Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 17mm F2,8 Pancake

27.6.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze bude věnovaná objektivu M.Zuiko Digital 17mm F2,8 Pancake. Tento malý a tenký objektiv si můžete koupit k Micro Four Thirds fotoaparátům Olympus. My se nyní podíváme, jak moc dobře fotí.

Autofokus, ostření


Testovaný pancake podporuje autofokus i manuální ostření (přepíná se ve fotoaparátu). Autofokus je jen průměrně rychlý, určitě je znatelně pomalejší než u 14-150mm objektivu, nicméně o nějakém zdržování také nemůže být řeč. Většinou ostří během 0,65 sekundy. Ostření je středně hlučné. Manuální ostření má elektronickou vazbu, nicméně je dostatečně rychlé a přesné. Objektiv ostří od 11 centimetrů (měřeno od přední čočky), podle měření mi vyšlo 0,29× přepočtené zvětšení, takže na makro raději zapomeňte.


Makro režim


Na tomto snímku sami vidíte, že makro opravdu není kdovíjak dobré. Zvětšení je malé, potěšila mě úroveň bokehu, příjemný tvar rozmazaného pozadí. Horší je to s výraznou vinětací.



expoziční čas 1/320 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 17 (34) mm, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Objektiv má světelnost F2,8, což je průměrná hodnota. Většina pancake objektivů v této třídě má světelnost o něco lepší, takže zde moc nenadchne. Maximální hodnota pětilamelové clony je F22.


Bokeh


Tato část se bude věnovat bokehu, tedy kvalitě rozmazaného pozadí.



expoziční čas 1/6 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 17 (34) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Objektiv potěší velmi dobrou ostrostí při plně otevřené cloně. Pozadí je příjemně rozmazáno, odlesky mají plný kulatý tvar.



expoziční čas 1/2 s, clona F5, citlivost ISO 200, ohnisko 17 (34) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



I s přicloněním je bokeh příjemný, vůbec v něm není poznat, že by měl fotoaparát pětilamelovou clonu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.