Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia 808 PureView: mobilní zrcadlovkobijec

31.7.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme pecku dnešního fotomobilového nebe, Nokii 808 PureView. Je vybavena obrovským 1/1,2" snímačem s rozlišením 41 megapixelů a díky tomu téměř bezeztrátovým zoomem. Bude fotit lépe než kompakty? A bude lepší než zrcadlovky?

Fotografování portrétů, blesk


Fotomobily nejsou zrovna určené pro profesionální portréty, nicméně právě snímky lidí jsou jimi pořizovány nejčastěji. U Nokie 808 PureView najdete detekci tváří a velkou výhodou je zde velký čip a dobrá světelnost objektivu. Díky tomu dobře fotí i v interiérech a u detailnějších portrétů si užijete i trochu toho lehce máznutého pozadí.




expoziční čas 1/153 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm + 2,2× PureView, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Tento snímek je focen na maximálním zoomu bez jakéhokoli slučování pixelů. Přesto si všimněte nadprůměrné kresby v celé tváři. Co je ještě zajímavější, snímek má lehce rozmazané pozadí. Fotit ještě detailnější snímek, bylo by ještě rozmazanější (pozor ale na deformaci perspektivou).




expoziční čas 1/33 s, clona F2,4, citlivost ISO 800, ohnisko 28 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



I když jsem tu nastavil ISO 100, fotomobil využil s bleskem citlivost ISO 800. Při ní je vidět, že dosvit blesku je více než dostatečný. Na snímku sice jde vidět mnoho šumu, nicméně ostrost je výborná. Vždyť na výtahu můžete přečíst i tu bílou tabulku s textem!


Optický a digitální zoom


Slučování pixelů pomocí technologie PureView jsme se už věnovali dost, proto zde předvedu jen snímky se zoomem při 8MPx rozlišení, které zajišťuje nejlepší kvalitu zoomu a nebudou chybět snímky v plném rozlišení.




expoziční čas 1/326 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, 38 MPx, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je příjemně široký. V plném rozlišení nečekejte nějak přehnanou kresbu, Bayerova interpolace se přeci jen projevuje a objektiv má také docela práci pobrat kresbu v tolika detailech. Každopádně i tak je zde detailů hodně a kresba je dosti slušná i v rozích.




expoziční čas 1/326 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



V 8MPx rozlišení je to mnohem zajímavější. Kresba je doslova neuvěřitelně detailní, dostatečně ostrá, snímek působí mnohem lépe než v podstatě u jakéhokoli kompaktu a dokonce i nejedné zrcadlovky.




expoziční čas 1/406 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm + 2,2× PureView, 8 MPx, klikněte pro zvětšení


S maximálním přiblížením bez slučování pixelů už kvalita pochopitelně klesá, nicméně i přesto je nutné Nokii zatleskat za to, co dokáže vykřesat z pixelové hustoty okolo 50 MPx/cm2. Kéž by tohle uměli i výrobci kompaktů.




expoziční čas 1/192 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Znovu vidíte široký úhel záběru, překrásné detaily a dostatečnou ostrost kresby. Velmi dobrá práce.




expoziční čas 1/219 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm + 2,2× PureView, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Maximální přiblížení při 8MPx rozlišení není nikterak výrazné (jen cca 2,2× zoom) a kvalita se znatelně snižuje. I přesto je ale velmi dobrá a nedochází k nepříjemnému patlání obrazu.




expoziční čas 1/200 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, 38 MPx, klikněte pro zvětšení



Můžete se podívat i na plné rozlišení. Mít takových 38 megapixelů rozhodně není k zahození. I při pohledu 1:1 může nejeden kompakt závidět.


Protisvětlo


Dále se podíváme na focení v protisvětle.




expoziční čas 1/219 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Objektiv trpí na odlesky. U tohoto snímku naštěstí slunce moc nesvítí do objektivu, a tak jsou závoje slabé a kontrast snímku solidní. Snímek je krásně prokreslený a ostrý, vidět jdou i ty nejtenčí větvičky, chromatická aberace je v normě.




expoziční čas 1/420 s, clona F2,4, citlivost ISO 50, ohnisko 28 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



I tady jde vidět několik odlesků objektivu. Dynamický rozsah čipu ani při silné podexpozici nezvládá prokreslit nasvícené mraky. Kresba stínů je slušná co do detailů (ne co do jasů).




expoziční čas 1/182 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm + 2,8× PureView, 5 MPx, klikněte pro zvětšení



Silný světelný zdroj svítící do objektivu bohužel způsobuje výrazné světelné závoje. Zde by se hodila sluneční clona, což lze snadno nahradit rukou. Můžete si všimnout chromatické aberace.




expoziční čas 1/204 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm + 2,8× PureView, 5 MPx, klikněte pro zvětšení



S přicloněním rukou je snímek hned o něčem jiném. Získal velmi pěkný kontrast, chromatická aberace zůstala. Připomínám, že jde o maximální zazoomování pomocí PureView, a tedy i o nejnižší kvalitu snímku bez slučování pixelů (1:1 zobrazení).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.