Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus E-30: mezi námi profíky?

Fotoaparát jsme testovali s objektivem Zuiko Digital 14-54 mm 1: 2,8 - 3,5 II, s kterým se standardně dodává v setu. Zajímalo nás, kam se zařadí. Zda bude tíhnout spíše k profesionální vlajkové lodi Olympusu (E-3), nebo k řadě zrcadlovek E-500 až E-520.

 

E-30 používá pro zaostřování systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě by měl pracovat v rozmezí 2-19 EV (ISO 100). Zaostřovací systém disponuje jedenácti křížovými body s automatickou a manuální volbou. Každý z jedenácti zaostřovacích bodů v hledáčku je v reálu tvořen zdvojeným křížovým senzorem (Dual Twin AF System), což v praxi znamená, že každý bod je ve skutečnosti tvořen osmi AF CCD senzory. Celkem jde tedy o 88 ostřících CCD prvků.



AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřicí zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště.

Manuální ostření je možné prstencem na objektivu, který dává povel ultrazvukovému motoru v objektivu a je velmi jemné a přesné. Přisvětlení AF je bohužel řešeno nešťastně pomocí série záblesků z vestavěného blesku.

Rychlost ostření je i díky špičkovému objektivu se zcela novým ultrazvukovým motorem systému SWD neuvěřitelně rychlé a přesné i při nižší hladině světla. Ani jednou se nestalo,že by špatně zaostřil. Bez namáčknutí dojde k expozici přibližně za 0,3 sekund a s namáčknutím nelze změřit, reakce je okamžitá.

Pentaprismový hledáček E-30 je vybavený účinnou dioptrickou korekcí od -3 do +1. V hledáčku s výměnnou matnicí jsou k dispozici veškeré potřebné informace. Pro přesné nastavení roviny lze i do hledáčku pod matnici zapnout zobrazení virtuální vodováhy. V TTL hledáčku je na matnici vidět 98 procent ze skutečně snímku při zvětšení 1,02 krát.

Obraz v hledáčku se zdá nepatrně menší, než má k dispozici E-3, ale podstatně větší a světlejší, než u nižších řad. Na hledáčku je nasazena gumová očnice z příjemného materiálu. S hledáčkem se pracuje výborně i za špatných světelných podmínek. Nebál bych se přirovnat k současným modelů APS-C systému.


Funkce a možnosti nastavení


Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. V případě nastavení režimů P, M, S, A můžeme fotografovat podle vlastního nastavení parametrů. V režimu „P“ si fotoaparát nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu.

Přesné nastavení expozice zajišťuje měření snímané scény ve 49 zónách, většinou není třeba nastavovat korekce expozice. E-30 nabízí fotografovi zcela volnou ruku při nastavení parametrů snímku. V širokých mezích lze nastavit všechny důležité i méně důležité parametry obrazu. Lze ukládat snímky lze ve formátech RAW a JPEG nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované. E-30 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu, který je v činnosti i při prohlížení snímků. Pro rychlé nastavení má E-30 k dispozici obvyklé scénické režimy.

Kromě obvyklých volitelných režimů záznamu: Syté, Přirozené, Portrétní, Potlačené, Monotónní, má E-30 jako novinku kreativní nebo, řekněme, umělecké režimy. A jaký je rozdíl mezi standardním snímkem a snímkem z Art režimu?


Původní obrázek - foceno na 1/160 s, F 5,6, ISO 100, 14 mm.



Pop Art - zdůrazňuje barvy a vytváří jasné, saturované snímky v pop-art stylu.



Změkčení - dodává snímkům světlý, éterický vzhled a navozuje snivou až mystickou náladu.



Bledé & světlé barvy - používá potlačené barevné tóny pro vytvoření nostalgické nálady.


Světlý tón - potlačuje přeexponovaná a podexponovaná místa pro vytvoření dojmu perfektně nasvícené scény.



Zrnitý film - navozuje zrno a tonalitu klasické černobílé fotografie a dodává jí na dramatičnosti.



Kamera obskura - navozuje dojem snímku pořízeného kamerou obskurou. Reprodukuje vinětaci v rozích a okrajových oblastech snímku a unikátní barevný tón.



Pro fotografy, kteří chodí skutečně nalehko a neradi se obtěžují tím, že s sebou nosí spousty různých filtrů a promýšlejí způsob jejich použití, to může znamenat zajímavý způsob, jak dosáhnout kýžených výsledků. Všechny tyto úpravy lze samozřejmě realizovat i následně v PC, ale jistě stojí za to je vyzkoušet. Úprava v E-30 je jednodušší a výsledek skutečně zajímavý.

Sílu zvolených efektů však nelze měnit, ale lze ji upravit pomocí korekce expozice. Výrazně se to projeví zejména u Zrnitého filtru. Pokud ale stojíte o zachování originálního záběru, musíte jej nejprve vyfotit v některém standardním režimu. Výjimkou je netypická funkce „dva snímky v jednom“, kdy lze dva snímky ve formátu RAW sloučit do jednoho snímku a to s řízenou sytostí každého z nich.

K dispozici je i funkce rozpoznání obličeje, funguje spolehlivě, problémy mu dělají pouze lidé s brýlemi.

Zvláštní pozornost si zaslouží stabilizace, která stabilizuje veškeré možné nasazené objektivy i s příslušenstvím. Použitou ohniskovou vzdálenost lze na stabilizaci nastavit a tím výrazně zpřesnit její funkci. Stabilizace má tři pracovní režimy. První je klasický, druhý stabilizuje vertikálně a třetí horizontálně.

Výsledky jsou výborné, se stabilizací prvního typu není problém v ruce dokonale udržet ani 1/15 sec při delším ohnisku. Při zapnuté stabilizaci jsem nezaznamenal žádné zhoršení obrazu.



Expozici se nastavuje od 60 sekund do 1/8000 sekundy s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ můžeme nastavit B (bulb) maximálně do třiceti minut. Výborná je synchronizace s bleskem v rozsahu časů 1/250 až 1/8000. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme TL, měněné funkce a kruhovým voličem nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji, pomocném displeji nebo na displeji v hledáčku. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 sekundami a 12-ti sekundami.

Samozřejmostí je ovládání IR ovladačem. Místo samospouště, případně v kombinaci s ní, je u E-30 možné použít zajímavou funkci „Proti otřesům“, známou jako „předsklopení zrcátka“, kde lze nastavit zpoždění závěrky po sklopení zrcadla v mezích 1-30 sekund (tato funkce má primárně zajistit uklidnění fotoaparátu po nárazu zrcadla).
Autor: Jana Bártová
Autor: Jiří Šefrna
Šumavský rodák a milovník fotografování vystudoval původně Vojenskou střední odbornou školu leteckou v Prešově. Fotografováním na poloprofesionální úrovni se zabývá již deset let. Mezi jeho oblíbené žánry patří především krajina, portrét a akt.