Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus E-30: mezi námi profíky?

Fotoaparát jsme testovali s objektivem Zuiko Digital 14-54 mm 1: 2,8 - 3,5 II, s kterým se standardně dodává v setu. Zajímalo nás, kam se zařadí. Zda bude tíhnout spíše k profesionální vlajkové lodi Olympusu (E-3), nebo k řadě zrcadlovek E-500 až E-520.

 

Ergonomie a ovládání jsou naprosto bez připomínek, ostatně nejvyšší řady od Olympusu jsou tím známé. Vše funguje na sto procent a je přesně tam, kde má být. Snad jediným problémem může být přesun tlačítek, které byly obvykle na levé straně displeje, do prostor pod něj, čímž jsou samozřejmě hůře dostupné. Za tímto přesunem stojí výklopný displej, který má v těchto místech kloub. Ten však přináší nemalé výhody a tak tuto změnu nakonec rádi přehlédnete, ostatně je to jen otázka zvyku.
 


Co tedy kde najdeme?


Na zadní straně vpravo dole je hlavní kruhový volič s centrálním OK tlačítkem, pod kterým se nachází posuvný vypínač ON/OFF. Pod hlavním voličem je konektor pro Video Out a USB krytý záslepkou a tlačítko IS, kterým aktivujeme třístupňovou stabilizaci pomocí posunu čipu.




Přímo pod displejem je řada tlačítek, zleva doprava:
  • Koš - mazání snímků
  • INFO - aktivace virtuální vodováhy, při LV pak pomocná mřížka a zobrazení potřebných informačních údajů
  • MENU - vstup do menu a nastavení potřebných parametrů
  • LIFE VIEW - Živý Náhled - tlačítko pro aktivaci a deaktivaci režimu živého náhledu


 
Vlevo nad displejem jsou dvě tlačítka pro ovládání typu AF (S-AF, C-AF, MF, S-AF+MF a C-AF+MF), dále BKT, nastavení měření expozice, typu snímání (série,samospoušť apod.). Vpravo pak najdeme tlačítko zámku expozice, zadní roler, tlačítko prohlížení snímků, osobní tlačítko FN, na které se dá uložit vlastní funkce a výběr ostřícího bodu.



Shora vlevo se nachází Volič režimů. Na výběr máte M, S, A, P, plnou automatiku, scénické režimy a art režimy (umělecké). Dále pak vestavěný blesk, který v auto a P režimu vyskakuje automaticky sám anebo se aktivuje tlačítkem vlevo pod bleskem. Stlačením tlačítka současným otáčením zadního roleru se nastavuje režim blesku (Full, Off, Slow 1 a 2, předblesk proti červeným očím, auto a manuální mód 1/1 až 1/16) a před ním se pak nastavuje kompenzace výkonu blesku. Je to pohotové a přehledné i s fotoaparátem u oka.



Hned za bleskem najdete klasickou patku se středovým kontaktem, do které můžeme nasadit jak starší blesky s vlastní automatikou, tak nové systémové blesky (OLYMPUS F -20, FL-36R, FL-50R) a makro blesky profesionální řady Olympus E-System - SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-1, které nejen spolupracují s elektronikou E-30 a spolehlivě měří pomocí TTL a ADI, ale také se dají při použití mimo tělo dálkově ovládat vestavěným bleskem v režimu SLAVE.

Vpravo od blesku je přehledný stavový display, který zobrazuje vše důležité o nastavených parametrech (Aktivní AF body, BKT upozornění, Oznámení B/W režimu, Režim snímání, Indikátor kompenzace expozice, Expoziční režim, Režim blesku, Zaostřovací režim, ISO, Měřící režim, Počet uložitelných snímků, Režim záznamu, Vyvážení bílé, Úroveň kompenzace vyvážení bílé). Má tlačítko osvětlení, které automaticky vypne po 8 vteřinách.



Hned vedle je tlačítko WB pro nastavení vyvážení bílé a nad spouští korekce expozice a nastavení ISO. To je volitelné v režimech Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200. Samotná spoušť má jemný a hladký chod s velmi dobře čitelným oddělení namáčknutí a expozice. Před ní je již jen přední roler. Vepředu najdeme konektor pro připojení studiových záblesku, tlačítko uvolnění objektivu a tlačítko pro náhled hloubky ostrosti.



Displej je dostatečně velký (6,9 cm) a kontrastní, ale snesl by i vyšší rozlišení než je pouze 230.000 px (v porovnání s konkurencí). Jeho pohyb v kloubu je dostatečně hladký a zároveň tuhý, aby zůstal přesně v požadované poloze. Lze ho natočit do víceméně všech úhlů, včetně jeho úplného otočení a zaklapnutí zpět displejem k tělu pro jeho ochranu při transportu. I viditelnost je ze všech úhlů velmi dobrá.

Při použití živého náhledu zobrazuje 100% snímané scény a jeho obnovovací frekvence je velmi dobrá i pro rychlejší pohyb. Ostření v tomto režimu probíhá o dost pomaleji, což je celkem pochopitelné. Ostří totiž jiným systémem. V podstatě se ostření uskutečňuje podobně jako u běžného kompaktu, proto i doba zaostření je velmi podobná -v praxi i přes 1 vteřinu. Odměnou za toto omezení je možnost zvětšit obraz až 10 krát a naprosto přesně manuálně zaostřit prostřednictvím namáčknutí tlačítka OK na zadním kruhovém voliči.
Autor: Jana Bártová
Autor: Jiří Šefrna
Šumavský rodák a milovník fotografování vystudoval původně Vojenskou střední odbornou školu leteckou v Prešově. Fotografováním na poloprofesionální úrovni se zabývá již deset let. Mezi jeho oblíbené žánry patří především krajina, portrét a akt.