Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus FE-370: stabilní zoom za hubičku

20.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Kompaktní fotoaparát Olympus FE-370 útočí nejen nízkou cenou, ale také solidním 5× optickým zoomem a ve své cenové kategorii překvapivě i mechanickou stabilizací obrazu. Přesvědčí i v praxi nebo zapadne do šedi nezajímavých kompaktů?

Autofokus, ostření


Fotoaparát nabízí tři základní módy ostření. K dispozici je detekce tváří, pak režim iESP a bodové ostření. Detekce tváří je spíše podprůměrná a má docela problémy se stíny, osoba silněji osvětlená z jedné strany je často neřešitelný oříšek. Ani rychlost není nic moc a s již poměrně malými úhly natočení hlavy si nedokáže dobře poradit. iESP je plně automatické ostření, které si samo vybere oblast, na kterou bude ostřit. Pochopitelně ne vždy se trefí tam, kde by fotograf chtěl, ale dá se vcelku použít. Nejlépe použitelné je asi klasické bodové ostření, kde má fotograf vše pod kontrolou.

Co se týče vzdáleností ostření, jsou zde k dispozici tři režimy. Klasické ostření, poté makro a supermakro. Rozdíl mezi klasikou a makrem jsem však nenašel. Oba režimy jsou schopny ostřit zhruba od 7 - 8 centimetrů na nejširším ohnisku a asi od 49 - 51 cm na nejdelším. Základní hodnota (cca 8 cm) je pro klasiku velmi příjemná, pro makro režim však již podprůměrná. Supermakro režim je pak velmi dobrým nástrojem. Při testu ostření byl schopen pracovat od slušných 3 centimetrů, v praxi u běžných fotografií bych však řekl, že dovolí jít ještě o kousek blíže, přibližně na vzdálenost lehce přesahující dva centimetry. Supermakro pracuje pouze při ohnisku 44 milimetrů. To je docela dobré, neboť zaostří z velmi malé vzdálenosti, a to při trochu delším ohnisku než v základu, zvětšení objektu je tak o to větší.

Radost udělá i rychlost. Na krátké i dlouhé ohnisko ostří velmi rychle, pokud nezměníte vzdálenost, fotoaparát si dokonce ostření pamatuje a dovolí vám fotit okamžitě bez ostření. Zkoušíte-li něco vyfotit hodněkrát za sebou, je to k nezaplacení. Přestože fotoaparát nemá přisvětlovací diodu, ostří ve tmě docela dobře. Pochopitelně potřebuje trochu světla, aby našel něco trochu kontrastního, čeho se může chytit. Problémem je tedy hlavně zaostřit do stínů ve tmě, kam by si jiný fotoaparát bez problémů přisvítil pomocnou AF lampou. Ostření se zapnutým makrem na delší vzdálenosti trvá trochu déle, stejně jako se supermakrem. Na krátké vzdálenosti je ale stále velmi rychlé.


Makro režim


Dále se podíváme na makro režimy, které jsou zde dva. Prvně je to již zmíněné obyčejné makro, druhé pak supermakro.


expoziční čas 1/25 s, clona F3,5, citlivost ISO 160, ohnisko 36 mm, klikněte pro zvětšení

Zde je vidět, že makro režim jako takový má poměrně velké vzdálenosti nutné k zaostření. Přibližně 7 - 8 centimetrů je docela dost. S nepříliš dlouhým ohniskem, velkou vzdáleností a vysokou clonou je také hloubka ostrostí velká a nedochází tedy k rozostření pozadí.


expoziční čas 1/15 s, clona F4,0, citlivost ISO 160, ohnisko 44 mm, klikněte pro zvětšení

Supermakro je hned o něčem jiném. S trochu delším ohniskem jsem mohl jít o mnoho blíže, takže i přes clonu F4 došlo k rozumnému rozmazání obrazu. Tato fotografie byla pořízena ze vzdálenosti něco málo přes dva centimetry.


