Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N9: nástupce fotomobilové legendy?

28.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Nokia nedávno představila nový fotomobil N9, který nahrazuje starší model N8. Rozlišení bylo sníženo na 8 megapixelů, naopak světelnost byla významně vylepšena na opravdu skvělých F2,2. Zajímavostí je i operační systém Meego.

Optické vlastnosti (zkreslení, vinětace, aberace)


V této části recenze se budeme podrobněji věnovat objektivu.





Objektiv trochu zvláštně zkresluje a dělá jakési vlnky. Pokud ale změříme rozdíl středu a rohů, pak docházíme v podstatě k naprosto neznatelnému soudkovitému zkreslení vyjádřeného hodnotou +0,1 %.


Co se týče rohové ostrosti, tak ta je velmi slušná. Problémem je spíše úbytek kontrastu.





Vinětace je středně patrná, dosahuje hodnoty 0,76 EV. Patří tedy zhruba k průměru.





U většiny fotomobilů není chromatická aberace problémem díky pevnému ohnisku a ani Nokia N9 není výjimkou. Na tuto optickou vadu skutečně netrpí.


Digitální šum


Malý snímací čip (zhruba o úhlopříčce 1/3,1") má rozlišení 8 megapixelů, což znamená vysokou pixelovou hustotu lehce přes 50 MPx/cm2. Nokia N9 umožňuje nastavit citlivost od ISO 100 do ISO 800.



ISO 100



Na nejnižší citlivost je vidět jemný jasový šum, barevný je v podstatě neznámým problémem.



ISO 200



Ani citlivost ISO 200 nevypadá vůbec špatně. Na snímku je jen příjemný jasový šum.



ISO 400



Citlivost ISO 400 přidává trochu šumu, ale stále to není moc špatné. Docela příjemné překvapení.



ISO 800



S navýšením na ISO 800 už musíte počítat s úbytkem kvality snímku, linie se začínají třepit, barevnost klesá. Méně výrazné detaily mizí a slévají se dohromady. Podíváme se i na snímky plyšového zajíce, které nám ukážou míru zachování detailů.


ISO 100



ISO 200


ISO 400

ISO 800

Je překvapivé, že Nokia N9 neodšumuje nějak přehnaně agresivně a i ISO 200 vypadá docela pěkně, byť nepříliš ostře. ISO 400 je ještě akceptovatelné, minimálně na třídu fotomobilů. Nejvyšší citlivost ISO 800 způsobovala problémy s ostřením. Detaily jsou rozmazané, viditelné jsou i barevné fleky.


Vyvážení bílé


Systém vyvažování bílé pracuje spíše průměrně. V interiérech překvapivě nemá problémy, nicméně běžné denní snímky táhnou občas do žluta, což je dnes už poměrně nezvyklý jev. Žádné další barevné režimy Nokia N9 nenabízí.


automaticky



slunečno


oblačno



zářivka


žárovka
 


Měření rychlosti


Zajímavé bude sledovat i rychlost fotomobilu Nokia N9.
  • První snímek - 5,8 sekundy
  • Snímek bez namáčknutí - cca 0,8 sekundy
  • Odezva na spoušť - cca 0,2 sekundy
  • Prodleva mezi snímky se zobrazením - 3,9 sekundy
  • Prodleva mezi snímky bez zobrazení - 1,2 sekundy

Rychlost je typická pro fotomobily. Při náběhu musíte počítat s tím, že zde není žádné hardwarové tlačítko pro spuštění fotoaparátu, vše musíte řešit přes menu. Prodlevy mezi snímky jsou velmi krátké, nicméně jen v případě, že si nenecháte zobrazovat vyfocené snímky. Pokud ano, raději se nedotýkejte displeje, jinak zůstane snímek zobrazen trvale a musíte použít tlačítko zpět, abyste se dostali do režimu focení. Jenže tlačítko zpět je jen na displeji a musíte nejprve poklepáním vyvolat jeho zobrazení.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.