Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju-7010: stylovka v růžovém

14.9.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme zabrousili mezi malé kompakty s velkým rozsahem zoomu. Otestovali jsme nový Olympus mju-7010, který v tenkém těle přináší rovnou 7× optický zoom a 12MPx snímač včetně mechanické stabilizace. Podívejme se, jak si tento nový kompakt vede.

Noční scéna


Focení v noci již tradičně není nejsilnější stránkou fotoaparátů Olympus. V klasickém režimu jste omezeni časem 1/4 sekundy, což znamená většinou využití citlivostí ISO 800 nebo ISO 1600. Pouze v nočním scénickém režimu jsou k dispozici až 4 sekundy, citlivost si řídí fotoaparát sám, maximem je ISO 250.


expoziční čas 4 s, clona F3,8, citlivost ISO 200, ohnisko 59 mm, klikněte pro zvětšení

Je zde pro mju-7010 typické zrno, při citlivosti ISO 200 ale poněkud silnější, občas se objevují výrazné barevné fleky. Celkově si ale fotoaparát snaží držet rozumnou ostrost, nedochází ani ke zbytečnému patlání. Snímek kazí jen mírná zastřenost jasovým šumem (ale s docela příjemnou pravidelnou charakteristikou) a značně nepravidelný barevný šum.


expoziční čas 1/4 sekundy, clona F4,4, citlivost ISO 400, ohnisko 108 mm, klikněte pro zvětšení

Protože při manuálním nastavení ISO citlivosti je maximální čas pouze 1/4 sekundy, nemá smysl sem dávat výrazně podexponované snímky s nižšími citlivostmi, na kterých stejně není nic vidět. Začínám tedy až citlivostí ISO 400. I ta je však výrazně podexponovaná, maximální čas je prostě nedostatečný. Je zde patrný jasový šum, ostrost snímku v osvětlených částech je však dobrá. Na hůře osvětlených částech je to ale horší.


expoziční čas 1/4 s, clona F4,4, citlivost ISO 800, ohnisko 108 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 800 dochází k výraznému odšumování a doostřování, což vede ke vzniku jasově ustřelených pixelů. Fotografie tak působí rozpitě, i když hrany jsou silně doostřovány.


expoziční čas 1/4 s, clona F4,4, citlivost ISO 1600, ohnisko 108 mm, klikněte pro zvětšení

ISO 1600 trpí na barevný šum, celý snímek má modré podbarvení. Tato citlivost už nemá využití.


Standardní scéna


Nyní se podívejme na dvě standardní scény, které doprovází každou recenzi.


expoziční čas 1/80 s, clona F11,3, citlivost ISO 80, ohnisko 73 mm, klikněte pro zvětšení

Odšumování je sice zvládnuto poměrně dobře, snímek má ale trochu slabší kresbu, obloha je bohužel úplně přepálená.


expoziční čas 1/80 s, clona F9,6, citlivost ISO 64, ohnisko 44 mm, klikněte pro zvětšení

Stinné partie jsou bohužel více posety barevným i jasovým šumem, kresba je opět poněkud slabší. Jakoby snímek nebyl úplně správně zaostřen, k rozmývání ale nedochází.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.