Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P60: rychlý maratonec

15.7.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Model P60 vypadá slibně. Už nedávno testovaný Coolpix S210 mě přesvědčil o svých kvalitách, a proto jsem byl zvědav na další kompakt značky Nikon. Dokáže procesor EXPEED, 5× násobný zoom a manuální nastavení udělat z modelu P60 hit letošního léta?

Autofokus, ostření


Coolpix P60 patří do střední řady kompaktů, a tak není divu, že nabízí pouze automatické ostření. Je zde priorita obličeje, automatické ostření na některou z devíti zón, manuální volba místa ostření a ostření na střed. Pod manuální volbou ostření si nepředstavujte manuální nastavování vzdálenosti, ale nastavení místa, kam se bude ostřit. Výborná věc, pokud je fotoaparát na stativu a objekt, na nějž má být zaostřeno, není uprostřed fotografie.

Na výběr máte rovněž ostření při namáčknutí spouště a neustálé ostření. To stále zaostřuje, což je sice nepříznivé pro výdrž baterie, na druhou stranu to v určitých situacích urychluje focení. Poněvadž se stále ostří, v případě namáčknutí spouště je již zaostřeno, a tak není vyžadováno namáčknutí spouště. Odezva na plné zmáčknutí je v podstatě téměř okamžitá. Problém je jen v tom, že málokdy budete fotit právě v ten moment, kdy má fotoaparát zaostřeno. To je totiž především v tom momentě, kdy s fotoaparátem skutečně nehýbete. To není tak často. Ve výsledku je tak toto ostření většinou stejně rychlé jako klasické, jen občas rychlejší. Osobně jsem i přesto raději využíval klasické ostření s namáčknutím spouště.

Co se týče rychlostí ostření, nabízí se srovnání s nedávno testovaným fotoaparátem Panasonic LZ10. Ostření s krátkým ohniskem je ještě trochu rychlejší, opravdu dosti pohotové. Na delších ohniscích sice fotoaparátu trochu dochází dech, nicméně oproti modelu LZ10 má podstatně vyšší úspěšnost i přesnost. Navíc je i rychlejší, zaostřit na rychle jedoucí auto není velký problém. Občas se to sice nepovede, ale to je výjimečné. Ostření patří rozhodně k těm lepším.

Ostřící vzdálenosti jsou rovněž zajímavé. Výrobce uvádí na normální režim 40 centimetrů s krátkým ohniskem a 60 centimetrů s nejdelším. Zbytečně pesimistické údaje, na nejkratší ohnisko lze často zaostřit již z 0,2 metru, podařilo se mi zaostřit i z 18 centimetrů. U nejdelšího ohniska je výsledek jen o trochu lepší, než udává Nikon. Hodnota činí 54 centimetrů. Makro režim mě zklamal. Přestože výsledky jsou i zde o něco lepší, než je udáno ve specifikacích (kde je 10 cm), ostření od 7 centimetrů není žádná sláva. Ne nejdelším ohnisku je pak vzdálenost 53 centimetrů. Na makro fotografie tento fotoaparát příliš dobrý není.


Makro režim


Jak již bylo řečeno, makro režim není výsadou fotoaparátu Coolpix P60. Od kleští jsem musel být poměrně daleko, zhruba těch 7 centimetrů. Ostření samotné je však velmi rychlé a povětšinou bezproblémové.


expoziční čas 1/60 s, clona F3,6, citlivost ISO 400, ohnisko 36 mm, klikněte pro zvětšení

Trochu mě mrzí, že fotoaparát zvolil až ISO 400. Vzhledem k ohnisku a přítomnosti optické stabilizace si mohl dovolil dvakrát tak delší čas a poloviční citlivost ISO 200. Výsledkem by byla méně zašuměná fotografie.


Nastavení expozice - automatika


Vedle automatického nastavení expozice má fotograf k dispozici i manuální nastavení. Priority času a clony však k dispozici nejsou. Musíte vzít v potaz to, že clona je pouze dvoupolohová, takže se zde nedá příliš čarovat. Rozsah časů je podstatně bohatší, nabízí 8 sekund až 1/1200 sekundy.

Automatika pracovala poměrně dobře. Nijak zvláště to nepřeháněla s citlivostí, většinou volila hodnoty tak akorát. Někdy by sice mohla zvolit citlivost nižší, a k tomu delší čas (např. u kleští v předchozí kapitole), někdy bych naopak uvítal třeba vyšší citlivost a kratší čas. V zásadě ale nebyl s automatickým nastavením problém, expozice bývala nastavena většinou správně.


