Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju 9000: 10× ultrazoom v kompaktním balení

18.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Tentokrát našim testem prošel malý ultrazoom Olympus mju 9000. Nabízí 10× optický zoom, který začíná na širokoúhlých 28 mm. Nechybí mechanická stabilizace a dnes běžné rozlišení 12 MPx. Když se k tomu přidá stylový design, může jít o velké lákadlo na trhu.

Měření rychlosti


Nový model mju 9000 používá procesor TruePic III, díky němuž je svižnější než starší fotoaparáty této značky. Zejména tedy ostření za slušných světelných podmínek je na tom dobře (při nedostatku světla přesně naopak), dokonce i prolézání menu už je pohotové a netrvá celou věčnost.

Jediné, co mi vadilo, byla poněkud delší prodleva mezi pořízením snímku a možností si snímek prohlédnout ve zvětšeném náhledu. Po pořízení snímku sice můžete ihned fotit dál, ale pokud se chcete podívat na vyfocený snímek, je nutno vyčkat, než vyfocená fotografie zmizí displeje (toto lze urychlit namáčknutím spouště). Až pak totiž bude stisk tlačítka pro vstup do režimu prohlížení zaznamenán. Zde to opět trvá nějakou dobu, než můžete používat posuvník zoomu pro zvětšení fotografie, nicméně jak už projde daná časová prodleva, posunování a zvětšování fotografie je rychlé.
  • První snímek - 2,55 sekundy (Poměrně přijatelný čas.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,4 sekundy (Velmi dobrý čas, ostření na širokém ohnisku je opravdu velmi dobré.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,6 sekundy (Opět velmi dobrý čas, platí ale jen pro velmi dobré osvětlení. Se zhoršujícími se světelnými podmínkami čas ostření rychle roste.)
  • Snímek s namáčknutí - takřka bez prodlevy
  • Čas snímek-snímek - 2,4 sekundy (Prodleva mezi snímky by mohla být kapánek kratší, ale stále jde o dobrý čas.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 4,1 sekundy (Při polovičně nabité baterii nabití blesku zabere nějakou dobu, a tak je možné fotit zhruba každé 4 sekundy, což je průměrný čas.)
  • Přezoomování - 1,65 sekundy (Rozumný čas, zoom má 13 kroků)
  • Sekvenční snímání - 0,75 fps (17 snímků za 21 sekund. Velmi pomalé sekvenční snímání.)
  • Rychlé sekvenční snímání - 4,8 fps (13 snímků za 2,5 sekundy. Rychlé sekvenční snímání má solidní výkon, ale rozlišení pouze do 3 megapixelů.)

Z uvedených časů lze vidět, že ostření fotoaparátu je velmi rychlé, výkon je limitován spíše slabším výkonem xD karty. Lepší výkony lze očekávat s microSD kartami, ale redukci MASD-1 jsem neměl k dispozici, takže nemohu říci výsledky.


Optický a digitální zoom


Objektiv fotoaparátu určitě potěší ohniskovým rozsahem, který začíná na širokoúhlých 28 milimetrech a díky 10× optickému zoomu končí na solidních 280 mm.


expoziční čas 1/60 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Záběr je tedy rozumně širokoúhlý. Ostrost v rozích je ještě v normě, ale celkově je poznat, že vyšší rozlišení nedokáže hezky vykreslit ani objektiv ani snímací čip. Chromatická aberace je patrná zejména na rozích obrazu, čemuž rovněž nepomáhá silné světlo. Šum je vzhledem k nízké citlivosti ISO 100 výraznější, zejména ve stínech.


expoziční čas 1/160 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 280 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejdelší ohnisko dostanete slušné přiblížení. Chromatická aberace je i v rozích mírná. Kvůli špatné světelnosti objektivu musel fotoaparát v rámci zachování rozumného expozičního času zvolit citlivost ISO 200 a je vidět, že to snímku nijak neprospívá. Barevný šum znehodnocuje snímek dost výrazně, detaily nejsou příliš znatelné a celá fotografie je poněkud rozmazaná.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 280 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Používat digitální zoom rozhodně není dobrý nápad. Ačkoli se fotoaparát poměrně úspěšně snaží zachovat slabší detaily z původního obrazu, úspěchy mu výrazně kazí barevný šum, který je zvětšením výřezu o to více patrnější. Nelze si jej nevšimnout i na tomto zmenšeném snímku.


Protisvětlo


Vzhledem k velmi vysoké hustotě pixelů se nedají očekávat příliš dobré výsledky v protisvětle. Olympus pro řešení tohoto problému přináší technologii prosvětlení stínů, kterou ve fotoaparátu najdete pod dosti divným názvem "Zména stín". Že by fotoaparát nepodporoval "e s háčkem"? Anglicky je tato technologie známa jako Shadow Adjustment a co je mi známo, pracuje se na opravě překladu.


expoziční čas 1/200 s, clona F8, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, dynamický rozsah je průměrný. Pokud je slunce schováno za větvemi stromů, vytváří silné červené odlesky. Na čisté obloze se jich nedočkáte. Směrem doleva dolů si lze všimnout slabší odlesk. Na některých fotografiích odlesky jsou, ale není to pravidlem.


expoziční čas 1/160 s, clona F8, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, funkce Shadow Adjustment, klikněte pro zvětšení

Při zapnutí funkce Shadow Adjustment fotoaparát zpravidla volí inteligentnější expozici a skutečně prosvětluje stíny. Nicméně o to více jsou zvýrazněny odlesky ve stínech a také si nelze nevšimnout velmi silný barevný šum (na stromech v pozadí). Vzhledem k citlivosti ISO 64 je to opravdu moc.


28mm ohnisko F8


280mm ohnisko F5,9


280mm ohnisko F14

Chromatická aberace na krátkém ohnisku je patrně viditelná i při maximální cloně. Na delších ohniscích je tato chyba méně citelná. Celkově lze říci, že Olympus mju 9000 patří při focení v protisvětle k průměrným kompaktům. Nepředvádí žádné dobré výsledky, ale byly tu i horší.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.