Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 40-150 mm F4-5,6 + nová R verze

23.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Micro Four Thirds fotoaparáty společnosti Olympus mají už docela širokou nabídku objektivů. V dnešním testu se podíváme na zoubek telezoomu M.Zuiko Digital 40-150 mm. Aktualizováno o test rychlosti ostření R verze na fotoaparátu PEN E-P3.
Objektiv M-Zuiko Digital ED 40-150mm 1:4,0-5,6 jsme tedy otestovali a ve zkratce si shrňme, jaký je. Na první pohled bohužel nepůsobí dvakrát vábně, je totiž celý z plastu a vypadá křehce. Připomíná spíše hračku než objektiv. Naštěstí je na tom v ostatních ohledech mnohem lépe. Ostření je tiché a dostatečně svižné. U nové R verze počítejte dokonce s bleskurychlým ostřením, kterému jsme naměřili jen 0,25 sekundy, a to v celém ohniskovém rozsahu! S příliš dobrým makrem raději nepočítejte, je však možno použít makropředsádky, a to se dostanete do úplně jiných sfér.

Objektiv má příjemný bokeh, nicméně kvůli průměrné světelnosti si jej zas tolik neužijete. Zkreslení je minimální, objektiv bohužel při ostření na kratší vzdálenosti trpí na vinětaci (sice v celém průběhu ohnisek, ale jen na nejnižších clonách) i na neostrost v rozích. Při běžném focení s ostřením na několik metrů je ale obraz slušný po celé ploše, tedy i v rozích a zejména ohniska kolem 50 až 100 milimetrů jsou opravdu pěkná.





Nevyhýbá se mu chromatická aberace, ale to platí jen o silně kontrastních hranách na nejkratším ohnisku. Na dalších ohniscích je aberace spíše slabší a méně častá, občas se vyskytuje při nižších clonách. Nejlepších výsledků objektiv obecně dosahuje kolem F5,6 až F8. Je dobré tedy lehce přiclonit a nefotit na "plnou díru", ale také to nepřehánět. Už na F11 klesá ostrost díky lehké difrakci a vyšší clony bych už nedoporučoval vůbec, pokud to není nutné. Při focení v noci objektiv netvoří hvězdičky kolem světel, spíše jen lehce paprskovitý světelný závoj.

Suma sumárum, objektiv sice nepřesvědčí svou plastovou konstrukcí, o to více překvapí docela slušnými obrazovými výsledky ve středním rozsahu, kterým mohu vytknout snad jen silnější aberaci na širších ohniscích a nevýraznou ostrost na ohniscích přes 100 milimetrů.

 

Plusy

 
+ Dobré obrazové výsledky (50-100 mm ohniska)
+ Nízká hmotnost i rozměry
+ Poměrně rychlé a tiché ostření (zejména u R verze)


Minusy

 
- Znatelná "plastovost" objektivu
- Chromatická aberace na širších ohniscích


Za zapůjčení objektivů Olympus M.Zuiko děkujeme Olympusu.
 
 
Cena v době testování: cca 7.500 Kč s DPH





Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.