Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N8: lepší než kompakt?

18.1.2011, Milan Šurkala, recenze
Po delší době jsme si vzali na paškál fotomobil a ne ledajaký. Nový Nokia N8 má totiž 1/1,9" snímač, tedy mnohem větší, než je obvyklé nejen ve třídě mobilů, ale i kompaktů. Fotí opravdu tak skvěle, jak napovídají specifikace?

Fotografování portrétů, blesk


Široké 28mm ohnisko dovoluje fotit docela slušné skupinové portréty i ve stísněnějších prostorách, slušná světelnost a xenonový blesk pak zvládnou i focení v interiérech. Pochopitelně nelze počítat s vysokou kvalitou, ale ve srovnání s mnoha jinými fotomobily na tom Nokia N8 není vůbec špatně.


expoziční čas 1/302 s, clona F2,8, citlivost ISO 105, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Míru detailů bych označil velmi dobrou nejen ve třídě fotomobilů, ale dobrou i ve třídě běžných kompaktů. Ve vlasech se místy ztrácí trochu kresba, celkově ale působí snímek velmi dobře a dokonce si lze všimnout lehce rozmazaného pozadí!


expoziční čas 1/300 s, clona F2,8, citlivost ISO 105, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Pokud jsem fotil ještě blíže, musel jsem dávat pozor na to, aby se zbytečně nezvýraznila perspektiva. Kresba ve vlasech i na kabátku je výborná. Opět si můžete všimnout lehce rozmazaného pozadí, které je ale překvapivě postiženo šumem.


expoziční čas 1/33 s, clona F2,8, citlivost ISO 799, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Xenonový blesk má přiměřený účinek. Zde při citlivosti ISO 800 prosvítil docela velký prostor chodby. Při takto vysoké citlivosti samozřejmě nepřekvapí velmi silný šum, a to jak jasový, tak i barevný.


Optický a digitální zoom


Nokia N8 nemá optický zoom, a tak se podíváme pouze na ten digitální. Ten je maximálně dvojnásobný, což má jednu výhodu. Neumožní vám to zběsile zoomovat a pak plakat nad výsledkem. 2× digitální zoom je v podstatě stále 3MPx fotka (zvětšená na 12 MPx), takže o detaily nemusíte mít až takový strach.


expoziční čas 1/288 s, clona F2,8, citlivost ISO 105, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Úhel záběru je dostatečně širokoúhlý. Míra detailů je slušná, na trávě lze ale pozorovat lehké patlání obrazu. Pochválit musím i slušnou rohovou ostrost. Je sice slabší než uprostřed, ale proti obvyklým mazanicím z běžných kompaktů jde o výsledek velmi dobrý. Pevné ohnisko má i své výhody.


expoziční čas 1/283 s, clona F2,8, citlivost ISO 105, ohnisko 28 mm + 2×digitální zoom, klikněte pro zvětšení


S dvojnásobným digitálním zoomem kvalita snímků pochopitelně trpí. Šum je trochu patrnější, hrany a detaily méně výrazné, snímek je ale pro rozumné využití dostatečně kvalitní, neboť stále obsahuje 3 megapixely dat z původního 12MPx snímku. Nelíbí se mi silné doostřování hran.


expoziční čas 1/371 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Uprostřed obrazu je ostrost velmi dobrá. Směrem ke stranám se ale trochu zhoršuje, obraz není brilantně ostrý, spíše takový jemný.


expoziční čas 1/345 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení


Digitální zoom se opět projevil větší neostrostí, neboť z každého pixelu vznikly v podstatě čtyři nové. I zde ale platí, že pro běžné použití typu "Facebook" je digitální zoom ještě stále nadmíru kvalitní.


Protisvětlo


Protisvětlo bývá pro většinu fotomobilů konečná. Nezvládají to čipy ani objektivy. Nokia N8 má nicméně velmi velký čip a objektiv Carl Zeiss by také mohl něco zvládnout.


expoziční čas 1/1287 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Poněkud zamračené zimní počasí se spolu se sluncem prodírajícím se přes mraky projevilo na slabých barvách. Ve stínech je slabší kresba se silnějším šumem, naštěstí zde nenajdete ten barevný. Dynamický rozsah není zejména v jasech příliš přesvědčivý, ale na fotomobil je to stále výrazně nadprůměrný výsledek.


expoziční čas 1/995 s, clona F2,8, citlivost ISO 105, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Za takovou fotku by se nemusel stydět ani kompakt. V zimě doporučuji dávat kladnou korekci (EXIF tuto informaci neukazuje, takže nevím, zda jsem ji tady měl nebo ne), aby krajina nebyla zašedlá. Slunce vytváří červené odlesky, ve stínech je silnější šum, kresba je však dostatečná. Šum je i přes svou vyšší sílu velmi příjemně strukturovaný, má spíše charakter filmového zrna.


expoziční čas 1/561 s, clona F2,8, citlivost ISO 105, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


I na tomto snímku vidíte na fotomobil slušnou kresbu, která je lehce postižena docela příjemným šumem. Bohužel opět nechybí odlesky objektivu.


expoziční čas 1/237 s, clona F2,8, citlivost ISO 103, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Poslední snímek v protisvětle ukazuje silný přepal slunce, ale také výrazně nadprůměrnou detailnost snímku.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.