Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus E-5: profík do nepohody

22.12.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jsme si pro vás připravili recenzi výjimečného produktu v podobě vlajkové lodi Olympusu, zrcadlovky E-5. Vyzkoušeli jsme ji s profesionálním objektivem Zuiko Digital 14-54 mm F2,8-3,5. Pojďme zjistit, co vše tato zrcadlovka dokáže.

Příslušenství


Značka Olympus neposílá fotoaparáty do testu v krabicích, takže tu dnes neuvidíte. Do redakce nám přišla zrcadlovka s objektivem, popruhem, sluneční clonou, Li-Ion akumulátorem, USB kabelem a najdete zde i nabíječku s kabelem.




Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion akumulátorem BLM-5, který na rozměrech rozhodně není ošizen. Je opravdu velký. Disponuje napětím 7,4V a velmi vysokou kapacitou 1620 mAh. Podle Olympusu má vydržet na vynikajících 870 snímků. V praxi je fotoaparát opravdu k neutahání, proto mě překvapilo, když jsem nakonec napočítal "jen" 660 fotografií na jedno nabití. Celou dobu se mi zdálo, že se mi snad za celý test nepovede tuto baterii vybít. Možná byla baterie úplně nová a ještě se nedostala na svou plnou kapacitu. I tak je však 660 snímků velmi dobrá hodnota.


Dodaný software


K fotoaparátu je možno si stáhnout software Olympus Viewer 2. Ten slouží jak k nahrávání snímků do počítače, tak k práci s nimi.



Po stažení fotografií můžete jak JPEGy, tak i RAWy docela slušně upravovat. Tedy abych byl přesnější, možnosti úprav JPEGů jsou na dodávaný software velmi bohaté a nahradí i jednodušší grafické editory.



RAWy lze ještě dále upravovat a nastavit jim několik parametrů, které můžete zvolit i na fotoaparátu, např. umělecké filtry. Postrádal jsem možnost vypnout odšumování (nastavení odšumovacích profilů zde sice je, ale nějak se nezdálo, že by to mělo výraznější efekt).



Po stránce softwaru nelze Olympusu téměř nic vyčítat. Problém jsem měl pouze s dávkovým zpracováním. Ať jsem dělal, co jsem dělal, nepřišel jsem na to, jak dávkové zpracování spustit. Software to očividně podporuje, protože umí uložit soubory dávkového zpracování, ale jak se dávka spustí, to opravdu netuším.


Zobrazení displeje a menu


Vedle slušného optického hledáčku najdete na fotoaparátu stavový displej a 3,0" LCD displej, který je plně polohovatelný a má vysoké rozlišení 920.000 bodů (640×480 pixelů). My si teď ukážeme zobrazení při Live View. To je víceméně standardní pro značku Olympus, tedy se dvěma sloupci a expozičními hodnotami dole. Nechybí ani vodováha k tomu, aby vaše snímky nebyly našikmo.


Nechybí ani rychlé menu, které je přístupné po stisku klávesy OK. V něm se dá vše poměrně rychle nastavovat. Napravo vidíte menu pro výběr fotografických režimů a samospouště se sekvenčním snímáním. Toto menu je přístupné po stisku tlačítka MENU a v jeho horní části se můžete pohybovat tlačítky vpravo/vlevo, případně předním voličem, spodní menu pak tlačítky nahoru/dolů nebo zadním voličem.


Pokud fotíte přes hledáček, stisk tlačítka OK může spustit toto quick menu (může být zobrazeno celou dobu nebo na vyžádání). Dalším stiskem tlačítka OK začnete nastavovat jednu ze zobrazených položek. Vpravo pak vidíte hlavní menu fotoaparátu.


Nejzajímavější je asi fotografické menu, které se dělí na záložky A až J, každá z nich má několik dalších nastavení. Zde vidíte např. E, které se věnuje expozici a ISO citlivosti.


Toto je např. volba kroků ISO citlivosti, zda bude zobrazena po 1 EV (100, 200, 400...) nebo po 1/3 EV (100, 125, 160, 200,...). Napravo je zobrazení natočených videosekvencí.


Zobrazení snímků může být s malým náhledem, barevnými histogramy a plnou ukázkou expozičních nastavení nebo zobrazení sice celoplošné, ale téměř bez údajů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.