Stabilizace obrazu


Nikon Coolpix P60 nabízí mechanickou stabilizaci realizovanou posunem CCD čipu. Testování opět probíhalo na vzdálenost zhruba tří metrů s nastavenou citlivostí ISO 200, clonou F4,4, expozičním časem 1/3 s a ohniskem 154 mm. V každém režimu bylo pořízeno přibližně 10 snímků a vybrán ten nejostřejší.


stabilizace vypnuta

stabilizace zapnuta

stativ

Z ruky se pochopitelně nedá v takových podmínkách pořídit ostrá fotografie. Zamrzí, že mechanická stabilizace výsledku příliš nepomohla. Je sice vidět její účinek, ale jiné fotoaparáty mají stabilizaci účinnější. Fotografie se stativem vypadá mnohem lépe.


Expoziční a fotografické režimy


Jako všechny fotoaparáty, i Coolpix P60 nabídne několik scénických režimů, které zejména začátečníkům pomohou nastavit správné vlastnosti při focení typických scén. Některé z nich jsou vyvedeny přímo na otočném kolečku.



V tomto detailu lze velmi dobře vidět, jak je kolečko umístěno a proč se s ním tak špatně otáčí. Volba fotografických režimů je poměrně typická, velmi zvláštně zde však působí volba SETUP. Tu bych zde skutečně nečekal.
  • M (manuál) - Manuální nastavení clony i expozičního času. Ovládání je trošku těžkopádnější. Pro zadávání musíte nejprve zmáčknout šipku vpravo. Chápu, že normálně se tímto tlačítkem nastavuje korekce expozice a v manuálním režimu je toto tlačítko tedy nevyužito, ale osobně bych raději viděl zahájení nastavování na tlačítku OK, kterým se navolené hodnoty rovněž potvrzují. Nemile mě však překvapila stupnice pro úpravu expozice. Není mi jasné, proč se clona zvyšuje šipkou dolů (zvyšování by mělo být logičtěji šipkou nahoru). Rovněž nechápu, proč jde kladná osa expozičního grafu doleva. Pokud vím, vždy bylo plus napravo a minus nalevo. Divné.
  • P (Programová expozice) - Až na expozici může fotograf navolit všechny možnosti. Pokud mu expozice nevyhovuje, je možno ji v rozmezí -2 EV až +2 EV korigovat.
  • AUTO - V tomto režimu si vše bere na starosti automatika. Přesto nabízí fotografovi ještě několik možností úprav fotografie. V menu je to sice jen rozlišení fotografie a její kvalita, ale stále máte přístupné nastavení blesku, samospouště, makro režimu a dokonce i korekce expozice.
  • Hi-ISO - Režim vysoké citlivosti. Vhodný pro zaznamenání fotografií, kde je nutný krátký čas závěrky, aby nedošlo k rozmazání fotografie (ať už z důvodu třesu rukou nebo pohybové neostrosti).
  • SCENE (scénické režimy) - Nabízí 13 scénických režimů, které jsou pak na výběr po stisku tlačítka MENU.
  • Portrét - Speciální scénický režim pro fotografování portrétů. Vyveden na kolečku, neboť se předpokládá jeho častější využití.
  • Krajina - Pro focení krajin.
  • Noční portrét - Poslední speciální režim pro fotografování portrétů v noci.
  • SETUP - Velmi neobvyklá volba pro ovládací kolečko. Zpravidla bývají tyto volby přístupné tlačítkem MENU nebo podobným. Zde je to přímo jeden program na kolečku. Poměrně nezvyklé. Za celou dobu jsem si na to řádně nezvyknul.
  • Videosekvence - natáčení videozáznamů.

