Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Odlehčená verze Dynaxu nezklamala

16.9.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Do redakčních rukou se nám dostala novinka společnosti Konica Minolta - digitální zrcadlovka s výměnnými objektivy Dynax 5D, která by oproti své předchůdkyni Dynaxu 7D měla více zaujmout "amatérské" fotografy, přestože nabízí také velmi mnoho vyspělých funkcí. Opět disponuje šestimegapixelovým CCD snímačem a zase umí posunovat jemně CCD snímačem v protipohybu k malým otřesům a drobnému chvění, tedy nechybí stabilizace obrazu - tzv. technologie Anti-Shake.
Kapitoly článku:
Ovládání Dynaxu 5D je uživatelsky daleko příjemnější než u 7D, a to není dáno pouze úbytkem tlačítek a koleček, ale také například velmi praktickým tlačítkem Fn, pod kterým je schováno několik funkcí v sekundárním menším Menu (nastavíte zde některý z režimů zaostřování nebo například stupeň kontrastu či saturace). Naší prohlídku modelu začneme na horní straně, kde najdete dvě jen ztuha otočná kolečka - prvním vybíráte jednotlivé expoziční režimy (Auto, P, A, S a M) a některou z pěti přednastavených scén, druhé je potom určeno ke kalibraci teploty bílé. Na pravém gripu (který má zvlnění určené pro ukazováček a tedy pohodlné držení) jsou umístěna tlačítka citlivosti a sériového snímání. Ještě zde najdete na domáčknutí jemně reagující spoušť a také pouze jedno multifunkční kolečko, pomocí něhož nastavujete hodnoty času a clony v manuálním režimu. Při nastavení clony ovšem musíte při otáčení kolečka přidržovat tlačítko +/- na zadní straně. Ještě se musíme zmínit, že model zapnete posuvným malým jezdcem na zadní straně vlevo vedle LCD displeje, což při prvním kontaktu s modelem snadno přehlídnete.



Centrem zadní strany je pochopitelně 2,5palcový LCD zobrazovač. Opět se stejně jako u 7D setkáte s tím, že model pozná, jestli fotografujete na "šířku" nebo na "výšku" a podle toho se zobrazuje i text horizontálně nebo vertikálně. V řadě tlačítek umístěných zleva vedle zobrazovače jsou tlačítka určená pro vyvolání Menu, nastavení displeje, mazání snímků a vstup do režimu prohlížení pořízených fotografií. Těsně nad displejem jsou senzory, jež automaticky vypnou displej, pokud se přiblížíte okem k hledáčku a jas displeje vás proto nebude nepříjemně ozařovat. Vpravo od displeje je umístěn čtyřpolohový ovladač s potvrzováním uprostřed, přepínač stabilizace obrazu a zdířka napájení. V horní části zadní strany je ještě trojice tlačítek: zmíněné Fn, +/- (nastavení korekce expozice) a tlačítko AEL pro aretaci automatické expozice.



Na pravém boku najdete přepínač mezi automatickým a manuálním ostřením a pod gumovou krytkou schovaný konektor dálkové kabelové spouště. Do opačného boku můžete zasunout CF kartu a pod plastovou krytkou je také velmi prakticky schováno USB rozhraní (které je bohužel více než neprakticky pouze typu 1.1). Na spodní straně je prostor pro akumulátor, který je zajištěn záklopkou proti náhodnému vysunutí a kovový závit pro stativ.



Na závěr se podíváme, jak je strukturované Menu a jaké parametry v něm nastavíte. Menu je přehledně rozdělené do pěti kapitol, přičemž první dvě podsložky patří do režimu fotografování, ve kterých nastavíte rozlišení snímku, míru komprese, redukci šumu nebo bracketing. V režimu prohlížení můžete mazat snímky nebo třeba formátovat kartu, v následující kapitole aktivujete například přisvětlovací paprsek a v poslední části - klasickém Set upu - nastavíte jazyk, datum, čas nebo jas LCD zobrazovače.