Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus FE-370: stabilní zoom za hubičku

20.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Kompaktní fotoaparát Olympus FE-370 útočí nejen nízkou cenou, ale také solidním 5× optickým zoomem a ve své cenové kategorii překvapivě i mechanickou stabilizací obrazu. Přesvědčí i v praxi nebo zapadne do šedi nezajímavých kompaktů?
Recenze pokračuje několika ilustračními snímky, které ukazují, jak fotoaparát ve skutečnosti opravdu fotí.


expoziční čas 1/200 s, clona F4,8, citlivost ISO 64, ohnisko 81 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát zde bohužel moc nepotěšil. Dobré je snad jen nastavení expozice, u této scény mívají fotoaparáty často problém. Bohužel nižší rozlišení, ale především jasový i barevný šum se i při citlivost ISO 64 podepisují na ztrátě detailů, zejména u travních porostů a pravé budovy.


expoziční čas 1/160 s, clona F4, citlivost ISO 64, ohnisko 44 mm, klikněte pro zvětšení

Olympus FE-370 má dobrý makro režim. Je možno snímat z poměrně příjemných vzdáleností a nemá s ostřením příliš problém. Vzhledem k poněkud delšímu ohnisku supermakro režimu (44 milimetrů), krátké snímací vzdálenosti a ještě rozumné cloně F4 dochází k pěknému a poměrně silnému rozostření.


expoziční čas 1/400 s, clona F4,6, citlivost ISO 64, ohnisko 64 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát nefotí příliš ostré snímky. Ne, že by ostřil špatně nebo docházelo k roztřesení, hrany mají prostě nižší kontrast a snímek tak vypadá poněkud nezajímavě. Lze si všimnout chromatických aberací, zejména v levé polovině fotografie.


expoziční čas 1/40 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 44 mm, klikněte pro zvětšení

Další práce pro supermakro. Zde bylo nutno trochu pomoci fotoaparátu, aby zaostřil na zadní světla dodávky. Barevný šum mi přijde na citlivost ISO 100 poměrně silný.


expoziční čas 1/4 s, clona F5,4, citlivost ISO 400, ohnisko 147 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 400 už v těchto podmínkách fotoaparátu nesvědčí. Snímek je znatelně zašuměný, velmi rušivě se jeví výrazně světlejší náhodné pixely. Barevné podání je trošku mimo, ve skutečnosti byla scéna více do modra.


expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 160, ohnisko 180 mm, klikněte pro zvětšení

Ukázka maximálního zoomu. Snímek vypadá slušně, při času 1/100 s a ohnisku 180 mm zapracovala mechanická stabilizace, takže je snímek ostrý. Hůře vypadají jen větve stromů, kde fotoaparát opět nedokáže pěkně vykreslit kontrastnější linie a vše splývá v jednobarevnou plochu.


expoziční čas 1/13 s, clona F3,5, citlivost ISO 800, ohnisko 36 mm, klikněte pro zvětšení

Menší test podvečerního focení. Citlivosti ISO 800 se určitě vyhněte. Jak vidíte na snímku, všude jsou nepochopitelné příliš světlé, nebo naopak příliš tmavé pixely. Barevný šum je viditelný na budovách, ale není až tak rušivý jako šum jasový.


expoziční čas 1/50 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 44 mm, klikněte pro zvětšení

Další snímek si hraje trochu se světlem a opět přichází ke slovu supermakro. U této fotografie měl fotoaparát trochu problém s ostřením. To se ale v daných světelných podmínkách dá pochopit.


expoziční čas 1/400 s, clona F7,3, citlivost ISO 64, ohnisko 64 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát zde odvedl poměrně dobrou práci. Sníh by mohl být trochu jasnější, bylo by dobré trochu přidat na expozici. Chromatické aberace jsou patrné ve slabší míře na stromech, ale není to až tak špatné. Tudíž vcelku spokojenost.


expoziční čas 1/50 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 180 mm, klikněte pro zvětšení

Zde mi mechanická stabilizace přichystala jedno velké překvapení. Skutečně stabilizuje! Já vím, to není žádný objev, ale opravdu můžete na své vlastní oči vidět, že to skutečně funguje. Při focení těchto snímků je nutno sledovat jedoucí auto, a to, co je nehybné, se tedy rozmaže. Nicméně se zapnutou stabilizací jsem i přes pohyb fotoaparátu měl ostré vše statické a jedoucí auto bylo mázlé, jako bych fotoaparátem vůbec nehýbal. Musel jsem tedy stabilizaci vypnout, abych mohl dosáhnout této fotografie.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 180 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku si opět můžete všimnou slabší ostrost tenčích větviček, které se slévají v jednobarevnou plochu.


expoziční čas 1/320 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 36 mm, klikněte pro zvětšení

Mohlo by tu být méně barevného šumu. Také automatika snímek podexponovala, nicméně to dělá u sněhu většina fotoaparátů. A Olympus FE-370 bohužel nemá scénický režim Sníh.
 

expoziční čas 1/80 s, clona F3,5, citlivost ISO 64, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení

A poslední snímek je opět díky sněhu poněkud podexponovaný. Větvičky stromů opět trochu aberují a méně šumu by rovněž neuškodilo.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.