Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm 1:3,5-5,6 II R

10.1.2012, Milan Šurkala, recenze
CSC fotoaparáty Olympus PEN nově využívají již třetí základní setový objektiv. Nejnovější varianta podporuje vysokorychlostní ostření a stejně jako u předchůdců má skládací koncepci. Díky tomu je ve složeném stavu docela kompaktním společníkem.

Protisvětlo


Podíváme se také na úroveň kvality focení v protisvětle.




expoziční čas 1/160 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 14 (28) mm, klikněte pro zvětšení



Počasí tentokrát moc nepřálo, a tak mám fotografií v protisvětle skutečně jen velmi málo. Jak vidíte, občas se mohou vyskytovat odlesky objektivu. Ve větvích si můžete všimnout i chromatické aberace. K dispozici dávám i RAW ke stažení.


Optický zoom


Nyní se budeme věnovat optickému zoomu objektivu.




expoziční čas 1/125 s, clona F5, citlivost ISO 200, ohnisko 14 (28) mm, klikněte pro zvětšení



Šířka úhlu záběru je typická pro svou třídu. Objektiv vykazuje stejnou míru ostrosti od středu až do rohů, nicméně představoval bych si i trochu detailnější obraz. Chromatická aberace je nepatrná. Můžete si stáhnout RAW snímek.




expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení



I zde objektiv předvádí vyrovnanou ostrost po celé ploše, snahu mu trochu hatí silnější odšumování. Optické vady se objektivu víceméně vyhýbají.




expoziční čas 1/320 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 14 (42) mm, klikněte pro zvětšení



I zde má objektivu díky 28mm ohnisku příjemně široký úhel záběru. Redukce šumu mi i přes nastavení na nízkou sílu přijde v některých místech docela agresivní (tráva, stromy), i doostřování by nemuselo být tak silné.




expoziční čas 1/200 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení



3× optický zoom není mnoho, takže nějaké dramatické přibližování od základního "seťáku" rozhodně nečekejte. Znovu bych uvítal slabší odšumování, nicméně objektiv je po optické stránce opravdu slušný. Ostrost je slušná až do rohů, chromatická aberace v podstatě neexistuje.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.