Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju-7010: stylovka v růžovém

14.9.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme zabrousili mezi malé kompakty s velkým rozsahem zoomu. Otestovali jsme nový Olympus mju-7010, který v tenkém těle přináší rovnou 7× optický zoom a 12MPx snímač včetně mechanické stabilizace. Podívejme se, jak si tento nový kompakt vede.

Měření rychlosti


Olympus mju-7010 je vybaven procesorem TruePic III. Ten se stará o zpracování obrazu. Rychlost fotoaparátu je poměrně slušná, ovládací prvky by ale mohly být trochu větší a některá nastavení jsou poněkud krkolomná. Již tradičně je to přecházení v nabídkách hlavního menu. Abyste z jedné mohli přejít do druhé, musíte nejprve z menu úplně vyskočit a znovu do něj najet. Podobně to funguje u magických filtrů, které nelze přenastavit jinak než zrušením filtru tlačítkem MENU a opětovným najetím do menu těchto filtrů. Proč to nejde hned zmáčknutím tlačítka pro vstup do menu filtrů? U sekvenčního snímání se nezapočítává snímek v čase 0,0 s. Pod pojmem SAT se myslí Shadow Adjustment Technology, Změna stínů.
  • První snímek - 2,3 až 2,4 sekundy (Přijatelný čas, fotoaparát nemá s nabíháním velký problém.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,4 až 0,6 sekundy (Vzhledem k tomu, že fotoaparát pořád ostří kontinuálním ostřením, při namáčknutí spouště rámeček ostření prakticky hned zezelená a vyfotí se snímek. Čas je tedy příjemný.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 1,0 až 1,2 sekundy (Ačkoli mju-7010 se tváří, že ostří a fotí takřka okamžitě po zmáčknutí spouště, je to spíše malý klam ze strany fotoaparátu. Samotný snímek se totiž vyfotí až po sekundě od namáčknutí spouště, což není příliš pohotové.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek microSD - 2,2 sekundy, pak 4 sekundy (Takhle se to pořád opakuje, dva snímky rozumně po sobě, pak delší prodleva a znovu. Čas patří určitě k těm slabším.)
  • Čas snímek-snímek xD - 2,4 až 3,0 sekundy, pak 5,0 až 5,8 sekundy (Při snímání na xD kartu je focení po sobě jdoucích snímků už opravdu dost pomalé.)
  • Čas snímek-snímek microSD SAT - 2,9 sekundy, pak 4,6 sekundy (Vyrovnání stínů si na každém snímku vezme kolem 0,6 až 0,7 sekundy navíc.)
  • Čas snímek-snímek xD SAT - 2,4 sekundy, pak 4,8 až 5,0 sekundy (Je paradoxní, že s xD kartou se snímání spíše zrychlí.)
  • Čas snímek-snímek microSD s bleskem - 2,8 až 3,2 sekundy, pak 4 sekundy (Dlouhou prodlevu blesk neovlivňuje, krátkou trochu ano. Snímání je tak opět spíše pomalejší.)
  • Čas snímek-snímek xD s bleskem - 2,4 sekundy, pak 5,0 sekundy (Opět je zajímavé, že blesk urychluje krátkou prodlevu, dokonce je rychlejší než microSD.)
  • Sekvenční snímání microSD i xD - 0,9 fps (Fotoaparát pořídí dva snímky za 1,1 sekundy.)
  • Sekvenční snímání s bleskem microSD i xD - 0,5 fps (Fotoaparát pořídí pouze dva snímky s bleskem za 2,1 sekundy, nezávisle na rychlosti karty.)
  • Sekvenční snímání Hi1 microSD - 8,2 fps (2,45 sekundy na 21 snímků, po 8,5 sekundy je možno opět fotit, snímky se ukládají do 21-23. sekundy. Rozlišení 3 MPx.)
  • Sekvenční snímání Hi1 xD - 8,9 fps (2,25 sekundy na 21 snímků, po 8,5 sekundy je opět možno fotit. Je vskutku velmi zajímavé, že na řádově pomalejší xD kartu se ukládá jen 17 sekund. Rozlišení 3 MPx.)
  • Sekvenční snímání Hi2 microSD - 11,1 fps (1,8 sekundy na 21 snímků, opět po 8,5 sekundy fotoaparát umožňuje další focení, ukládání trvá 23 sekund. Rozlišení 3 MPx a vskutku velmi vysoké ISO citlivosti, např. ISO 2000.)
  • Sekvenční snímání Hi2 xD - 10,5 fps (1,9 sekundy na 21 snímků, po 8,5 sekundy je umožněno další focení, ukládání 17 sekund, rozlišení 3 MPx.)