Nastavení expozice, automatika


K expozici u tohoto přístroje není moc co říci. Nabízí totiž jen jeden systém měření, a to ESP měření. V podstatě jde o celoplošné měření se zdůrazněným středem. To pracuje spolehlivě a bez větších problémů, výsledky se dají dobře očekávat. Problém je spíše v zobrazení LCD displeje, podle kterého expozici trochu hůře odhadujete, obraz při měření expozice občas tmavne nebo bledne podle množství světla, což je trochu nepříjemné.



Rozsah časů končí u pouhé 1/4 sekundy, což znamená, že bez použití blesku až nepříjemně často narazíte na limit. Je tomu tak zejména proto, že nejlepší světelnost F3,5 rozhodně nepatří mezi dobré. A jak vidíte z přiloženého grafu, ani průběh není úplně vynikající, již na krátkých ohniscích začíná světelnost rychle klesat (tedy graf stoupat). Ve speciálních scénických režimech však máte k dispozici až 4 sekundy. To vše při citlivosti maximálně ISO 400. Velmi pozoruhodná je práce stabilizace, kdy se fotoaparát třese a chrastí podobně jako 20 let starý harddisk. Automatické nastavení citlivosti nejde v klasických režimech přes ISO 400, což je rozumné pro přijatelnou kvalitu fotografií.


Na LCD displeji vypadala obloha spíše přepáleně, a tak jsem zkoušel míření k obloze, příp. zápornou korekci expozice. To fungovalo velmi dobře. Nicméně na počítači jsem zjistil, že dynamický rozsah čipu je poměrně dobrý, a fotografie pořízené na první pokusy byly exponovány správně.

Možnosti AUTO HIGH ISO bych se však raději vyhnul. Rádo volí mnohem vyšší citlivosti, i když to není potřeba. Je to spíše volba pro zmražení pohybu, takže i za dne vám bude nabízet ISO 800 nebo maximální ISO 1600. Expozice je omezena na 1/8 sekundy.


Stabilizace obrazu


Ve své cenové kategorii přináší FE-370 překvapivě mechanickou stabilizaci realizovanou posunem CCD čipu. Protože fotoaparát nabízí maximální expoziční čas 1/4 sekundy, jsou snímky při citlivosti ISO 200 a cloně F5 podexponované. Bylo nastaveno ohnisko 99 milimetrů a vzdálenost zhruba 3 metrů.


bez stabilizace


se stabilizací


se stativem

Vzhledem ke kratšímu času (1/4 sekundy proti obvyklým 1/2,5 sekundy) se podařilo i bez stabilizace pořídit trochu čitelný snímek. Nicméně díky špatné světelnosti objektivu je stabilizace vítaným společníkem. Jen si musíte zvyknout na to, že práce stabilizace je doprovázena vskutku šílenými zvuky linoucími se z fotoaparátu. Jak vidíte na další fotografii, snímek je ostřejší a ještě lépe čitelný. Stativ v tomto případě již výrazně ostrosti nepřidal. Opět to jde ale na vrub kratšímu expozičnímu času než obvykle.


Expoziční a fotografické režimy


Ovládací kolečko je umístěno netradičně na zadní části fotoaparátu. Je zde jen několik fotografických režimů, možnost natáčení videosekvencí, několik vybraných scénických režimů a průvodce fotografováním.



Při jeho otáčení se nezobrazuje žádná animace, ani žádné vysvětlení daného režimu, díky čemuž se člověk trochu ztrácí, pokud na kolečko nevidí (třeba ve tmě). Na hlavním ovládacím kolečku najdete tyto režimy:
  • P (Program Auto) - Programová automatika. Fotograf má nejvíce možností voleb, ale ani tak jich není mnoho.
  • iAUTO - Inteligentní automatika. Sama vybere pro danou scénu nejlepší nastavení.
  • Videosekvence
  • GUIDE - V tomto režimu si navolíte, kterého efektu chcete dosáhnout, fotoaparát případně doplní náhledy scény. Fotoaparát vám řekne, jak daného efektu dosahuje, a v případě potvrzení jej sám automaticky nastaví.
  • SCENE - Nabídka scénických režimů.
  • Krajina - Pro snímky krajiny.
  • Portrét - Snímání portrétů.
  • Noční scéna + portrét - Tento režim vám dovolí až 4sekundové expozice.

