Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju 9000: 10× ultrazoom v kompaktním balení

18.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Tentokrát našim testem prošel malý ultrazoom Olympus mju 9000. Nabízí 10× optický zoom, který začíná na širokoúhlých 28 mm. Nechybí mechanická stabilizace a dnes běžné rozlišení 12 MPx. Když se k tomu přidá stylový design, může jít o velké lákadlo na trhu.
Po všech testech tedy konečně můžeme zhodnotit nový ultrazoom Olympus mju 9000 a zjistit, zda stojí za koupi nebo nikoli.

Velkou předností je již tradičně stylový design. Fotoaparát vypadá opravdu hezky a není se čemu divit, proč jsou fotoaparáty Olympus zejména u ženské populace tak oblíbené. Zejména modrofialová barva fotoaparátu opravdu sekne. Potěší i rozměry, které jsou vzhledem k 10× optickému zoomu opravdu malé. Fotoaparát není o nic větší než standardní kompakty. Druhou hlavní výhodou je již zmíněný 10× optický zoom s výborným rozsahem od širokoúhlých 28 milimetrů. Poté, co až na ultrazoomové výjimky a jeden odolný model mju měly všechny fotoaparáty Olympus minimálně 35mm ohnisko, je zavedení širokoúhlých modelů do nabídky příjemným zpestřením. Objektiv vykazuje pouze slabé sférické zkreslení.

LCD displej patří ke zdařilým. Nevyniká sice v žádném ohledu, ale rovněž nezaostává a je příjemným společníkem. Potěší ostření, ale to pouze při dostatku světla. Tehdy je velmi rychlé i na nejdelším ohnisku a je mu téměř jedno, na co ostříte. Bohužel už při mírném šeru jde výkon rychle dolů, stejně tak i úspěšnost. Radost udělá supermakro, které je opravdu velmi dobré, ostří i od méně než centimetru, zde ale dost záleží na podmínkách.

Nadchnul mě režim fotografování panoramat, který je opravdu výborně propracovaný a automatizovaný, přičemž i jeho výsledky jsou velmi dobré. Docela uspokojující je i dodávaný software, rozhodně patří k tomu lepšímu, co dodávají výrobci fotoaparátů ke svým přístrojům. Co se týče svižnosti fotoaparátu, konečně se jedná o docela rychlý Olympus, za což může zejména rychlé ostření ve dne. Prodlevy zde sice pořád jsou, ale už je to dobře použitelný fotoaparát. Dobrou funkcí je i Shadow Adjustment, která vyjasňuje stíny a celkově s ní fotoaparát volí poněkud inteligentnější expoziční nastavení.



Pokračujme však negativními stránkami. asi největší nevýhodu vidím paradoxně ve zvýšeném rozlišení 12 megapixelů. Jak již prokázaly jiné modely této značky, u 12MPx přístrojů používá Olympus poněkud zvláštní zpracování obrazu, které silněji odšumuje a snímky působí rozpatlaně. Kdyby bylo ponecháno rozlišení 10 megapixelů a klasické zpracování obrazu z dnešních 10MPx přístrojů, byly by výsledky mnohem lepší.

Problém s vysokým rozlišením se ale netýká jen Olympusu, ale všech značek, které podlehly této módě navyšování megapixelů. Vysoká hustota pixelů přináší výraznější šum a Olympus s barevným šumem zpravidla příliš vítězně nebojuje. Ten je tedy často dost znát i na nejnižší citlivosti, nicméně barevný šum se velmi snadno odstraňuje v odšumováním softwaru a jasový šum byl překvapivě na nízké úrovni. Fotografie jsou kvůli velmi vysoké hustotě pixelů často barevně zašuměné už na nejnižší ISO 64, kresba je měkká prakticky ve všech případech, protože ani čip, ani optika na takové rozlišení nestačí.

Druhým výraznějším negativem tohoto fotoaparátu je světelnost objektivu. F3,2 - F5,9 jsou hodnoty typické pro horší kompakty, ktegorie ultrazoomů však mívá zpravidla lepší světelnost, a proto tyto hodnoty nepotěší. Bohužel je v praxi průběh světelnosti navíc nepříznivý se značným nárůstem hned na začátku a clona kolem F5,0 a výše se vlastně táhne po třech čtvrtinách rozsahu ohnisek. Budete si tedy muset zvyknout na to, že oproti jiným přístrojům bude mju 9000 volit při stejné citlivosti i dvakrát delší časy, než je v dané třídě obvyklé. Stabilizace sice je k dispozici, ale její účinek je jen průměrný.

Se světelností souvisí i poněkud zvláštní automatika expozice. Kvůli nedostatku světla proudícího přes objektiv fotoaparát prakticky i za dne na delších ohniscích zvyšuje citlivost a především spouští blesk. Pokud necháte automatický blesk, bude i přes den odpálen minimálně na polovině snímků. U ovládání mám výtku pouze ke čtyřsměrnému ovladači, který zaznamenává šikmé stisky, a to ještě v takových polohách, které bych osobně vyhodnotil jako stisk vlevo/vpravo, přičemž fotoaparátem jsou vyhodnoceny jako nahoru/dolů. Zamrzí i absence 2sekundové samospouště.

Ostření ve zhoršených světelných podmínkách je pravým opakem ostření při dobrém světle. Je tedy pomalejší a málo úspěšné. Chybí přisvětlovací dioda. Nevyhovující je kvalita videosekvencí. Kdyby tu nebyly, nic se nestane. Blesk je spíše slabší, navíc je umístěn tam, kde máte zpravidla prsty při držení fotoaparátu. Vzhledem k velmi omezeným časům a vyššímu šumu raději zapomeňte na noční fotografie. Buď budou silně zašuměné nebo kvůli krátkým časům podexponované.

Olympus mju 9000 je zajímavý fotoaparát ve velmi líbivém kabátě. Je určen pro nenáročné fotografy, kteří nevyžadují od kompaktu nadprůměrné obrazové výsledky, ale především styl a velký rozsah zoomu. Zklamáním je trochu cena, neboť přímí konkurenti stojí zhruba o dva tisíce méně. Pokud Olympus trochu srovná ceny s konkurencí, mju 9000 si své místo na trhu jistě najde.


Výborný rozsah ohnisek
12 megapixelů (vysoký šum, slabší detaily)
Stylový tenký design
Podprůměrná světelnost objektivu
Výborné ostření (při dostatku světla)
Poněkud zvláštní automatika
Dobrý LCD displej
Ergonomie čtyřsměrného ovladače
Supermakro
Nekvalitní videosekvence
Režim Panorama
Vysoká cena
Cena v době testování: 9 000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení fotoaparátu Olympus mju 9000 děkujeme Olympusu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.