Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 17mm F2,8 Pancake

27.6.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze bude věnovaná objektivu M.Zuiko Digital 17mm F2,8 Pancake. Tento malý a tenký objektiv si můžete koupit k Micro Four Thirds fotoaparátům Olympus. My se nyní podíváme, jak moc dobře fotí.
Pancake pro fotoaparáty Olympus jsme dnes otestovali a můžeme vynést finální verdikt. Je zajímavým doplňkem k PENům, kdy vytvoří velmi kompaktní kombinaci s příjemným přepočteným 34mm ohniskem. Trochu horší je to se světelností. I když se jedná o nejsvětelnější objektiv od Olympusu pro tento systém, konkurence má i světelnější pancaky.

Ostření je průměrně rychlé a trochu hlučnější, na makro se objektiv skutečně nehodí. Zkreslení je na PENech mírné, trochu horší je to s výraznější vinětací na nižších clonách a na pevný objektiv je docela nepříjemným překvapením chromatická aberace (většinou ale plošně malá). Rohová ostrost je po jemném přiclonění většinou dobrá, na nižších clonách jsou rohy jen občas neostré.





Celková kresba je přiměřená, nicméně od pevného ohniska bych čekal přeci jen trochu brilantnější obraz s méně optickými vadami. Volbou tohoto objektivu tedy sice nešlápnete vedle, ale určitě bych pouvažoval i o jiných pancake objektivech, které se pro PENy nabízí.


Malé rozměry
Hlučnější a pomalejší ostření
Příjemný bokeh (byť hůře dosažitelný)
Vinětace a chromatická aberace
Příjemné 34mm přepočtené ohnisko
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 7 500 Kč s DPH


Za zapůjčení objektivu Olympus M.Zuiko Digital 17mm F2,8 Pancake děkujeme Olympusu.

Objektiv Olympus M.Zuiko Digital 17mm F2,8 Pancake a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.