Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 40-150 mm F4-5,6 + nová R verze

23.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Micro Four Thirds fotoaparáty společnosti Olympus mají už docela širokou nabídku objektivů. V dnešním testu se podíváme na zoubek telezoomu M.Zuiko Digital 40-150 mm. Aktualizováno o test rychlosti ostření R verze na fotoaparátu PEN E-P3.

Autofokus, ostření


Testovaný objektiv se může pochlubit rychlým ostřením, a to v celém rozsahu ohnisek (na fotoaparátu Olympus E-PL2). Na širokém ohnisku ostří za 0,45 sekundy, tele ohnisko pak znamená 0,5 sekundy, což jsou dobré časy. Nová R varianta objektivu slibuje na nových PENech výrazně rychlejší ostření, které potvrdila i naše měření. Na to, že jde o telezoom, je ostření skutečně velmi rychlé, a to i na delších ohniscích. Zaostření je v podstatě okamžité a při testu jsem naměřil celkovou prodlevu jen 0,25 sekundy. To platí nejen pro široká, ale i pro nejdelší ohniska, což je skutečně výborný výsledek.





Na nejširším ohnisku je možno ostřit od půl metru, s delšími ohnisky minimální vzdálenosti rostou až na 70 centimetrů. Přepočtené zvětšení roste postupně od 0,15× maximální cca 0,36× zvětšení. Na makro to tedy není ideální.





Na snímku vidíte, že zvětšení není zas až tak velké. Kleště zabírají na fotografii nepříliš velkou plochu. Rozmazání pozadí je malé.



expoziční čas 1/125 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 150 (300) mm, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Objektiv má velmi dobrý pozvolný průběh světelnosti. Ta je F4,0 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku, tedy klasické hodnoty. Ve srovnání s objektivem 14-150mm má v rozsahu 40 až 150 milimetrů znatelně lepší světelnost, a to od 1 EV (na 40mm ohnisku) po nulový rozdíl na maximálním ohnisku. Clona je 7lamelová.





Bokeh


Podíváme se, jak je na tom objektiv ve kvalitě bokehu, rozmazání pozadí.



expoziční čas 1/3 s, clona F4,4, citlivost ISO 200, ohnisko 58 (116) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Bokeh je poměrně kvalitní a jemný. Na plně otevřené cloně tedy není problém.



expoziční čas 1/1,3 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 58 (116) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Ani po přiclonění nejsou žádné problémy, bokeh je rovnoměrný a příjemný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.