Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus FE-370: stabilní zoom za hubičku

20.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Kompaktní fotoaparát Olympus FE-370 útočí nejen nízkou cenou, ale také solidním 5× optickým zoomem a ve své cenové kategorii překvapivě i mechanickou stabilizací obrazu. Přesvědčí i v praxi nebo zapadne do šedi nezajímavých kompaktů?
Olympus FE-370 je ve své třídě velmi zajímavý fotoaparát. Na jednu stranu je oholen téměř k dokonalosti a fotograf nemůže skoro nic ovlivnit, na druhou stranu za svou cenu 3.000 Kč s DPH nabídne mechanickou stabilizaci a 5× optický zoom. A jak to tedy vypadá celkově?

První pozitivum už jsem zmiňoval. Ve své cenové kategorii nabízí 5× optický zoom, což není příliš běžné. Tímto detailem si fotoaparát získá spoustu příznivců. Když se k tomu přidá i mechanická stabilizace CCD čipu, je to ještě lepší. Ergonomie tlačítek je na tak malý fotoaparát poměrně dobrá, LCD displej patří alespoň k průměru.

Radost mi udělalo supermakro, které umí ostřit již od 3 centimetrů, navíc s poměrně dlouhým ohniskem, a tedy i lepším přiblížením. Samotné ostření patří k těm rychlejším a práce s fotoaparátem byla i přes použití pomalé xD karty poměrně svižná (je to velmi markantní zejména ve srovnání se staršími lenivými fotoaparáty Olympus). Potěšila i rozumná kvalita fotografií při citlivosti ISO 200, bohužel s nižšími citlivostmi nebyly výsledky o mnoho lepší a s vyššími citlivostmi byly naopak výrazně horší. Vyvážení bílé neplechu také nedělalo.



Nicméně do dokonalosti ještě fotoaparátu mnoho chybí. Objektiv fotoaparátu by mohl začít na trochu širším úhlu, ale to nechme tak. Horší je to s jeho světelností, která je opravdu velmi špatná. Na širším ohnisku fotoaparát také dost aberuje i vinětuje. Určitě bych uvítal delší čas expozice než 1/4 sekundy i na jiné režimy než Noční scéna. Kvalitou nepřesvědčí ani videosekvence.

I přes kapánek větší čip, než je u 8MPx fotoaparátů zvykem, je kvalita fotografií na většinu citlivostí spíše podprůměrná, snad jen u ISO 200 se konkurenci vyrovnává. Od ISO 400 se silně projevuje redukce šumu a fotografie nejsou pěkné. Celkově se jedná o velmi jednoduchý fotoaparát, takže musíte počítat s tím, že jako fotograf nemůžete téměř nic nastavit a vaše možnosti jsou značně omezené.

Jaký je tedy konečný verdikt? Mohu říci, že i přes mnoho negativ poměrně pozitivní, zejména co se týče ovládání. Pokud chcete poměrně svižný malý rodinný fotoaparát a nesejde vám na nejkvalitnějších snímcích, pak je za cenu 3.000 Kč fotoaparát Olympus FE-370 docela příjemnou volbou.


5× optický zoom
Vlastnosti objektivu (světelnost, optické chyby)
Mechanická stabilizace
Nepřesvědčivá kvalita snímků
Solidní rychlost
Malý rozsah expozičních časů
Ostření již od 3 cm
Omezené možnosti
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 3 000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení fotoaparátu Olympus FE-370 děkujeme Olympusu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.