Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N8: lepší než kompakt?

18.1.2011, Milan Šurkala, recenze
Po delší době jsme si vzali na paškál fotomobil a ne ledajaký. Nový Nokia N8 má totiž 1/1,9" snímač, tedy mnohem větší, než je obvyklé nejen ve třídě mobilů, ale i kompaktů. Fotí opravdu tak skvěle, jak napovídají specifikace?
Nokia N8 rozhodně není ledajakým fotomobilem. Díky obrovskému čipu a rozumnému rozlišení 12 megapixelů potěší jak marketingové oddělení vysokým číslem, tak fotograficky založené majitele většími rozměry čipu, a tedy i menší pixelovou hustotou. Výsledky se skutečně dostavily. Byť šum v obloze a stínech umí být někdy poněkud silnější i na nejnižší citlivost, stále jde na svou kategorii o vynikající výsledek. Obrovskou výhodou je výborná úroveň detailů, která překonává docela velké množství běžných kompaktů i ultrazoomů. Samozřejmě to platí jen pro nejširší ohnisko, protože s digitálním zazoomováním kompakty hodně rychle získávají převahu.




Ocenění TREFA získává Nokia N8
za vysoce nadprůměrné snímky na svou kategorii. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nicméně i 2× digitální zoom je rozumně použitelný. Výsledky sice neohromí, ale dají se použít i pro přiměřené tisky. Digitální zoom se hodí např. u makra, kde dokáže samozřejmě za určitou ztrátu kvality zvýšit dojem makra, které je jinak docela špatné. Výhodou je GPS, které sice pomaleji nabíhá, pak ale funguje rychle a přesně. HD videosekvence jsou překvapivě kvalitní, digitální stabilizace je slušná, pokud je ale pohyb příliš velký, projevuje se trhaným obrazem.

Objektiv je slušný bez výraznějších optických chyb, trochu jej jen trápí odlesky. Fotomobil není vhodný pro noční focení, naopak potěší překvapivě malá hloubka ostrosti (na svou kategorii). Kvůli velkým rozměrům fotomobilu je skladnost poněkud horší a někdy se trochu komplikovaně ovládá. Dotykové ovládání není dořešeno úplně k dokonalosti.

Pokud se tedy podíváme na fotografické schopnosti nové Nokie N8, pak lze tento fotomobil rozhodně doporučit, neboť nabídne často lepší výsledky než levné kompakty (do doby než začnete zoomovat). Pro ty, kteří chtějí mobilní telefon a zároveň i slušně fotit, mohou v Nokii N8 najít velmi slušný přístroj.


Velmi slušná kvalita snímků
Slabší makro
Dobré HD videosekvence
Občas zlobící dotykové ovládání
Xenonový blesk
Ikona Odkaz na databázi
Podpora GPS
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotomobilu Nokia N8 děkujeme Nokii.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.