Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D600: vynikající vstup do světa full frame

26.3.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
S rozmachem nových trochu levnějších full frame zrcadlovek jsme rozšířili recenze až na tuto kategorii. Dnes se podíváme na Nikon D600 s 24MPx full frame snímačem a objektivem AF-S Nikkor 24-85mm F3,5-4,6G VR.

Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor EN-EL15 má napětí napětí 7V a kapacitu 1900 mAh. Výrobce udává výdrž na 900 snímků, což je velmi pěkné číslo. Při jeho stanovování se ale nepočítalo s live view režimem, který jsem párkrát použil. V testu jsem se totiž pohyboval jen okolo 650 fotografií na jedno nabití, což není v této kategorii až tak vysoké číslo. Zajímavé je také to, že fotoaparát sice nabízí "přesné" zobrazení zbývající kapacity v procentech, ale na hodnotě 1 % byl fotoaparát snad po dobu vyfocení více než 50 snímků.


Stabilizace


Stabilizace je optická, tedy v objektivu. Nemá zde žádné pokročilé režimy, lze ji na objektivu pouze vypnout a zapnout. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy a 85mm ohniskovou vzdáleností na vzdálenost zhruba 2 metrů.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Výkon stabilizace mě moc nepřesvědčil, ani jeden snímek nebyl vyloženě ostrý. Více než 2 EV bych nečekal, což opravdu není mnoho.


Zobrazení displeje


LCD displej má nadprůměrnou 3,2" úhlopříčku a typicky vysoké rozlišení 921.600 bodů (640×480 RGB pixelů). K focení se sice většinou používá hledáček, ale k posouzení vyfocených snímků (a nastavování některých parametrů) už bude sloužit právě tento displej a v podstatě k němu nemám žádné výtky. Obraz je ostrý, velký a pozorovací úhly jsou rovněž dobré (ze stran dochází k mírnému poklesu kontrastu).

Po stisku tlačítka "info" můžete zobrazit stavový displej na LCD displeji (běžně máte k dispozici většinu hodnot na stavovém displeji nahoře), po druhém stisknutí jedna volba zežloutne a můžete ji nastavit. Trochu nepříjemným překvapením je to, že stejně jako u low-endových Nikonů, ani zde v menu nelze používat rollery. Vše musí jít přes tlačítko OK a šipky. Na druhou stranu je nutno uznat, že většina často nastavovaných voleb je přístupná přes k tomu určená tlačítka v tomto menu budete dělat úpravy jen velmi zřídka.


Live View režim zobrazuje klasický náhled jako u kompaktů a CSC fotoaparátů, dole jsou pak expoziční nastavení. Nechybí možnost zobrazení elektronické vodováhy.


Hlavní menu se dělí na spoustu záložek, první má na starosti zobrazování vyfocených snímků, druhá pak některá základní fotografická nastavení. Ve třetí záložce se dostanete k pokročilejším fotografickým i technickým volbám, které jsou dále děleny podle příslušnosti písmenkem a pod každým písmenkem je ještě několik voleb.


Čtvrtá záložka si bere na paškál technická nastavení, pátá retušování vytvořených snímků a poslední je pak menu vámi vybraných položek, které tak nemusíte složitě hledat v celém menu a máte k nim okamžitý přístup.


Snímky lze zobrazovat celoplošně, můžete si nechat ukázat i ostřící body, které sloužily k zaostření. Dobře je tu vidět malé pokrytí AF systému. AF bodů je sice hodně, ale všechny jsou namačkány dost uprostřed. Obraz může být i menší s barevnými histogramy.


Nechybí ani celoplošné náhledy s nejrůznějšími údaji (je jich tu hned několik, toto je třeba expoziční obrazovka s údaji o objektivu). Naopak verze se zmenšeným náhledem může mít místo čtyř histogramů jen jeden (jasový), ale zase na oplátku nabídne zobrazení mnoha důležitých fotografických nastavení.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.