Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju 9000: 10× ultrazoom v kompaktním balení

18.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Tentokrát našim testem prošel malý ultrazoom Olympus mju 9000. Nabízí 10× optický zoom, který začíná na širokoúhlých 28 mm. Nechybí mechanická stabilizace a dnes běžné rozlišení 12 MPx. Když se k tomu přidá stylový design, může jít o velké lákadlo na trhu.

Noční scéna


Jako většina fotoaparátů Olympus, i tomuto chybí manuální nastavení expozice a možnosti nočního focení jsou silně omezeny mizernými časy závěrky v automatických režimech, rovněž nedostatečnými časy ve speciálním nočním režimu a podprůměrnou světelností objektivu. Jednoduše noční fotografie pro tento fotoaparát nejsou.


expoziční čas 4 s, clona F4,2, citlivost ISO 250, ohnisko 48 mm, klikněte pro zvětšení

V nočním režimu jsou nabídnuty maximálně 4 sekundy, a to je často málo. Ve spolupráci s podprůměrnou světelností objektivu s nepříznivým průběhem potřebuje vyšší citlivosti k dostatečné expozici. V tomto případě je to ISO 250. Výsledek je nasnadě, všude naleznete spoustu barevného šumu, zejména ve stínech.


expoziční čas 1/2 s, clona F4,9, citlivost ISO 200, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení

Zatímco v automatických režimech je maximální čas 1/4 sekundy, při manuálním nastavení ISO citlivosti je k dispozici polovina sekundy. Sami vidíte, že je to hrubě nedostatečné. ISO 64 a ISO 100 jsem rovnou vynechal, protože na fotografiích nebylo vidět vůbec nic, a očividně ani ISO 200 na tom není kdovíjak dobře. I zde si lze všimnout poměrně málo jasového šumu, ale naopak velké množství barevného.


expoziční čas 1/2 s, clona F4,9, citlivost ISO 400, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení

O své slovo se začíná hlásit jasový šum, velkou degradaci obrazu má však stále na starosti barevný šum. Fotoaparát v noci pomaleji ostří, a přestože často zahlásí správné zaostření, ve skutečnosti je poněkud vedle. Viz tento snímek, který bohužel není ostrý.


expoziční čas 1/2 s, clona F4,9, citlivost ISO 800, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení

ISO 800 přineslo tolik jasového šumu, že se detaily úplně ztratily a na snímku lze rozpoznat leda Fabii Combi zhruba uprostřed. Jinak je všude jen zrno. Je to první fotografie s rozumnou expozicí.


expoziční čas 1/2 s, clona F4,9, citlivost ISO 1600, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení

Nejvyšší citlivost ISO 1600 je už opravdu zbytečná. Stačí možná na zmenšeniny zhruba do 400px šířky, ale jinak to opravdu nemá smysl. Šumu je tolik, že tvoří podstatnou část obrazové informace.


Standardní scéna


Na této scéně při dobrém osvětlení lze nádherně vidět, že zastíněné plochy jsou po fotoaparát docela problém, šumu je zde opravdu moc. Tráva v pozadí není vůbec prokreslená a barevný šum je i při citlivosti ISO 64 doslova všude. Ten je znatelnější také proto, že byl použit scénický režim Krajina (navolený inteligentní automatikou), který navyšuje kontrast a s tím i šum.


expoziční čas 1/80 s, clona F9, citlivost ISO 64, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení

V podstatě totéž co předchozí případ. Vzhledem k tomu, jak vysoké rozlišení fotoaparát má, je fotografie zhruba tak detailní, jako kdyby byla focena 8MPx fotoaparátem.


expoziční čas 1/160 s, clona F5,3, citlivost ISO 64, ohnisko 100 mm, klikněte pro zvětšení 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.