy na exponovanou fotografii/video:
  1. zcela bez informací
  2. se základními informacemi o snímku (rozlišení a komprese, datum a čas pořízení, pořadí mezi ostatními snímky a jméno souboru; stisknutím tlačítka OK lze nahrát zvukové poznámky ke snímku)
  3. s náhledovým jasovým histogramem (RGB histogram bohužel není k dispozici; informace u snímku: expoziční režim, čas, clona, korekce, citlivost ISO a jméno souboru)



Nikon Coolpix P5100 je vybaven klasickým 2,5“ velkým LCD monitorem s jemný rozlišením 230 tisíc pixelů. Toto rozlišení se postupně stává nepsaným standardem v digitální fotografii. LCD u Nikonu patří k těm lepším na trhu a samozřejmě nabízí antireflexní úpravu, vyniká rovněž velmi dobrými pozorovacími úhly. Jen za opravdu jasného počasí jsem měl problémy s čitelností, což je však vlastnost společná všem LCD, ať už se jedná o kompakty či zrcadlovky.