Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju 1050 SW: opravdu do něj neteče?

22.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Fotoaparáty řady mju SW (nově mju TOUGH) jsou známy svou odolnou konstrukcí, např. odolností proti vodě. Našim redakčním testem prošel model mju 1050 SW s 3× optickým zoomem, 10MPx snímačem a nově i podporou microSD paměťových karet.
Olympus mju 1050 SW je díky svému outdoorovému určení tak trochu kapitola sama pro sebe. Nicméně podívejme se na něj jako na téměř obyčejný kompakt. Co přináší dobrého?

Takže prvně je to již zmíněná robustnost, vodotěsnost, mrazuvzdornost a schopnost odolat pádům. Dále se mi líbila přisvětlovací dioda, se kterou jdou občas dělat zajímavé efekty. Potěší solidní LCD displej, který má dobrý obraz a pozorovací úhly. Vcelku rozumný je dodaný software Olympus Master. Hodně mě potěšila struktura jasového šumu, která je rovnoměrná a hezká i při vyšších citlivostech. Nicméně toho šumu jako takového by přeci jen mohlo být trochu méně. Bohužel, to je tak asi všechno kladné.



Záporů je mnoho. Předně je to objektiv. Má pouze 3× optický zoom, je příliš do daleka a ani jeho světelnost není žádná výhra. Konkrétně tedy na nejkratším ohnisku, protože na nejdelším patří spíše k těm lepším. Není vyvarován ani chromatické aberace a rohy jsou dosti neostré. Mohlo by být menší množství barevného šumu. Ostření je velmi pomalé a zdržuje. Chybí zde jakákoli forma hardwarové stabilizace, kvalita videosekvencí je silně podprůměrná. Výdrž baterie je spíše slabší a nabíjení dlouhé. Ovládání menu je pomalé, některé volby jsou špatně nebo úplně naopak přeloženy, někdy je nejasné, co vlastně dělají. Vyvážení bílé nepracuje vždy adekvátně, žárovka mu dělá často velké problémy.

Velmi špatná je rychlost fotoaparátu. Všechno mu strašně dlouho trvá, pořád jsou někde nějaké zbytečné prodlevy a podobně. Mju 1050 SW také nemá rádo protisvětlo, fotografie jsou plné světelného závoje a je nutné hodně hledat správnou pozici pro minimalizaci tohoto efektu. Bylo by fajn, kdyby i jiné režimy než Noční scéna umožňovaly delší expozice.

Co tedy říci závěrem? Pokud potřebujete odolný fotoaparát, mju 1050 SW by určitě neměl zůstat opomíjen. Chcete-li si však pořídit kompakt podobných specifikací a ceny a nezáleží vám na odolnosti, asi raději sáhněte jinam.


Odolná konstrukce
Pomalost (práce i ovládání)
Solidní LCD displej
Objektiv (rozsah ohnisek, optické chyby)
Příjemná struktura jasového šumu
Focení v protisvětle
Ikona Odkaz na databázi
Kvalita videosekvencí
Cena v době testování: 5 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Olympus mju 1050 SW děkujeme Olympusu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.