Dále nesmím zapomenout na jednotlivé scénické režimy přístupné pod volbou SCENE. Celkem jich je k dispozici 13, tedy rozumné množství, ve kterém se člověk neztratí. Zveřejněné popisky jsou předkládány tak, jak je zveřejňuje samotný fotoaparát.
  • Párty/interiér - Použijte při osvětlení svíčkami nebo nízké hladině osvětlení v interiéru.
  • Pláž/sníh - Zachová se jas sluncem osvětlených vodních hladin, písku a sněhu.
  • Západ slunce - Zachyťte krásné červenavé západy a východy slunce.
  • Úsvit/soumrak - Fotografujte krajiny ve slabém přírodním světle za úsvitu či před soumrakem.
  • Noční krajina - K fotografování noční krajiny s dlouhými časy závěrky. Doporučuje se použít stativ.
  • Sport - Stisknutím a podržením tlačítka spouště zachytíte pohyb v sérii snímků.
  • Makro - Fotografujte malé předměty jako květiny nebo hmyz.
  • Muzeum - Fotografujte v muzeu a kde je zakázáno použití blesku.
  • Ohňostroj - Zachyťte ohňostroj pomocí dlouhých časů závěrky. Doporučuje se použít stativ.
  • Reprodukce - Pořizujte ostré snímky textu nebo kreseb na bílé tabuli.
  • Protisvětlo - Fotografujte objekty v protisvětle bez ztráty detailů ve stínech.
  • Panoráma asistent - Pořiďte překrývající se snímky, které lze na počítači spojit do panoramatu.
  • Záznam zvuku - Vytvoří a přehraje hlasový záznam.

Navíc předkládám fotografii panoramatu. K tomu má fotoaparát scénický režim, podle kterého fotografie dobře navážete. Není to sice automatické, pouze se zobrazí třetina z předchozí fotografie, abyste věděli, jak navázat na další. Samotné "slepení" probíhá v softwaru ArcSoft Panorama Maker 4, který dokáže podat výborné výsledky (pokud panorama rozumně fotíte). Počet fotografií, ze kterých se skládá panorama, je neomezený.


expoziční čas 1/160 s, clona F10,2, citlivost ISO 80, ohnisko 111 mm, klikněte pro zvětšení


Videosekvence


Nikon Coolpix P60 není nejideálnější fotoaparát na pořizování videosekvencí, nicméně také nelze říci, že by na tom byl úplně špatně. Videa jsou stabilizovaná, ale pouze elektronicky. Škoda, že nebyla použita stabilizace mechanická, když už je ve fotoaparátu k dispozici.



Zoomování je umožněno rovněž pouze digitálně a bohužel je příliš skokové, což jej dělá téměř nevyužitelným. Kvalita obrazu není nejhorší, ale obraz je bohužel mírně rozostřený. K dispozici máte i průběžné ostření, toho bych se však raději vyvaroval. Fotoaparát se pořád snaží ostřit, což se u vzdáleností tak "na hranici" projevuje neustálým zaostřováním a rozostřováním obrazu. Objevuje se rovněž v menší síle smear efekt (bílý nebo žlutý světlý pruh přes obrazovku při pohledu do slunce). K dispozici jsou pak tyto čtyři módy natáčení videa.
  • 640×480 / 30 fps - cca 1500 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 750 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 400 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 200 kB/s

Sami je pak můžete posoudit po stažení a prohlédnutí 20-sekundového klipu o velikosti 30,7 MB.


Fotografování portrétů, blesk


Pro focení portrétů je k dispozici detekce obličejů, která zaostří primárně na nejbližší obličej. Není všemocná, větší úhly ji stejně jako mnoha jiným fotoaparátům dělají problémy, ale pracuje poměrně rychle. Problémem je vyvážení bílé. Nejen v interiérech, ale dokonce i na slunci jsou snímky laděné do chladnějších barev. Zejména v interiérech vypadají lidé spíše nemocně.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,3, citlivost ISO 80, ohnisko 131 mm, klikněte pro zvětšení

Pokusil jsem se automatice trochu kecat do focení a nastavil jsem i za slunného dne vyvážení bílé na zamračeno. To už má snímek naopak spíše teplejší barvy, než by měl.


expoziční čas 1/160 s, clona F4,3, citlivost ISO 80, ohnisko 131 mm, klikněte pro zvětšení

Blesk způsobil ještě studenější nádech fotografie než fotografie bez blesku. Trochu projasnil stíny, efekt červených očí nebyl patrný. Při testech za tmy však klasický blesk způsobuje velmi silný efekt červených očí. Je ale zajímavé, že redukce červených očí předbleskem zde skutečně velmi často funguje až překvapivě dobře.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,3, citlivost ISO 80, ohnisko 131 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát nabízí kromě korekce expozice rovněž separátní nastavení síly blesku. Ten je v nejslabším nastavení skutečně docela slabý. Prostřední a maximální síla se už od sebe neliší a účinnost blesku by se dala označit slovy průměrná.


blesk -2 EV

blesk +0 EV

blesk +2 EV
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.