Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D5000: nadmíru šikovná zrcadlovka

8.9.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Poslední zrcadlovkou v našem letním speciálu je Nikon D5000. K němu jsme dostali i setový objektiv AF-S DX NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR s optickou stabilizací. Tato zrcadlovka přináší 12MPx CMOS snímač, nahrávání HD videosekvencí a další zajímavosti.

Měření rychlosti


Zrcadlovky bývají zpravidla dosti rychlé, a to nejen v ovládání menu, ale i ostření a prodlevami mezi snímky. Nikon D5000 není výjimkou, ovládání většiny prvků je příjemné a rychlé. U sekvenčního snímání se do výsledku nezapočítává první snímek v čase 0,00 s.
  • První snímek - 1,0 sekundy (Fotoaparát je připravený okamžitě, záleží na vaší rychlosti, kdy stihnete zmáčknout spoušť.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,6 až 0,75 sekundy (Pokud musí fotoaparát ostřit, pohybuje se čas nejvíce kolem hodnot 0,6 až 0,75 sekundy, což na zrcadlovku není právě nejlepší hodnota. Pokud je předostřeno z předchozího snímku, fotí D5000 téměř okamžitě, do cca 0,2 sekundy.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,9 až 1,3 sekundy (Na delším ohnisku je výkon ještě slabší, objektiv ostří poměrně dlouho. Pokud se však ostřící vzdálenost příliš nemění od předchozího snímku, je fotoaparát schopen doostřit zhruba za 0,4 sekundy, využije-li plně předchozí zaostření, fotí skoro okamžitě.)
  • Snímek bez namáčknutí Live View wide - 2,8 až 4,9 sekundy (Ostření na bázi detekce kontrastu je velmi pomalé, nicméně nutno říci, že ve srovnání s konkurenčními Canony je na tom tak o třetinu lépe.)
  • Snímek bez namáčknutí Live View tele - 2,3 až 4,2 sekundy (Na delším ohnisku se mi při testu dařilo ostřit o něco rychleji, stále je to ale velmi pomalé.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 0,4 sekundy (Výborný výsledek, zde nelze mít sebemenší výhrady. Záleží spíše na ruce, jak rychle zvládne mačkat spoušť.)
  • Čas snímek-snímek s D-Lighting - 0,4 až 0,5 sekundy (V podstatě nezaznamenáte zdržení.)
  • Čas snímek-snímek s korekcí zkreslení - 0,5 sekundy (Jen velmi malé zpomalení snímání, klidně můžete tuto funkci nechat zapnutou.)
  • Čas snímek-snímek s odšumováním - 0,55 sekundy (Další lehké zpomalení, i tak můžete fotit velmi rychle.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 0,9 sekundy (Blesk se dobíjí velmi rychle, nesmíte však zmáčknout spoušť hned po expozici, jinak se fotoaparát zasekne, vy budete muset pustit spoušť a zkusit to znovu. Stačí počkat opravdu jen desetinku sekundy, ale ne hned.)
  • Sekvenční snímání JPEG - 3,25 fps (4,3 sekundy na 15 snímků. Rozumný výsledek.)
  • Sekvenční snímání RAW - 3,1 fps (2,6 sekundy na 9 snímků, poté rychlost klesá na 1,2 fps.)
  • Sekvenční snímání RAW+JPEG - 3,05 fps (1,65 sekundy na 6 snímků, poté fotí snímky s různými prodlevami 2,5 s, 0,4s, 2,5 s, 0,4. Tedy dlouho, dlouho nic, pak najednou dva snímky a tak dále).
  • Sekvenční snímání s bleskem - Fotoaparát nepodporuje.

Jak je vidět, Nikon D5000 je opravdu velmi rychlý fotoaparát, nicméně s 18-105mm objektivem jej trochu limituje pomalejší ostření. Pokud se mezi jednotlivými snímky vzdálenost nemění, doostřuje bleskurychle, ale kompletní přeostření bohužel nějaký čas zabere.


