Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju-7010: stylovka v růžovém

14.9.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme zabrousili mezi malé kompakty s velkým rozsahem zoomu. Otestovali jsme nový Olympus mju-7010, který v tenkém těle přináší rovnou 7× optický zoom a 12MPx snímač včetně mechanické stabilizace. Podívejme se, jak si tento nový kompakt vede.
V této kapitole uvidíte osm fotografií, které lépe dokládají praktické výsledky fotografování s přístrojem Olympus mju-7010.


expoziční čas 1/200 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Některé snímky se tváří poněkud méně ostře a toto je jeden z nich. Kresba je poměrně slabá, nicméně není zde patlání jak u prvních 12MPx přístrojů.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,9, citlivost ISO 64, ohnisko 196 mm, klikněte pro zvětšení

I s tímto fotoaparátem se dá dosáhnout rozmazaného pozadí, ostřící vzdálenosti jsou totiž poměrně krátké i při delších ohniscích. Trochu to jen kazí horší světelnost. Ostrost je dobrá, je vidět, jak fotoaparát odstraňuje chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/13 s, clona F5,9, citlivost ISO 400, ohnisko 196 mm, klikněte pro zvětšení

Díky silnějšímu odšumování je zde velmi jemný jasový šum, který příliš nevadí. Najdete zde pár barevných flíčků, ty ale také nejsou příliš výrazné. Stinnou stránkou odšumování jsou však podstatně slabší detaily a nižší ostrost, mechanická stabilizace pracovala dobře.


expoziční čas 1/250 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Supermakro ostří od dvou centimetrů, což je příjemné. Jen je k dispozici pouze na nejširším ohnisku. Pokud zapnete vyrovnávání stínů, fotoaparát stinné partie opravdu velmi dobře prosvětlí, ale na druhou stranu se ztrácí barevnost, což jste si již na mnoha snímcích jistě všimli. Na některých okvětních lístcích jde vidět chromatická aberace.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,0, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Další ukázka supermakra, tentokrát při vyšší citlivosti ISO 200. Je vidět, že snímek si ještě docela dobře zachovává ostrost, šum má spíše příjemný pravidelný charakter, primárně je zde barevný. Na některých místech jsou ale nepříjemné barevné shluky.


expoziční čas 1/50 s, clona F5,7, citlivost ISO 400, ohnisko 180 mm, klikněte pro zvětšení

Dynamický rozsah čipu je značně omezený, v této expozičně velmi těžké scéně to bohužel vůbec nezvládl. Vlasy jsou naprosto přepálené. Vysoká citlivost ISO 400 přináší výraznější jasový šum, leč stále poněkud pravidelný s rozumnou strukturou, výrazně slabší jsou však detaily a ostrost. Ta je nedostatečná.
 

expoziční čas 1/320 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko28 mm, klikněte pro zvětšení

Na posledních dvou snímcích se podíváme ještě na vliv vyrovnávání stínů SAT. Na tomto snímku nenaleznete ani přepaly ani podpaly, nicméně prosvětlené stromy jsou očividně docela bezbarvé a bez výraznějších detailů.


expoziční čas 1/320 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek je pořízen bez vyrovnání stínů. Je o poznání tmavší a stromy se utápí ve tmě, na druhou stranu mají mnohem lepší kresbu a barvy jsou trochu více živé. Někdy se SAT hodí, někdy ne.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.