Uvedené časy nepatří k těm nejlepším. Nutno ale říci, že fotoaparát se tváří poměrně svižně a při širších ohniscích i skutečně svižný je. Pro běžné focení je fotoaparát rozumně rychlý. Čas mezi následujícími snímky by to určitě chtělo zlepšit, stejně jako sekvenční snímání v plném rozlišení. Režimy Hi1 a Hi2 jsou sice opravdu velmi rychlé, ale pouze v rozlišení 3 megapixely a citlivostech zpravidla ISO 1000 a výše, takže kvalita snímků je opravdu velmi špatná.


Optický a digitální zoom


Sedminásobný optický zoom zní velmi příjemně, zvláště uvážíme-li rozsah začínající již od 28 milimetrů. V tomto má mju-7010 velkou výhodu. Umožňuje skutečně velkou univerzálnost.


expoziční čas 1/500 s, clona F3, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Když si vzpomenu na kdysi testovaný model mju-9000, byl jsem velmi mile překvapen, jaký pokrok Olympus za posledního půl roku udělal. Ve stínech je sice stále velké množství barevného šumu, ale ostrost je docela dobrá. V rozích je sice trochu slabší (zejména vlevo nahoře), ale nenajdete zde už patlání snímku a překvapivě ani chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 196 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek je opět sám o sobě dostatečně ostrý, a to i v rozích, nicméně ve stínech se opět objevuje barevný šum. Fotografie působí na některých místech trochu zrnitě, ale úroveň detailů je na svou třídu dobrá.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 196 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Použití digitálního zoomu je akceptovatelné, pokud plánujete snímky využít v opravdu malých rozlišeních. Jinak je degradace kvality snímku opravdu velmi vysoká.


expoziční čas 1/100 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Tady už se to fotoaparátu tak moc nepovedlo. Spodní část fotografie je poněkud neostrá, jemný barevný šum poněkud narušuje detaily. S ohledem na třídu ale stále akceptovatelný výsledek.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 196 mm, klikněte pro zvětšení

Fotografie má poměrně příjemné zrno, šum jako takový fotografii ale příliš netrápí (trochu stromy, které nejsou příliš detailní). Na fotografii prakticky nenajdete chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,9, citlivost ISO 64, ohnisko 196 mm, klikněte pro zvětšení

Při maximálním digitálním zoomu je kvalita snímku špatná. Působí pochopitelně poněkud neostře. Využití tedy najde skutečně jen tehdy, budete-li používat fotografie ve velmi malém rozlišení.


Protisvětlo


Dále jsem otestoval Olympus mju-7010 ve velmi těžké disciplíně focení v protisvětle. Zde má spousta kompaktů velké problémy.


expoziční čas 1/200 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 28mm, klikněte pro zvětšení

Mju-7010 mělo mírný problém s ostřením, několik fotografií v protisvětle je poněkud rozmazaných. Zde fotoaparát zaostřil na vrchní listy, dynamický rozsah mezi krajinou a nebem je docela dobrý, slunce ale vytváří tradičně velký přepal. Na odlesky objektiv trpí jen občas, dají se pořídit snímky bez nich i s nimi.


expoziční čas 1/200 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Obrazový výkon fotoaparátu je občas bohužel poněkud proměnlivý, tento snímek je spíše neostrý a docela zazrněný. Nicméně tentokrát jde o demonstraci funkce vyrovnání stínů SAT - Shadow Adjustment Technology. Výše zmíněný snímek ji nemá.


expoziční čas 1/250 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Pokud zapnete vyrovnávání stínů, fotoaparát někdy i upraví expozici. Zde zkrátil čas, čímž dodal více kresby obloze, naopak stinné partie výrazně prosvětlil. Snímky tak vypadají, že mají opravdu velký dynamický rozsah a tato funkce opravdu často pracuje výborně. Bohužel je nutno počítat za prvé s poněkud klamným obrazem v LCD displeji (tváří se přepáleně před vyfocením snímku) a za druhé s podprůměrnou kresbou v prosvětlených místech. Ideální by bylo, kdyby šla síla této technologie upravit, někdy je až příliš agresivní. Tento snímek je ukázkou právě takové situace, většinou je to poněkud lepší. Nakonec se ještě podíváme na chromatickou aberaci.


ohnisko 28 mm


ohnisko 73 mm


ohnisko 196 mm

Objektiv potěší, že chromatickou aberací v podstatě netrpí, ta se ve slabší míře ukazuje až na nejdelším ohnisku. Vypadá to také, že mju-7010 se snaží o softwarové odstranění této optické chyby. Vskutku dobrá práce.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.