Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P7000: lepší než jsme čekali

28.3.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do redakce se nám dostal i profi kompakt Nikon Coolpix P7000. Nabídne 10MPx CCD čip s velkou 1/1,7" úhlopříčkou a objektiv NIKKOR se 7,1× optickým zoomem, čímž překonává veškerou svou konkurenci. Jak si povede v našem testu?

Autofokus, ostření


Různých ostřících režimů najdete ve fotoaparátů přehršel. Svůj vysněný režim si tu musí najít opravdu každý. Předně je zde autofokus, makro režim, manuální ostření a ostření na nekonečno. Manuální ostření je díky vysokému rozlišení displeje i snadnému ovládání docela jednoduché a rychlé. Fotoaparát ukazuje přibližnou vzdálenost zaostření a zvětšený náhled na displeji je přijatelný i za horších světelných podmínek (samozřejmě je nutno počítat s vysokou mírou šumu, použít se to ale ještě dá).

Autofokus může být jednorázový, případně průběžný. Průběžná verze je trochu nepříjemná hlukem přístroje (jemným drkotáním), její rychlost je spíše pomalejší, nicméně jistý účinek jí přeci jen nelze upřít a ostření v případě potřeby opravdu o něco zrychluje.

V neposlední řadě je zde bohatá nabídka ostřících bodů. Máme zde ostření se sledováním, které je zejména za horšího světla v podstatě nefunkční. Dále je zde středové ostření s volbou velikosti ostřícího bodu. Čím větší bod, tím větší je úspěšnost ostření (větší pravděpodobnost toho, že v ostřící oblasti se ocitne něco dostatečně kontrastního). Úspěšnost ostření je totiž kamenem úrazu tohoto fotoaparátu. Pokud má něco dostatečně kontrastního, ostří dobře i v noci. Pokud ale linie nejsou rozumně kontrastní, nebo se objekt trochu více hýbe, nemusí se chytat ani ve dne (ostřit na trochu hýbajícího se člověka - třeba mluvícího s výraznější gestikulací - je v interiéru docela oříšek).

Následuje možnost manuálního výběru jednoho z 99 ostřících bodů, což se hodí zejména na stativu. Aktivaci menu výběru provedete stiskem tlačítka OK. Nabídka pokračuje automatickým výběrem z 9 ostřících bodů, kterou u Coolpixu P7000 netradičně doporučuji asi nejvíc. Tento režim totiž zkouší ostřit v téměř celé ploše obrazu, a tak se téměř vždy najde nějaký bod s vysokým kontrastem, na který je autofokus schopen zaostřit. Toto ostření má tedy nejvyšší úspěšnost. Jako poslední je zde detekce tváří, která byla velmi příjemným překvapením. Ne ani tak rychlostí, jako opravdu výrazně nadprůměrnou úspěšností.



V normálním režimu fotoaparát ostří od zhruba 15 centimetrů, s rostoucím ohniskem tato vzdálenost plynule roste až k 70 centimetrům. V makro režimu máte na displeji zeleným trojúhelníčkem zobrazen makro rozsah, na rozdíl od starších Nikonů nejde o ten nejlepší. Jedná se spíše o polohu, kde je ještě zvětšení pro makro dostatečné (za touto polohou už je zvětšení příliš malé). Největšího zvětšení zde na Nikon netradičně dosáhnete na nejširším ohnisku.



Tam dosáhnete 1× virtuálního zvětšení, což je velmi dobré, jen škoda, že při tak širokém úhlu záběru. Do cca 45mm ohniska dosáhnete zhruba 0,6× zvětšení, pak už to výrazněji klesne. Na nejdelším ohnisku lze dosáhnout více než 0,4× přepočtené zvětšení, což je solidní telemakro. O úspěšnosti ostření jsme již mluvili, zbývá rychlost. Ta je při automatickém výběru ostřícího bodu slušná, ale u normálního středového ostření patří Nikon Coolpix P7000 bohužel k pomalejším kompaktům.


Makro režim


Nikon Coolpix P7000 dosahuje největšího zvětšení na nejširším ohnisku, kdy je schopen ostřit již od jednoho centimetru.


expoziční čas 1/40 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Jak vidíte, makra jdou dělat slušná, malá snímací vzdálenost a velký úhel záběru však snadno způsobí, že si můžete objektivem trochu stínit.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát patří mezi profi kompakty, a tak nepřekvapí automatika, priorita clony, času i plný manuál. Možnosti nastavení jsou opravdu velmi bohaté. Začněme třeba ISO citlivostí. Ručně ji můžete nastavit od ISO 100 do ISO 6400 (Hi1). Automatika končí na ISO 800, nicméně můžete ji omezit na ISO 200, 400, nebo v případě potřeby na ISO 1600. Výborným způsobem tak lze korigovat kvalitu (šum) snímků, které budou pomocí automatiky foceny. Režim vysoké citlivosti (Noční režim) pak fotí v rozlišení 3 megapixelů a volí ISO 400 až ISO 12800.

