Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus E-30: mezi námi profíky?

Fotoaparát jsme testovali s objektivem Zuiko Digital 14-54 mm 1: 2,8 - 3,5 II, s kterým se standardně dodává v setu. Zajímalo nás, kam se zařadí. Zda bude tíhnout spíše k profesionální vlajkové lodi Olympusu (E-3), nebo k řadě zrcadlovek E-500 až E-520.

 

Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo na displeji, a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (ve stupních Kelvina), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem. Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici i za použití imitace filtrů, s možností tónování v sépiových odstínech.

Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil s RGB a Adobe RGB vynucené čištění senzoru. Doplněno je též funkcí histogramu. Široké jsou též možnosti nastavení formátů a velikostí snímku: 4:3 (4032 x 3024 px) jako standardní a dále formáty 3:2 / 16:9 / 6:6 / 5:4 / 7:6 / 6:5 / 7:5 / 3:4.



Rychlé menu se aktivuje tlačítkem OK a pomocí čtyřsměrného voliče najdeme položku, změníme parametr a potvrdíme opět OK. Rychlé, jednoduché a hlavně v praxi plně funkční.

Co se týče baterie, tak se mi ji nepodařilo za celý test vybít a to ani po vyfocení celkem 300 snímků normálním způsobem včetně používání živého náhledu cca v 1/3 fotek. Navíc bylo vyfoceno ještě 500 fotek v režimu sériového snímání, takže výdrž lze vyhodnotit jako velmi nadprůměrnou. Úměrně tomu se však baterie i nabíjí. Běžně kolem 5 hodin.
 
 

Kvalita obrazu a ISO

 
Kvalita obrazu je vynikající a to i díky velmi povedenému objektivu. Horší je úroveň šumu a dynamický rozsah. Obojí je daň za velikost čipu. Přesto došlo k výraznému zlepšení oproti předchozím generacím.

V těle je poprvé použit nově vyvinutý vysokorychlostní 13,1 Mpx (12,3 Mpx efektivních), Live MOS senzor o velikosti 17,3 mm x 13 mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený filtrem primárních barev (RGB), hybridním IR filtrem a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr). Obraz je zpracováván technologií TruePic III. Barevné profily lze volit mezi RGB / Adobe RGB. Lze také zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu.

Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR - redukce šumu a šumového třístupňového filtru. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán ve formátu RAW, nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci 1/4, 1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.


Úrovně redukce šumu - žádná až vysoká

Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 3200 (i při aktivovaném blesku) nebo lze manuálně použít hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200. U vyšších citlivostí by se však hodilo jemnější odstupňování.


Různé úrovně ISO ve dne

Co se týče úrovně šumu, tak velmi dobře je na tom ISO 100 - 400, na ISO 800 je již na zvětšeninách šum patrný a ISO 1600 je zřejmě poslední použitelné. ISO 3200 lze použít opravdu jen v nouzi a 4/3 systém zde citelně naráží na své limity. Velmi pomůže vestavěné odšumování, ovšem za cenu ztráty kresby v jemných detailech, což můžete posoudit z přiložených snímků. U malých fotek a fotek na web to nevadí, ale na seriózní práci s většími formáty nelze odšumování na vyšší než nízkou úroveň doporučit.


Různé úrovně ISO v noci

Dynamický rozsah je také menší než u APS-C konkurence. I zde je to daň za menší snímač a tím menší buňky čipu, ovšem není to nic tragického a poznáte to jen u velmi kontrastních situací, takže při běžném focení na limit nenarazíte. Přesto doporučuji při focení např. v exteriéru při šedivé obloze používat přechodový filtr, v těchto situacích se opravdu vyplatí.


Ukázka omezení dynamického rozsahu při nočním focení


Ukázka omezení dynamického rozsahu při focení protisvětla

Součástí této recenze nejsou testy na přiložený objektiv, ale tato volba se nám zdála jako zcela optimální. Jeho kresba je i na „plnou díru“ velmi dobrá a to až do rohů, vinětace je minimální a v setu vás vyjde na opravdu zajímavé peníze, cca 10.000 Kč. I zobrazení neostrých částí obrazu (tzv. bokeh) je velmi příjemné. Konstrukčně je stavěný jako tank, takže vám zřejmě vydrží navěky.


Ukázka vinětace objektivu na 14 mm, F 6,3, ISO 100


Ukázka vinětace objektivu na 54 mm, F 6,3, ISO 100

Pokud chcete dále porovnávat Olympus E-30, pak navštivte speciální stránky laboratoře DIWA.
 
 

Závěr

 
Pro podrobné prozkoumání všech možností takto vybaveného těla by bylo zapotřebí více času. Je ale téměř jisté, že E-30 není pouhým mezičlánkem mezi E-520 a E-3. Fotoaparát je srovnatelný s profesionální E-3 a paradoxně ji v některých ohledech může i předčit, záleží jen na požadavcích uživatele. Situace je obdobná jako u dvojice aparátů Nikon D3 a D700. Mnoho uživatelů čekalo na D3 a nakonec si koupili D700 a jsou spokojení.

Díky výklopnému displeji poskytuje E-30 v mnoha situacích větší komfort a možnosti. Kdo si potrpí na množství funkcí, bude spokojený. Navíc díky zoom objektivu Zuiko 14-54II podává E-30 opravdu vynikající výkon v rámci své cenové kategorie. Komu je E systém sympatický anebo dokonce již vlastní příslušenství k tomuto systému, pak pro něj může být E-30 skvělým řešením. Získá kvalitní a spolehlivý fotoaparát, se kterým zvládne bravurně většinu světelných situací.


Velmi kvalitní stabilizace
Větší šum
Kvalita obrazu, rozlišení, barva
Menší dynamický rozsah
Přehledné ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Otočný displej, živý náhled
Ikona Odkaz na databázi
Konstrukce těla
Ikona Odkaz na databázi
Ultrazvukové čištění senzoru
Ikona Odkaz na databázi
Výdrž baterie
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 26 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Olympus E-30 děkujeme Olympusu.

Fotografie výrobku dodal: Jiří Šefrna
Zkušební fotografie připravili: Jiří Šefrna a Jana Oborná
Autor: Jana Bártová
Autor: Jiří Šefrna
Šumavský rodák a milovník fotografování vystudoval původně Vojenskou střední odbornou školu leteckou v Prešově. Fotografováním na poloprofesionální úrovni se zabývá již deset let. Mezi jeho oblíbené žánry patří především krajina, portrét a akt.