Optický a digitální zoom


K testu jsem si vybral objektiv s rozsahem ohnisek 18 až 105 mm, tedy 5,8× optickým zoomem. S takovým objektivem si už užijete trochu více zábavy.


expoziční čas 1/250 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení

Na nejširším ohnisku při vyšších clonách nabízí objektiv poměrně dobré detaily, ostrost je přijatelná. Prakticky se zde nevyskytuje chromatická aberace, což lze určitě také pochválit. Kresbu a ostrost v rozích lze rovněž označit za dobrou.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 105 (157) mm, klikněte pro zvětšení

Díky 105mm ohnisku může objektiv nabízet přepočtených 157 milimetrů, což už stačí k rozumnému přiblížení. Nabízí o něco ostřejší kresbu než na nejširším ohnisku, ani zde se nevyskytuje chromatická aberace. Dobrý výsledek.


expoziční čas 1/400 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení

I tady se objektiv ukázal v dobrém světle. Snímek je v podstatě prostý výraznějších optických chyb. Ostrost je rozumná, a to včetně rohů, šum na ISO 200 je prakticky neznatelný, chromatická aberace zde rovněž není.


expoziční čas 1/500 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 105 (157) mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku se opět opakuje trochu lepší ostrost, téměř naprostá absence chromatické aberace (minimum najdete na autech vpravo dole). Prostě velmi dobrý výsledek.


Protisvětlo


V této podkapitole se podíváme na většinou dost problematické focení v protisvětle.


expoziční čas 1/25 s, clona F16, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení

U tohoto snímku jsem měl velké problémy s nastavením správné expozice. Je to jedna z prvních fotografií, které jsem s fotoaparátem pořídil a neměl jsem ještě nastavený zámek expozice při stisknutí tlačítka spouště. Fotoaparát vyhodnocoval expozici až při domáčknutí spouště a nutno říci, že zde velmi rád podexponovával. Jak je vidět, při snímání přes větve vznikají lehké odlesky objektivu. V běžném provozu (bez překážek mezi sluncem a objektivem) ale odlesky zpravidla nevznikají.


expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení

Na této fotografii demonstruji použití funkce D-Lighting, ke které se ještě testovacími snímky vrátím. Při silném slunci si dávejte pozor, na LCD displeji vypadají být snímky trochu podexponované i na nejvyšší nastavení D-Lighting, ve skutečnosti budou snímky takto přesvětlené. LCD displej v těchto podmínkách hodně klame. Takže doporučuji s D-Lightingem opatrně. Nikon tuto funkci zvládl opravdu bravurně, její účinek je už na střední sílu (Normal) více než dostatečný a poměrně přirozený. Nejvyšší nastavení většinou není třeba dávat.


expoziční čas 1/1250 s, clona F18, citlivost ISO 200, ohnisko 21 (31) mm, klikněte pro zvětšení

Zde je vidět, že v protisvětle má Nikon D5000 tendenci spíše ubírat a fotografie jsou poněkud tmavší s menším množstvím přepalů než obvykle. Výrobce patrně spoléhá na to, že fotograf zapne D-Lighting, který stinná místa překvapivě účinně prosvětlí. Daní je však trochu menší barevnost v těchto partiích. Nyní se podíváme na Active D-Lighting podrobněji. Velké náhledy na snímky uvádím pouze u fotografií s vypnutou funkcí D-Lighting a se zapnutou na maximální nastavení.


expoziční čas 1/800 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 58 (87) mm, bez Active D-Lightingu, klikněte pro zvětšení


expoziční čas 1/800 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 58 (87) mm, Active D-Lighting Low


expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 58 (87) mm, Active D-Lighting Normal


expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 58 (87) mm, Active D-Lighting High


expoziční čas 1/800 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 58 (87) mm, Active D-Lightingu Extra High, klikněte pro zvětšení

Jak sami vidíte, ideální výsledek dostanete již na Low nebo Normal nastavení. Další dvě už začínají být dost světlá.


ohnisko 18 mm, clona F3,5


ohnisko 18 mm, clona F8


ohnisko 18 mm, clona F22

Chromatická aberace se na nejširším ohnisku vyskytuje, se zacloněním se trochu zmírňuje, ale zůstává pořád. Ani v jednom případě to ale není kritické.


ohnisko 50 mm, clona F5


ohnisko 50 mm, clona F8


ohnisko 50 mm, clona F32

S vyššími ohnisky aberace rychle zmizela, nezávisle na cloně. Fotoaparát s touto optickou vadou skutečně nemá velké problémy, vyskytuje se jen občas.


ohnisko 105 mm, clona F5,6


ohnisko 105 mm, clona F11


ohnisko 105 mm, clona F36


Ani na nejdelším ohnisku nejsou velké problémy. Tenké větvičky sice modrají, ale v zásadě nedává chromatická aberace ani velké barevné rozdíly, ani plošně není příliš rozsáhlá.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.