Dále se podívejme na nabídku scénických režimů.
  • Noční scéna - Pro focení nočních scén, použije delší čas než při běžném snímku, doporučujeme stativ.
  • Sport - Pro fotografování sportu a jiných rychlých dějů.
  • Interiér - Pro fotografování hlavního subjektu a nasvětleného pozadí uvnitř. Pozadí je reprodukováno jasně.
  • Svíčka - Pro fotografování se světlem svíček. Reprodukce teplých barev.
  • Autoportrét - Umožňuje zhotovit autoportrét při držení fotoaparátu.
  • Západ slunce - Pro fotografování východu/západu slunce. Přirozená reprodukce červených a žlutých odstínů.
  • Ohňostroj - Vhodné pro noční fotografování ohňostrojů. Používá delší časy závěrky než za normálních podmínek.
  • Za sklem - Pro fotografování přes sklo.
  • Kuchyně - Pro fotografii zátiší. Přirozené barvy ovoce, zeleniny, květin, atd.
  • Dokumenty - Pro fotografování dokumentů (textu), atd. Zvyšuje kontrast mezi písmeny a pozadím.
  • Aukce - Zachytí 3 snímky v sekvenci s rozdílnou expozicí ve vhodném formátu pro následnou e-aukci.
  • Úsměv - Fotoaparát automaticky pořídí snímek, když se subjekt usměje. (Bohužel je mezi detekcí a samotným vyfocením poměrně velká prodleva, takže i přes tuto funkci se už většina lidí na snímku nebude smát.)


Videosekvence


Fotoaparát podporuje natáčení videosekvencí v maximálním rozlišení 640×480 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Bohužel mechanická stabilizace není k dispozici, stejně jako optický zoom. K dispozici máte pouze digitální stabilizaci a digitální zoom. Před natáčením videosekvence však můžete optický zoom použít. Fotoaparát tedy umožňuje od opticky navoleného ohniska (36-180 mm) navyšovat zoom digitálně.



Kvalita videosekvencí je bohužel podprůměrná, a to zejména po přizoomování. Smear efekt je také přítomen, ale kvůli mrakům nelze dobře hodnotit jeho sílu. Clonění je bohužel trochu skokové a pomalé. Fotoaparát odcloní (resp. přicloní) až po delší době od změny světelných podmínek. Můžete natáčet videosekvence ve čtyřech kvalitách.
  • 640×480 / 30 fps - cca 1600 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 800 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 550-600 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 300 kB/s

Pro vlastní posouzení kvality videa si můžete stáhnout 29sekundový snímek o velikosti 46,2 MB.


Fotografování portrétů, blesk


Olympus FE-370 nemá detekci tváří, nicméně má detekci úsměvu. Ta sice rychle detekuje úsměv, ale dlouho trvá, než samotný snímek vyfotí a úsměv je už dávno minulostí. Delší základní ohnisko je trochu nepřítelem skupinových fotografií, nicméně dlouhé maximální ohnisko zase umožní detailnější portréty i z větších vzdáleností.


expoziční čas 1/80 s, clona F5,4, citlivost ISO 125, ohnisko 147 mm, klikněte pro zvětšení

Expoziční čas 1/80 sekundy byl trochu dost na zvolené ohnisko. Zejména proto, že se mi v té zimě opravdu třásly ruce. Snímek je ale jinak vcelku povedený, jasový šum je minimální a ani barevného zde moc není.


expoziční čas 1/160 s, clona F5,4, citlivost ISO 160, ohnisko 147 mm, blesk, klikněte pro zvětšení

Blesk zde snímku pomohl. Zkrácení času se podepsalo na lepší ostrosti a výraznějších detailech. I přes vyšší ISO citlivost zde prakticky není žádný barevný šum a i ten jasový je minimální.
U tohoto fotoaparátu pochopitelně není žádná korekce expozice blesku, a tak můžete využít pouze normální korekci expozice, která hýbe s ISO citlivostí. Výsledky pak vypadají jako na obrázcích.


expozice -2 EV (ISO 160)

expozice +0 EV (ISO 400)

expozice +2 EV (ISO 800)
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.