Rozsahy expozičních časů mi také udělaly radost. V režimu P a S (priorita času) lze dosáhnout 1/2000 s až 8 sekund (podle manuálu, v praxi jsem více než 2 sekundy v režimu P nevytáhnul), režim priority clony dokonce zvládne 1/4000 s. Manuální režim expozice nabídne dokonce 1/4000 s až 60 sekund (dvakrát tolik co u předchůdce). S Coolpixem P7000 si tedy opravdu náramně vyhrajete. Aby toho nebylo málo, v režimu výběru citlivosti také můžete nastavit nejdelší čas, který může automatika nastavit (tím zase můžete ovlivnit pohybovou neostrost). Toto omezení můžete nastavit od 1/125 s do 1 sekundy, případně toto omezení vypnout.



Co se týče clony, hodnoty F2,8 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku nezní v této třídě právě nejlépe. Je však nutno vzít do úvahy 7,1× optický zoom, takže se tyto hodnoty natáhnou na delší rozsah. V praxi má tak velmi podobnou světelnost (mírně horší) jako konkurenční Canon PowerShot G11/G12 s bonusem v podobně dalších 60 milimetrů ohnisek navíc. Navíc máte k dispozici integrovaný ND filtr s 3EV účinkem, takže i za dne můžete volit trochu delší expozice (ten má ale G12 také).

Nechybí korekce expozice v rozsahu od -3 EV do +3 EV. K dispozici je i expoziční bracketing, a to jak co se týče expozičních časů, tak i citlivostí (můžete se rozhodnout mezi ostrostí a šumem). Rozdíly expozic můžou být 0,3 EV až 1 EV a lze takto pořídit 3 nebo 5 snímků. Aby toho nebylo málo, i tyto jednotlivé expozice můžete libovolně posouvat (de facto korekce expozice bracketingu). Jednoduše řečeno, možnosti nastavení expozice u Coolpixu P7000 jsou naprosto famózní.


Expoziční a fotografické režimy


Na hlavním kolečku najdete 11 fotografických režimů. Vedle mnoha zajímavých režimů bych doporučil se podívat i na velmi zajímavé režimy sekvenčního snímání (s bleskem, případně intervalové snímání).



  • M (Manual) - Časy od 1/4000 s do 60 sekund, clona od F2,8 do F8, možnost aktivace ND filtru. Citlivost ručně (ISO 100 až ISO 6400), automatika volí ISO 100. Obraz na displeji nereflektuje nastavení expozice, pouze zobrazuje velmi nevýrazný graf pod(pře)expozice, který je navíc poněkud lenivý (aktualizuje se až po namáčknutí spouště).
  • A (Priorita clony) - Uživatel nastavuje clonu od F2,8 do F8. Může aktivovat ND filtr, expoziční čas se dopočítá (1/4000 s až 8 sekund), citlivost je nastavitelná ručně (ISO 100 do ISO 6400), případně automatikou (lze ji omezit do ISO 200 až ISO 1600).
  • S (Priorita času) - Uživatel nastavuje čas (1/2000 s až 8 sekund), clona se dopočítává automaticky, ND filtr a citlivost viz předchozí případ.
  • P (Program AE) - Automatika počítá čas a clonu, lze využít programový posun, tedy ručně upravit naměřenou expozici (změnit clonu, automatika adekvátně tomu změní čas). ND filtr a citlivost viz předchozí případ, korekce expozice se naštěstí projevuje na displeji ještě před vyfocením snímku.
  • Automatika
  • U1, U2, U3 - Uživatelské předvolené režimy oblíbených nastavení.
  • Noční režim - Volí se citlivost ISO 400 až ISO 12800, rozlišení sníženo na 3 megapixely.
  • SCENE - Scénické režimy
  • Videosekvence


expoziční čas 1/1200 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 200mm, klikněte pro zvětšení


Sekvenční snímání s Nočním režimem fotí rychlostí 3,5 fps, což je příjemné. Rozlišení je limitováno na 3 megapixely a ani tak není vždy kvalita právě nejlepší (bez sekvenčního snímání ale Noční režim podává výborné výsledky).


expoziční čas 1/222 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 68 mm, klikněte pro zvětšení


Fotoaparát má rozumný režim pro snímání panoramat. Bohužel není automatické, jen vám pomáhá snímky správně navazovat. Máte tak ale zaručenu maximální kvalitu obrazu danou i výborným softwarem ArcSoft PanoramaMaker 5, který to opravdu umí. Ukázkové panorama je složeno ze čtyř snímků focených na výšku. Výsledné rozlišení činí 7887×3520 pixelů (téměř 28 MPx).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.