Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P7000: lepší než jsme čekali

28.3.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do redakce se nám dostal i profi kompakt Nikon Coolpix P7000. Nabídne 10MPx CCD čip s velkou 1/1,7" úhlopříčkou a objektiv NIKKOR se 7,1× optickým zoomem, čímž překonává veškerou svou konkurenci. Jak si povede v našem testu?

Videosekvence


Coolpix P7000 nabízí HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů ve formátu MOV. Obrazová kvalita videa je na slušné úrovni. K dispozici je optický zoom, stabilizace i slušné průběžné zaostřování. Zde rozhodně nemám žádné výtky.



Trochu méně se mi už líbí přicloňování po jemných skocích. Snaží se být co nejplynulejší, nicméně postupného blikání obrazu si nelze nevšimnout. Jelikož jde o CCD čip, nepřekvapí ani smear efekt. Chcete-li kvalitnější zvuk, můžete připojit externí mikrofon.
  • 1280×720 / 24 fps - cca 1200 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 450 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 125 kB/s

Kvalitu videa můžete sami posoudit na přiložené 37sekundové videosekvenci (43 MB). Přidávám také videosekvenci vytvořenou z intervalového snímání s 30sekundovými intervaly (vytvořená ručně přes Windows Live Movie Maker). Vzhledem k tomu, že fotoaparát fotí snímky do plného rozlišení, teoreticky můžete vytvořit až 10MPx video.


Stabilizace


Fotoaparát disponuje optickou stabilizací, kterou volitelně zapnout a vypnout. Další režimy nemá. Testovací snímky byly pořízeny na vzdálenost přibližně dvou metrů s ohniskem 200mm a časem 1/8 sekundy.


bez stabilizace



se stabilizací


Účinek sice není až tak vynikající jako u ultrazoomu Coolpix S8000, nicméně i tak je optická stabilizace velmi dobrá.


Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří je opravdu velmi slušná. Rozsah ohnisek je docela dobrý jak pro skupinové portréty, tak pro ty detailní. Větší čip se projeví lehce rozostřeným pozadím, byť světelnost objektivu není zas tak dobrá.


expoziční čas 1/460 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 173 mm, klikněte pro zvětšení


Ostrost a detailnost obrazu je na kompakt přímo fantastická. Pozadí se lehce rozostřuje, ale na zrcadlovky to pochopitelně nemá. Samozřejmě je možno jíž trochu blíže a hloubku ostrosti tak trochu zmenšit.


blesk -2 EV (ISO 100)



blesk +0 EV (ISO 100)

blesk +2 EV (ISO 100)

blesk -2 EV (ISO 200)

blesk +0 EV (ISO 200)

blesk +2 EV (ISO 530)

Blesk má přiměřenou sílu. Je manuálně výklopný, takže žádné protivné automatické vyklápění se naštěstí nekoná. Nabízí tradiční režimy včetně slow synchro režimu na první i druhou lamelu závěrky. Uživatel může korigovat expozici blesku, ta ale ovlivňuje ISO citlivost (jinak řečeno, při pevně nastavené ISO citlivosti nemá přidání síly blesku žádný vliv na výsledek). Komu by to nestačilo, najde zde sáňky na externí blesk a ještě pokročilejší korekci síly záblesku až na 1/64 původní síly.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.